Antena 3 CNN Externe Mapamond Legea „privind hijabul și castitatea” intră în vigoare, în Iran. Femeile riscă pedeapsa cu moartea: „A fost legalizat omorul”

Legea „privind hijabul și castitatea” intră în vigoare, în Iran. Femeile riscă pedeapsa cu moartea: „A fost legalizat omorul”

A.O.
3 minute de citit Publicat la 14:26 11 Dec 2024 Modificat la 14:26 11 Dec 2024
femeie cu hijab care tine steagul iranului in mana
Femeile din Iran şi grupurile pentru drepturile omului şi-au exprimat indignarea faţă de noua lege. FOTO: Getty Images

Pedeapsa cu moartea, închisoare până la 15 ani, amenzi mari și interdicții de călătorie. Acestea sunt sancțiunile la care se așteaptă, începând din această săptămână, femeile din Iran care încalcă noua lege privind portul hijabului, vălul islamic care acoperă capul și părul femeii, relatează The Guardian. Aprobată pe 30 noiembrie, legea cu 74 de articole „privind hijabul și castitatea” a stârnit revoltă în Republica Islamică, unde a fost criticată inclusiv de președintele țării și de clerici. 

Femeile care sunt prinse „promovând nuditatea, indecența, fără văl sau îmbrăcate necorespunzător” pot primi amenzi de până la 15.000 de euro, pot fi pedepsite cu biciuirea sau încarcerate între cinci și 15 ani. 

Articolul 37 al legii stipulează că femeile care promovează sau propagă „indecența”, își scot vălul sau se îmbracă „necorespunzător” în fața presei internaționale sau a organizațiilor civice vor fi pedepsite cu zece ani de închisoare. 

Amnesty International a atras atenția această prevedere legală înseamnă, de fapt, că femeile și fetele care trimit videoclipuri cu ele fără voal către mass-media din afara Iranului sau care „se angajează în alt mod în activism pașnic” pot fi condamnate la moarte. 

Iar dacă autoritățile au constatat că au adus, prin comportamentul lor, „coruperea pe Pământ”, un termen umbrelă folosit în Iran care acoperă mai multe infracțiuni capitale, pot fi condamnate la moarte. 

Noile legi garantează imunitatea tuturor celor care „își fac datoria religioasă” și obligă femeile să poarte hijabul sau le denunță la poliție. Cei care încearcă să oprească arestarea sau hărțuirea unei femei care nu își poartă hijabul riscă amenzi și chiar închisoare. Întreprinderile, Școlile, magazinele, șoferii de taxi, jurnaliștii toți riscă pedepse cu închisoarea sau amenzi dură dacă nu denunță femeile care refuză hijabul. 

„Această lege rușinoasă intensifică persecuția femeilor și fetelor care îndrăznesc să-și apere drepturile. Autoritățile vor să fortifice un sistem de represiune deja sufocant împotriva fetelor și femeilor, și în același timp să le facă viața de zi cu zi și mai intolerabilă”, a spus directorul adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu, Diana Eltahawy. 

Jurnaliști iranieni, activiști, clerici și avocați ai drepturilor omului s-au arătat scandalizați de noua lege, care, în opinia lor, va legitima restricțiile tot mai mari impuse femeilor din țară.

„Aproape toate dispozițiile acestei legi contravin principiilor fundamentale, cum ar fi articolul 9 din Constituția iraniană, care interzice legislația care subminează libertățile cetățenilor chiar și în numele suveranității naționale. Legea prevede pedepse lungi cu închisoarea pentru cei care se opun în mod constant hijabului obligatoriu și îi încurajează pe alții să facă același lucru. Cetățenii care se opun hijab-ului obligatoriu se confruntă cu pedepse, cum ar fi închisoarea de lungă durată sau chiar execuția, care sunt extrem de disproporționate față de acțiunile lor”, a spus Saeid Dehghan, avocat pentru drepturile omului la Parsi Law Collective. 

De asemenea, Nazanin Afshin-Jam MacKay, o apărătoare iraniană a drepturilor omului, a declarat că legea semnalează o reprimare radicală a drepturilor și libertăților femeilor de către un „regim opresiv, de apartheid de gen”.

„În ultimii 45 de ani, femeile au fost supuse amenzilor, închisorii și biciuirii pentru hijab necorespunzător, dar niciodată nu am văzut scrisă în lege posibilitatea unui decret de executare atașat unei astfel de „infracțiuni. Fără presiune internațională, acest regim își va continua campania de zdrobire a drepturilor femeilor, așa cum am văzut că s-a întâmplat sub talibanii din Afganistan – mai întâi restricționând educația, apoi reducând femeile la tăcere în întregime, chiar și în spațiile destinate exclusiv femeilor”, a spus activista pentru The Guardian. 

Ba mai mult, autoritățile vor să deschidă așa numitele „clinici de hijab” în care să fie trimise pentru „tratament” femeile care nu poartă hijabul corespunzător. 

Legea intră în vigoare la doi ani, după ce țara a fost zguduită de proteste masive, după ce o tânără de 22 de ani a murit în custodia poliției. Mahsa Amini fusese reținută pentru că nu purta hijabul „corect”. Femei din Iran au declarat, sub protecția anonimatului, pentru The Guardian că deja sunt hărțuite, amendate și chiar reținute de poliție. 

„Deja au omorât-o pe Mahsa, iar acum cu legea asta pur și simplu legalizează omorul”, a spus o tânără. 

Legea a fost criticată și de președintele Iranului, care a avertizat că va semăna mai multă nemulțumire în rândul societății. Președintele Iranului este și șeful Guvernului, însă toată puterea în stat este deținută de liderul suprem, Allatoyahul Ali Khamenei. 

×
x close