Antena 3 CNN Externe Mare Britanie este ”profund îngrijorată” de condamnarea la moarte a britanicilor de către o instanță susținută de Rusia

Mare Britanie este ”profund îngrijorată” de condamnarea la moarte a britanicilor de către o instanță susținută de Rusia

Marea Britanie este profund îngrijorată de condamnările cu moartea pronunțate a doi britanici de către un tribunal al Republicii Populare Donețk (RPD) susținută de Rusia și va încerca să încerce să asigure eliberarea acestora, a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson.

Mare Britanie este ”profund îngrijorată” de condamnarea la moarte a britanicilor de către o instanță susținută de Rusia
Sursa foto: Getty
de Alexandra Ionescu    |    09 Iun 2022   •   19:29

"Suntem, evident, profund îngrijoraţi de acest lucru. Am spus încontinuu că prizonierii de război nu ar trebui să fie exploataţi în scopuri politice", a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit Reuters.

„În conformitate cu Convenția de la Geneva, prizonierii de război au dreptul la imunitate de combatantă și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la ostilități.

Așa că vom continua să lucrăm cu autoritățile ucrainene pentru a încerca să asigurăm eliberarea oricărui cetățean britanic care a servit în Forțele armate ucrainene și care sunt ținuți ca prizonieri de război”.

Doi britanici și un marocan care luptă pentru Ucraina sunt judecaţi în aceste zile. Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, unul dintre cei doi luptători britanici capturaţi de forţele ruse în Ucraina, riscă pedeapsa cu moartea.

El a recunoscut că a avut „antrenament pentru activităţi teroriste” şi că a încercat să „preia puterea cu forţa”. Celălalt cetăţean britanic, Aiden Aislin, în vârstă de 28 de ani, riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Cei trei sunt acuzați că ar fi mercenari, dar familiile celor doi britanici spun că aceștia făceau parte din armata Ucrainei.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close