
Consilierul american pentru securitate națională Mike Waltz și-a asumat responsabilitatea pentru scurgerea de informaţii privind planificarea loviturilor militare în Yemen către un jurnalist, confom BBC News.
"Îmi asum întreaga responsabilitate. Am creat grupul", a spus Waltz la Fox News marți, adăugând că este "jenant".
Președintele Donald Trump și șefii serviciilor de informații americane au minimalizat riscurile de securitate și au spus că nu a fost distribuit niciun material clasificat. Democrații și unii republicani au cerut o anchetă în ceea ce mai mulți parlamentari au descris ca fiind o încălcare majoră.
Editorul-șef al revistei Atlantic, Jeffrey Goldberg, a raportat că a fost adăugat accidental într-un grup pe aplicaţia Signal de un utilizator pe nume Mike Waltz. În articolul său, acesta spune că a văzut planuri militare clasificate pentru loviturile americane în Yemen, inclusiv pachete de arme, ținte și calendarul, cu două ore înainte de lovirea bombelor.
Waltz nu a putut să explice în interviul său pentru Fox News cum a ajuns Goldberg în grup, dar - contrazicându-l pe Trump - el a spus că un membru al personalului său nu este responsabil și un alt contact fără nume ar fi trebuit să fie acolo în locul lui Goldberg.
"Avem cele mai bune minți tehnice care se uită la modul în care s-a întâmplat asta", a continuat Waltz, adăugând că numărul lui Goldberg nu a fost pe telefonul său.
"Pot să vă spun 100% că nu-l cunosc pe acest tip", a spus Waltz, adăugând că a vorbit cu Elon Musk pentru ajutor pentru a afla ce s-a întâmplat.
Președintele Trump a minimizat incidentul, numindu-l un "glitch" (N.r. - eroare) care "nu a avut niciun impact" operațional. Vorbind cu Newsmax, Trump a spus că cineva care a lucrat cu Mike Waltz la un nivel inferior avea numărul de telefon al lui Goldberg.
Directorul de Informații Naționale din SUA, Tulsi Gabbard, și directorul CIA, John Ratcliffe, care făceau parte din grup, au negat, marți, la o audiere la Senat, că orice informații clasificate au fost partajate în lanțul de mesaje. Grupul de pe Signal i-a inclus și pe vicepreședintele JD Vance și secretarul apărării Pete Hegseth.
Mark Warner, vicepreședintele democrat al Comisiei de Informații din Senat, a declarat că "această situație pune în lumină o strategie de securitate națională neglijentă și extrem de incompetentă din partea administrației Trump".
În articolul său, Goldberg a spus că oficialii de pe grup au discutat despre potențialul ca Europa să plătească pentru protecția Statelor Unite a căilor maritime cheie.
"Fie acum, fie peste câteva săptămâni, Statele Unite vor trebui să redeschidă aceste coridoare maritime", a scris contul asociat cu Waltz pe 14 martie. El a adăugat că echipa sa lucrează cu departamentele de apărare și de stat "pentru a determina cum să calculeze costurile asociate și să le impună europenilor", la cererea lui Trump.
La un moment dat, contul Vance s-a plâns că grevele ar fi în beneficiul europenilor, din cauza dependenței lor de aceste rute maritime, adăugând: "Nu-mi place să scap Europa din nou".
Utilizatorul identificat drept Hegseth a răspuns trei minute mai târziu cu "VP: Împărtășesc pe deplin aversiunea ta față de liberul arbitru european. Este patetic".
Dezvăluirea a trimis unde de șoc prin Washington, declanșând un proces și întrebări despre motivul pentru care oficialii de rang înalt au discutat despre chestiuni atât de sensibile pe o aplicație civilă potențial vulnerabilă. Unii experți în securitate națională au susținut că scurgerea a fost o pierdere operațională majoră, iar experții în arhivă au avertizat că a încălcat legile privind păstrarea înregistrărilor prezidențiale.
American Oversight, un grup de supraveghere non-partizan, a dat în judecată oficialii care au participat la disccuţie pentru presupuse încălcări ale Legii Federale a Înregistrărilor și ale Legii de Procedură Administrativă. Grupul a spus că, setând grupul pentru a șterge automat mesajele, acesta a încălcat o lege care impune oficialilor Casei Albe să-și trimită înregistrările la Arhivele Naționale.
Agenția de Securitate Națională a avertizat angajații abia luna trecută cu privire la vulnerabilitățile din Signal, potrivit documentelor obținute de partenerul american al BBC, CBS.