Antena 3 CNN Externe Lovitura de stat din Sudan: premierul înlăturat, Abdalla Hamdok, va fi repus în funcție

Lovitura de stat din Sudan: premierul înlăturat, Abdalla Hamdok, va fi repus în funcție

Lovitura de stat din Sudan pare să se termine. Premierul înlăturat, Abdalla Hamdok, va fi repus în funcție, în urma unui acord între militari, liderii civili și fostele grupuri rebele.

Lovitura de stat din Sudan: premierul înlăturat, Abdalla Hamdok, va fi repus în funcție
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    21 Noi 2021   •   12:44

Abdalla Hamdok a fost plasat în arest la domiciliu de luna trecută. La 25 octombrie, armata Sudanului a declarat stare de urgență și a dizolvat conducerea civilă.

Au urmat săptămâni de proteste în masă în care cel puțin 40 de persoane au murit.

Toți deținuții politici vor fi eliberați ca parte a unui nou acord între militari, lideri civili și fostele grupuri rebele, au transmis mediatorii, potrivit BBC.

Acordul a fost încheiat sâmbătă noaptea și urmează să fie pus în practică duminică, a confirmat șeful Partidului Umma din Sudan, Fadlallah Burma Nasir. Hamdok a fost de acord cu termenii, astfel încât să fie evitate alte vărsări de sânge.

Grupul de mediatori, care includea cadre universitare, jurnalişti şi politicieni, a lansat o declaraţie în care subliniază termenii acordului. Pe lângă anunțul reinstituirii în funcție a premierului și eliberarea membrilor cabinetului reținuți, regulile care guvernează tranziția Sudanului către democrație vor fi restabilite.

Armata Sudanului și Forțele pentru Libertate și Schimbare (FFC), o coaliție liberă de grupuri civile, se află într-un aranjament de împărțire a puterii din august 2019, după ce liderul de multă vreme Omar al-Bashir a fost răsturnat pe fondul unor proteste în masă.

Acest aranjament a ajuns într-o criză luna trecută, când liderul militar, general Abdel Fattah al-Burhan, a dizolvat brațul civil al guvernului și i-a arestat pe liderii acestuia.

Generalul Burhan a insistat că acțiunea armatei nu a fost o lovitură de stat, ci o mișcare necesară pentru a preveni un război civil care amenința să izbucnească, deoarece grupurile politice incitaseră civilii împotriva forțelor de securitate.

În multe orașe, inclusiv în capitală, Khartoum, protestatarii împotriva loviturii de stat au ridicat baricade improvizate și au ars mormane de anvelope, supărați că tranziția deja fragilă către democrație a fost deturnată. Armata a răspuns violent, fiind acuzată că a împușcat protestatarii.

Comunitatea internațională a condamnat lovitura de stat și a cerut eliberarea prizonierilor politici. Banca Mondială și-a înghețat ajutorul pentru Sudan, iar Uniunea Africană (UA) a suspendat aderarea țării la bloc.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close