Antena 3 CNN Externe Liderii mondiali discută în Germania soarta războaielor din Ucraina și Gaza. Zelenski se întâlnește la Munchen cu vicepreședintele SUA

Liderii mondiali discută în Germania soarta războaielor din Ucraina și Gaza. Zelenski se întâlnește la Munchen cu vicepreședintele SUA

Liderii lumii se reunesc în Germania, la Munchen, pentru cea mai importantă conferință anuală de securitate.

de Laurențiu Rădulescu    |    Adrian Iclozan    |    16 Feb 2024   •   09:47

De astăzi și până duminică, peste 50 de şefi de stat şi 100 de miniştri vor discuta mai multe teme, însă agenda neoficială va fi dominată de războaiele din Ucraina şi Gaza.

Reuniunea este găzduită de cancelarul german Olaf Scholz și de președintele german Frank-Walter Steinmeier.

Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, şi secretarul de stat Antony Blinken conduc cea mai mare delegația de la conferință.

Israelul va fi reprezentat de președintele Isaac Herzog.

Președintele ucrainean Zelenski, care semnează astăzi acorduri bilaterale de securitate cu Germania și Franța, se va adresa, de asemenea, acestui forum în prima sa prezență aici, de la invazia rusă din februarie 2022.

România va fi reprezentată de miniștrii Apărării și Externelor, Angel Tîlvăr şi Luminița Odobescu.

Guvernele Rusiei și Iranului nu au fost invitate.

Conferința de securitate de la Munchen, debut într-un moment critic

Conferința de securitate de la Munchen începe într-un moment critic: Ucraina a anunțat o retragere tactică din Avdiivka, orașul disputat cu forțele ruse, în condițiile în care un important pachet de ajutor militar american a fost adoptat în Senatul american, dar republicanii care au majoritate în Camera Reprezentanților au comunicat că nu se grăbesc să-l voteze.

Vicepreședinta Harris urmează să transmită că Statele Unite nu se vor renunța niciodată la obligațiile lor în cadrul NATO, în contextul scandalului provocat de afirmațiile pe această temă făcute de fostul președinte Donald Trump.

Ea va transmite un mesaj de încredere că poporul american va continua să susțină abordarea administrației Biden față de Ucraina.

Potrivit Casei Albe, Kamala Harris se va întâlni cu Volodimir Zelenski în timpul conferinței de la Munchen.

Ucraina se retrage dintr-un oraș strategic disputat cu Rusia, după luni de tergiversare a ajutorului militar american

Ucraina, care depinde în mare măsură de ajutorul economic și militar din partea aliaților săi occidentali, se confruntă cu un deficit de muniție și echipament militar pe câmpul de luptă și a început o retragere tactică la Avdiivka, oraș distrus de lunile de confruntări cu forțele ruse.

"Luptele din Avdiivka sunt, de multe ori, mai infernale decât cele mai fierbinți bătălii care au avut loc la Bahmut", a spus un comandant de brigadă ucrainean.

În plus față de agravarea situației pe front, Ucraina este lovită aproape zilnic de bombardamente rusești cu rachete și drone și așteaptă cu disperare o refacere a stocurilor de sisteme de apărare antiaeriană, pentru a-și proteja civilii și infrastructura.

În contextul în care soarta ajutorului american pentru Kiev rămâne incertă, aliații europeni au început să își sporească sprijinul pentru Ucraina.

Înaintea sosirii la Munchen, Zelenski este așteptat să semneze acorduri de securitate bilaterale la Berlin și la Paris în cursul zilei de vineri.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close