Antena 3 CNN Externe Lupta pentru viitorul AI, ambiţii personale. Mărul discordiei dintre Sam Altman şi Elon Musk: „Nu este o persoană fericită“

Lupta pentru viitorul AI, ambiţii personale. Mărul discordiei dintre Sam Altman şi Elon Musk: „Nu este o persoană fericită“

Alina Drăguşin
4 minute de citit Publicat la 07:01 15 Feb 2025 Modificat la 08:29 15 Feb 2025
elon musk si sam altman la un interviu oferit pe 6 octombrie 2015 in san francisco
Sam Altman a pus bazele OpenAI împreună cu Elon Musk în 2015 ca o organizație non-profit, alături de alţi cofondatori. Sursa foto: Getty Images

Lupta pentru viitorul inteligenţei artificiale (AI) a devenit extrem de costisitoare şi foarte personală, scriu publicaţiile de peste hotare. Sam Altman, directorul general al OpenAI, a lansat declaraţii acide la adresa rivalului său, la o zi după ce a respins o înţelegere cu potențial seismic, care ar putea modela viitorul AI. El a transmis grupului de investitori, pe care Elon Musk îl conduce că nu este de vânzare creatorul ChatGPT.  În continuare, veţi descoperi cum au ajuns cei doi foşti parteneri de afaceri să se certe.

Sam Altman, după ce a refuzat oferta lui Elon Musk: „Nu este o persoană fericită“

Răspunsul şefului OpenAI pentru CEO-ul Tesla și proprietarul companiei de tehnologie X a venit în cadrul unui interviu acordat la Summitul pentru acțiune privind Inteligența Artificială (AI Action Summit). Prin prezenţa la eveniment, el încearcă să strângă bani ca să îşi transforme startup-ul într-o companie cu scop lucrativ. Sam Altman a spus că Elon Musk intenţionează să le pună piedici şi, deşi, a lăudat munca rivalului său, a spus despre acesta că nu îşi asumă competiţia într-un mod corect.

„Elon încearcă tot felul de lucruri de multă vreme. Acesta este cel mai recent – episodul de săptămâna aceasta, ştiţi voi. Cred că încearcă să ne încetinească. Este clar un competitor, muncește din greu și a strâns foarte mulți bani pentru x.AI. Își dorește să ne depășească atât din punct de vedere tehnologic, cât și în ceea ce privește lansarea produsului pe piață. Mi-aș dori doar să concureze construind un produs mai bun“, a declarat Sam Altman pentru Bloomberg TV într-un interviu oferit în Paris, unde a avut loc Sumitul AI Action, a relatat CNN.

În vara lui 2023, Elon Musk a lansat compania de inteligenţă artificială x.AI, despre care a susţinut că are scopul de „a înţelege adevărata natură a universului“. 

Fiind întrebat dacă acțiunile controversatului miliardar sunt motivate de nesiguranță, Sam Altman a oferit un răspuns acid: „Probabil că toată viața lui s-a simțit nesigur. Îmi pare rău pentru el. Chiar îmi pare. Nu cred că este un om fericit“.  

În cadrul interviului oferit pentru Bloomberg TV, CEO-ul OpenAI a dezvăluit că nu este îngrijorat în legătură cu strânsa prietenie care există între Elon Musk şi Donald Trump şi, desigur, influenţa pe care acesta ar putea să o aibă asupra politicilor legate de inteligența artificială. 

„Poate ar trebui să fiu îngrijorat, însă, nu sunt în mod particular. Eu încerc alături de cei de la OpenAI să găsesc modalităţi ca să îmbunătăţim tehnologia noastră“, a mai precizat Sam Altman, potrivit sursei citate. 

Grupul de investitori condus de Elon Musk a anunţat luni, 10 februarie, că a oferit 97,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra organizația non-profit care controlează OpenAI. Reacţia lui Sam Altman nu a întârziat să apară şi a ales să răspundă chiar pe platforma X, deţinută de principalul său rival. Gestul miliardarului vine în contextul luptei pe care a început-o ca să oprească startup-ul de inteligență artificială să se transforme într-o companie cu scop lucrativ.

Elon Musk renunţă la planul de a cumpăra OpenAI

CEO-ul Tesla a anunţat că își va retrage oferta de 97,4 miliarde de dolari pentru ramura non-profit a OpenAI, dacă producătorul ChatGPT nu devine o entitate cu scop lucrativ. Vestea a fost făcută publică miercuri de avocații lui Musk într-un document depus în instanță.

„Dacă consiliul (n.r.: de administrație al) OpenAI este pregătit să păstreze misiunea organizației caritabile și să stipuleze scoaterea semnului «de vânzare» de pe activele sale prin oprirea conversiei sale, Musk va retrage oferta“, se arată în dosar, a relatat g4media.ro.

OpenAI a fost fondată în 2015 ca o organizaţie nonprofit, dar, patru ani mai târziu, în 2019, compania a adoptat un model de profit limitat. Potrivit declaraţiilor făcute de Elon Musk, care se numără printre cofondatori, a oferit donaţii în valoare de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului. 

În cadrul World Governments Summit din Dubai, miliardarul a făcut afirmaţii acide la adresa conducerii OpenAI. El a subliniat că, în prezent, se încearcă să elimine complet componenta nonprofit. Mai mult, Elon Musk a sugerat ironic că OpenAI ar trebui să-şi schimbe numele în „maximum profit A“.

Elon Musk şi Sam Altman, rivali după ce au creat OpenAI

Când s-a lansat OpenAI, în decembrie 2015, Sam Altman a dezvăluit într-o declaraţie de presă că are o relaţie strânsă de prietenie cu CEO-ul Tesla. Jurnaliştii publicaţiei Vanity Fair au descris compania ca fiind una „non-profit pentru a salva lumea dintr-un viitor distopic“. Altman a vorbit atunci despre viziunea sa privind cercetarea și dezvoltarea tehnologiei AI într-un cadru deschis și sigur.

„Chiar am mare încredere în el (n.r.: Elon Musk), ceea ce este important pentru toți cei implicați“, a declarat şeful OpenAI la scurt timp după lansarea companiei, au scris cei de la The Guardian

Fost cofondator OpenAI, Elon Musk s-a certat cu Sam Altman în urmă cu mulţi ani din cauza neînțelegerilor privind direcția în care compania ar trebui să o ia. Iar în 2018, el și-a dat demisia din consiliul său de administrație. Cu un an înainte să plece de la OpenAI, miliardarul a avertizat cu „goana după superioritate“ în domeniul A.I. poate duce la un al treilea război mondial.

Înainte ca prietenia lor să se transforme într-un celebru acronim, miliardarul a fost mentor pentru antreprenorul de 39 de ani. Ei s-au cunoscut în 2010, pe când Sam Altman devenea tot mai puternic în Silicon Valley, el fiind la acea vreme președintele importantului accelerator de startupuri Y Combinator, iar Musk, un mogul al tehnologiei, a relatat The Guardian. 

Unul dintre partenerii de la Y Combinator l-au dus pe Altman într-un tur al companiei de rachete SpaceX. Despre această experienţă, antreprenorul a spus de mai multe ori că este moment care l-a inspirat. 

În prezent, la aproape un deceniu distanţă de la lansarea OpenAI, ei sunt în război. Elon Musk a depus mai multe plângeri legale împotriva companiei, pe numele fostului său partener de afaceri, dar şi a altor cofondatori. În unul dintre documente, CEO-ul x.AI a acuzat că Sam Altman, dar şi alte persoane au încălcat contractele încheiate în 2015, când el s-a numărat printre fondatorii organizației ce avea să creeze ChatGPT.

×
x close