Antena 3 CNN Externe Madeleine Albright: Rusia nu are de ce să se teamă de NATO

Madeleine Albright: Rusia nu are de ce să se teamă de NATO

Madeleine Albright: Rusia nu are de ce să se teamă de NATO
Sursa foto: Madeleine Albright
12 Feb 2010   •   16:15

Fostul secretar de stat american Madeleine Albright s-a folosit de şarmul său personal şi umor pentru a încerca să convingă Rusia că NATO nu este adversarul său.
Albright, care conduce un organism ce ajută la dezvoltarea viitorului NATO, a făct declaraţiile la doar câteva zile după ce Rusia a adoptat o nouă doctrină militară ce plasează alianţa militară pe lista ameninţărilor la securitate.
"Acesta este un nou NATO. Duşmanul său nu este Rusia," declara aceasta studenţilor la o universitate de elită din Moscova specializată în relaţii internaţionale.
Totuşi, acest mesaj a fost adesea furnizat de membrii NATO, dar ruşii rămân sceptici şi furioşi că alianţa se extinde spre Est.

Albright şi-a condimentat discursul cu amintiri personale din perioada când trata cu Saddam Hussein, descriind cum şi-a ales broşele sale pentru a reflecta mesaje politice sau sentimente.
Arătând spre un porumbel metalic pe reverul ei stâng, aceasta a punctat: "Vin în pace."

Doctrina militară rusă aprobată săptămâna trecută de preşedintele Dmitri Medvedev identifică extinderea NATO la graniţele Rusie ca una din principalele ameninţări externe, ca şi scutul antirachetă american.

"Nu ştiu de câte ori trebuie să repet aceasta, dar NATO nu este o ameninţare pentru Rusia. Nu este împotriva Rusiei", declara Albright, care a avut o întâlnire şi cu parlamentarii ruşi, dar şi cu ministrul de Externe Serghei Lavrov.

Principalul diplomat american în 1997-2001 în administraţia Bill Clinton, Albright conduce un grup de experţi care realizează un nou concept strategic pentru NATO, ce ar urma să fie aprobat la summitul din noiembrie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alianta militara Rusia
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close