Antena 3 CNN Externe Mărturii din Haiti. Cutremurul care a omorât aproape 200.000 de oameni, pe bloguri (FOTO)

Mărturii din Haiti. Cutremurul care a omorât aproape 200.000 de oameni, pe bloguri (FOTO)

Mărturii din Haiti. Cutremurul care a omorât aproape 200.000 de oameni, pe bloguri (FOTO)
Sursa foto: cutremur
de Dana Sinpetru    |    19 Ian 2010   •   14:30

"Suntem toţi bine! Nici unul dintre noi nu a fost rănit! Casa noastră are mai multe crăpături, dar nu s-a dărâmat". Acestea sunt cuvintele unei familii de misionari din Haiti care a supravieţuit cutremurului ce a devastat una din cele mai sărace ţări de pe continentul american. Nu la fel de norocoşi au fost şi cei 70.000 de oameni care au fost înhumaţi la începutul acestei săptămâni în gropi comune. Amploarea dezastrului din Haiti este încă necunoscută. Numărul morţilor, spun autorităţile, ar putea ajunge la 200.000.

În Haiti, oamenii trăiesc un coşmar. Haosul domneşte pe străzile distruse, iar populaţia disperată se luptă pentru orice bucată de pâine. Hoţii nu ezită să jefuiască ruinele, iar militarii străini reuşesc cu greu să menţină situaţia sub control. Situaţia ar putea fi descrisă cel mai bine chiar de către oamenii care se află acolo în aceste momente.

Grămezi de morţi, case distruse şi oameni disperaţi

Din fericire, internetul încă funcţionează parţial, iar oamenii au putut să povestească prin ce au trecut înainte şi după cutremur. "Am avut aparatul de fotografiat cu noi în momentul în care s-a produs cutremurul. Făcusem nişte poze pe un teren de fotbal. Îmi este foarte greu să exprim în cuvinte prin ce am trecut. E prea devreme după cutremur, totul pare ireal", scriu membrii unei familii de misionari pe blogul lor.

 

"Infrastructura este distrusă. Nu avem mâncare, benzină, adăposturi, spitale şi mulţi dintre noi nu mai au nici case. Sistemul bancar este la pământ. Internetul funcţionează foarte greu, la fel şi telefoanele mobile. Una dintre cele mai mari probleme este lipsa apei", povestesc oamenii.

Membrii familiei Blesh povestesc cum a decurs prima noapte după cutremurul devastator. "În prima noapte am încercat să ajutăm, aşa cum am putut. Pe străzi, se puteau auzi ţipetele oamenilor prinşi sub dărâmături. Am încercat să acordăm primul ajutor răniţilor. Spitalele au rămas fără medicamente, echipamente, iar oamenii s-au adunat în faţa lor aşteptând o minune. Pe străzi, există grămezi de morţi care aşteaptă să fie înhumaţi. Majoritatea clădirilor sunt distruse. Oamenii sunt disperaţi. Nu au unde să se ducă..."

 

Haiti, locul în care o jumătate de pungă de orez costă 20 de dolari


Situaţia din Haiti este descrisă şi pe un alt blog. "Astăzi am căutat mâncare. Foarte puţini oameni mai au alimente. Şi mai mic este numărul celor care sunt dispuşi să împartă mâncarea sau să o vândă. Totuşi, spre seară, o femeie s-a îndurat de noi şi ne-a vândut o jumătate de pungă de orez în schimbul a 20 de dolari."

Oamenii povestesc că nu mai au nici apă. "Pompa de apă este spartă, iar bazinul din care bem apă se umple mult mai încet şi folosim prea mult petrol. Dacă rămânem fără petrol, nu putem porni generatorul şi, în consecinţă, nu putem umple bazinul cu apă", se plâng oamenii.

"Există un loc de unde se poate cumpăra apă curată. Am tot cumpărat, ca să economisim apa noastră, dar, în curând, vom rămâne şi fără bani".

Ajutoare din partea guvernelor lumii: "Trimiteţi bani, vor fi cheltuiţi corect"

Acelaşi blogger povesteşte că foarte mulţi oameni l-au întrebat cum îl pot ajuta. "În momentul de faţă avem nevoie de apă, mâncare, benzină. Aşa că cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să donaţi bani. Asta în cazul în care nu aveţi de gând să vă umpleţi rucsacurile cu mancare şi să veniţi aici".

 

Guvernele lumii îi asigură pe haitieni că vor continuă să le ofere ajutor. Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a ajuns sâmbătă în capitala haitiană, unde a dat asigurări că SUA vor face tot posibilul pentru a-i ajuta pe sinistraţi.

În Statele Unite ale Americii, preşedintele Barack Obama a spus că SUA desfăşoară una dintre cele mai mari operaţiuni de salvare din istoria ţării, pentru a salva vieţi şi pentru a aduce sprijinul necesar evitării unei catastrofe şi mai mari.

"Sunt încântat că foştii preşedinţii George W. Bush şi Bill Clinton au acceptat să conducă un efort major de strângere de fonduri: Fonduri Clinton-Bush pentru Haiti. Efortul nostru pe termen lung nu va fi măsurat în zile şi săptămâni, ci în luni de zile sau chiar ani", a declarat Obama.

La rândul lui, fostul preşedinte George W. Bush a mărturisit că are "inima zdrobită" la vederea scenelor de distrugere din Haiti. "Ştiu că mulţi oameni vor să trimită pături sau apă. Trimiteţi pur şi simplu bani. Unul dintre lucrurile pe care preşedintele (Clinton n.r.) şi cu mine le vom face este să ne asigurăm că aceştia vor fi cheltuiţi în mod corect".

Potrivit lui Bill Clinton, haitienii au acum şansa de a construi un viitor mai bun dacă primesc ajutorul necesar.




×
Subiecte în articol: haiti cutremur internet blog
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close