Antena 3 CNN Externe Mercenarii ruși, coordonaţi de serviciile de spionaj ale Moscovei, și-au sporit prezența în Ucraina

Mercenarii ruși, coordonaţi de serviciile de spionaj ale Moscovei, și-au sporit prezența în Ucraina

Mercenarii ruși și-au sporit prezența în Ucraina în ultimele săptămâni, stârnind temeri în rândul unor membri NATO că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie.

Mercenarii ruși, coordonaţi de serviciile de spionaj ale Moscovei, și-au sporit prezența în Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Feb 2022   •   10:05

Ei au spus că îngrijorările lor în ceea ce privește o invazie rusă  orecedată de un război informațional și atacuri cbernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei au crescut în ultimele săptămâni.

De asemenea, Rusia ar putea folosi mercenarii pentru a semăna discordie și a paraliza Ucraina prin asasinate și folosirea de armament specializat, au spus sursele.

Statele Unite au avertizat din nou duminică că Rusia ar putea organiza o operațiune de tip „steag fals” în interiorul Ucrainei pentru a justifica o invazie.

„Este probabil ca mercenarii ruși, sub conducerea statului rus, să fie implicați în orice ostilități din Ucraina, incluzând un potențial pretext pentru o invazie”, a spus o sursă de securitate occidentală, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Mercenari se desfășoară din companii militare private ruse (PMC) cu legături strânse cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din era sovietică și agenția de informații militare GRU.

Printre cei dislocați în ultimele săptămâni s-a numărat și un fost ofițer GRU care a lucrat și în grupul de mercenari Wagner. Fostul ofițer a plecat la Donețk, una dintre cele două regiuni din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși din 2014, au spus sursele.

Kremlinul a declarat luni pentru Reuters că Rusia nu își întărește prezența pe teritoriul ucrainean și că trupele ruse nu au fost niciodată prezente acolo și nici acum.

Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze când a fost întrebat în scris vineri despre acuzațiile occidentale.

Grupările de mercenari ruși au furnizat arme, personal cu experiență în operațiuni speciale și pregătire militară milițiilor pro-ruse din estul Ucrainei, potrivit Reuters.

Unii agenți ai grupului de mercenari Wagner au fost încorporați la granița cu Ucraina după antrenament la o bază GRU din apropierea orașului Krasnodar, din sudul Rusiei.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile despre activitățile mercenarilor ruși în estul Ucrainei.

Alte grupuri de mercenari ruși legate de FSB și GRU și-au sporit, de asemenea, activitățile în Ucraina de la începutul anului, au spus sursele.

Război hibrid

Statele Unite și-au exprimat temerile că Rusia ar putea folosi mercenari, forțe de operațiuni speciale și alte tehnici de război în zona gri.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că Wagner și alte grupuri private nici nu reprezintă statul rus și nici nu sunt plătiți de acesta, deși el spune că au dreptul de a opera cu condiția să nu încalce legea rusă.

Uniunea Europeană a impus anul trecut sancțiuni grupului Wagner, acuzându-l că alimentează violența, jefuiește resurse naturale și destabiliza țările din întreaga lume.

Rusia neagă că intenționează să anexeze o altă parte a Ucrainei, iar Putin spune că Occidentul seamănă isterie într-o încercare crudă de a atrage Rusia în război, după ce a ignorat preocupările Kremlinului cu privire la extinderea NATO după Războiul Rece.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close