Antena 3 CNN Externe Macron și Le Pen se vor înfrunta într-o dezbatere crucială, în direct la televiziunea franceză. Ce spun sondajele în prezent

Macron și Le Pen se vor înfrunta într-o dezbatere crucială, în direct la televiziunea franceză. Ce spun sondajele în prezent

Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor întâlni miercuri seara, într-o dezbatere în direct la televiziunea franceză, care s-ar putea dovedi crucială pentru a-i convinge pe alegătorii indeciși cu patru zile înainte de turul prezidențial francez.

Macron și Le Pen se vor înfrunta într-o dezbatere crucială, în direct la televiziunea franceză. Ce spun sondajele în prezent
Sursa foto: Twitter/ Dalet Presales EMEA FR
de Cerasela Stafie    |    20 Apr 2022   •   14:24

Confruntarea cu mize mari, de două ore și jumătate, singura ciocnire directă dintre cei doi candidați, este o tradiție a campaniilor prezidențiale franceze încă din aul 1974, confirmând sau distrugând adesea ambițiile electorale.

Întrucât sondajele recente îi oferă lui Macron un avans de până la 12 puncte înainte de votul de duminică, Le Pen va fi dornică să nu reproducă performanța slbă, confuză și agresivă care i-a pecetluit înfrângerea din 2017.

”Dezbaterea a fost un eșec pentru care am plătit un preț foarte mare”, a recunoscut Le Pen luna trecută, jurând că nu va face aceleași greșeli de două ori. Unul dintre cei mai apropiați consilieri ai ei, Philippe Olivier, a spus că ”de cinci ani se pregătește pentru acest moment”.

Cursa este mult mai strânsă în acest an și pentru Macron, care a câștigat cu 66% la 34% în urmă cu cinci ani, cel mai mare pericol poate fi să pară arogant - trăsătură pentru care este adesea criticat - în timp ce atacă ceea ce denumește drept ”fantezii politice” ale lui Le Pen.

”Nu poate părea prea tehnic, prea profesoral”, a spus un consilier al lui Macron, scrie The Guardian. În schimb, Le Pen ”este despre a fi de partea oamenilor. El nu poate fi disprețuitor. El a explicat problemele, inconsecvențele, imposibilitățile programului ei. Este un act de echilibru dificil”, a adăugat acesta.

Președintele începe și el în dezavantaj, deoarece, de data aceasta, are un palmares pe care contracandidatul său îl va putea ataca. ”Se află într-o poziție mult mai dificilă – are ceva de apărat”, a spus Jean Garrigues, istoric și om de știință politică.

Totuși, Macron se confruntă cu o rivală care și-a pierdut din avânt după primul său manifest în Franța – care include consacrarea unei ”preferințe naționale” pentru locuri de muncă, locuințe și bunăstare și declararea primatului legislației franceze asupra dreptului internațional, aducând Franța în conflict imediat cu UE – și este privită cu foarte multă atenție.

Macron poate să se laude, de asemenea, cu o rată a șomajului la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani și o economie care a depășit-o pe cea din alte țări europene importante. Este probabil să o confrunte pe Le Pen și pentru admirația ei din trecut pentru Vladimir Putin și a planului ei de a interzice purtarea hijabului in public.

La rândul ei, Le Pen va încerca să se prezinte ca un lider credibil și un apărător al muncitorilor și să-l prezinte pe Macron ca aparținând unei elite, posibile linii de atac fiind inclusiv planul controversat al lui Macron de a crește vârsta de pensionare.

Dezbaterea, care urmează să înceapă la ora locală 21.00, (22.00 - ora României) va fi transmisă în direct pe cele două principale canale TV publice și private franceze, precum și pe posturile de știri. Este probabil să atragă o audiență de milioane. Dezbaterea din 2017 a fost urmărită de 16,4 milioane de oameni.

Echipele au desemnat fiecare ”producători consultanți”, care vor fi în studio și pot interveni dacă simt că candidatul lor este dezavantajat. A fost proiectat un fundal acceptat de amândoi, iar distanța dintre adversari este de 2,5 metri. Temperatura din studio va fi setată la 19C.

S-a stabilit că Le Pen va vorbi prima, iar Macron va avea ultimul cuvânt. Dezbaterea va aborda multe teme: costul vieții, politica socială, inclusiv pensiile și asistența medicală, mediul înconjurător, economia, educaţia, legea si ordinea, imigrarea și reforma instituțională.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close