Antena 3 CNN Externe Lovitură de stat în Venezuela? Focurile de armă şi confruntările stradale au lăsat în urmă 3 morţi

Lovitură de stat în Venezuela? Focurile de armă şi confruntările stradale au lăsat în urmă 3 morţi

Lovitură de stat în Venezuela? Focurile de armă şi confruntările stradale au lăsat în urmă 3 morţi
Sursa foto: Foto: Reuters
13 Feb 2014   •   14:22

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor violente din capitala Venezuelei, Caracas. Preşedintele Nicolas Maduro a condamnat în termeni duri tulburările stradale şi a spus că este o tentativă de lovitură de stat, orchestrată de către extremiştii din opoziţia politică.

Mii de oameni au invadat străzile capitalei ieri, în cea mai amplă mişcare de protest de când Maduro a ajuns la putere, anul trecut. Demonstranţii din diferite facţiuni politice s-au luat la bătaie între ele şi apoi cu forţele de ordine, lăsând în urmă trei morţi şi peste 20 de răniţi.

Procuratura Generală a confirmat decesul unui student de 24 de ani, care a fost împuşcat în cap, pe străzile din Caracas. Autorităţile susţin că un alt susţinător al guvernului a fost asasinat într-un "atac de tip fascist". O a treia persoană a fost ucisă în cartierul Chacao, din estul capitalei.


Odată cu venirea nopţii, poliţia a intervenit în forţă în acest cartier, folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de tineri, care blocaseră principala arteră rutieră dând foc la mai multe anvelope şi autovehicule ale forţelor de ordine.

Atât guvernul, cât şi opoziţia au criticat violenţele extreme din Caracas. Liderul mişcării opozante "Voinţa Poporului", Leopoldo Lopez, cel care a participat în 2002, la lovitura de stat încercată împotriva fostului preşedinte, Hugo Chavez, spune că actuala putere a pus la cale aceste proteste, pentru a discredita opoziţia venezueleană.

"Maduro, tu ştii foarte bine că ceea ce s-a întâmplat astăzi pe străzi face parte din planul tău. Oamenii care au murit şi răniţii sunt în totalitate responsabilitatea ta", a postat Lopez pe contul său de Twitter.

În replică, Maduro a respins acuzaţiile şi a condamnat evenimentele printr-o declaraţie publică, denunţând protestele ca fiind o nouă tentativă de lovitură de stat. El a dat vina pe grupurile extremiste fasciste, iar cei care sunt vinovaţi vor răspunde în faţa rigorilor legii.

"Ne confruntăm cu o lovitură de stat, îndreptată împotriva democraţiei şi a guvernului legitim", a spus preşedintele. El pretinde că grupurile fasciste se folosesc de drepturile civile ale democraţiei ca unelte de răsturnare a regimului de la putere.

Liderul de la Caracas a făcut apel la calm şi a subliniat că vărsarea de sânge trebuie oprită. Chiar şi rivalul său politic, contracandidatul la fotoliul de preşedinte din alegerile de anul trecut, Henrique Capriles, a îndemnat populaţia să pună capăt violenţele din stradă.

"Violenţa nu va fi niciodată o soulţie! Suntem încrezători că majoritatea oamenilor refuză să partice la astfel de evenimente şi le condamnă", a postat Capriles pe aceeaşi reţea socială.

Protestele au devenit din ce în ce mai frecvente în Venezuela, ţară care se zbate cu probleme economice grave şi cu o creştere a inflaţiei fără precedent. Dacă iniţial, oamenii au manifestat paşnic, mânaţi de sărăcie, treptat mişcările de protest au degenerat în violenţe grave. Ultima criză de ordin economic a dus la lipsa acută a zahărului şi a hârtiei igienice, bunuri care pentru lumea civilizată nu reprezintă o problemă.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close