Antena 3 CNN Externe Şeful diplomaţiei europene avertizează că Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea

Şeful diplomaţiei europene avertizează că Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea

Peste 100.000 de militari au fost masaţi de Rusia la graniţa cu Ucrania şi în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în urmă cu şapte ani.

Şeful diplomaţiei europene avertizează că Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    20 Apr 2021   •   13:08

Informaţia vine de la şeful diplomaţiei europene Joseph Borell, după discuţii între miniştrii de externe din Uniunea Europeană şi omologul din Ucraina.

Cu o zi în urmă, Borell anunţa 150.000 de militari ruşi la graninţa ruso-ucraineană şi în peninsulă, fără a preciza sursa acestei informaţii, transmite Reuters. 

Ulterior, cabinetul său a corectat numărul comunicat iniţial.

"Este vorba de cea mai mare desfășurare militară a armatei ruse la granița cu Ucraina de până acum. Este în mod evident o sursă de îngrijorare. Atunci când desfășori atâtea trupe, oricând poate să apară scânteie undeva", a estimat Borell.

Oficialul european a spus că, pentru moment, nu sunt avute în vedere sancțiuni economice sau măsuri expulzare a diplomaților ruși, în ciuda faptului că aglomerarea de trupe de la granița ucraineană este fără precedent.

Pentagon: Rusia a masat mai mulţi soldaţi decât la anexarea Crimeei

La Washington, oficialii Pentagonului spun că numărul soldaților ruşi din zonă îl depășește pe cel din primăvara lui 2014, când a fost anexată Crimeea, şi că nu este clar că acești soldați ar avea drept obiectiv antrenamentul militar.

Fără a confirma informaţia de peste 100.000 de militari, o sursă americană a estimat prezenţa militară rusă în zona menţionată la "zeci de mii de soldați". 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a spus că SUA sunt îngrijorate de planurile Rusiei de a bloca vase şi nave străine în unele regiuni din Marea Neagră.

"Este o escaladare neprovocată în cadrul campaniei continue a Moscovei de a submina şi destabiliza Ucraina", a adăugat oficialul american.

Preşedintele Ucrainei insistă pentru primirea în NATO şi UE şi se plânge că Emanuel Macron "se înţelege mai bine cu Putin"

De mai multe săptămâni, ciocnirile s-au înmulţit între Kiev şi separatiştii proruşi din Donbass.

La Kiev, autoritățile se tem că Moscova încearcă să provoace un incident care să justifice o operaţiune armată. 

Kremlinul susţine însă că nu ameninţă pe nimeni şi denunţă, la rândul său, "provocările" ucrainene şi activităţile "ameninţătoare" ale NATO.

În acest context tensionat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă ca țara sa să fie primită în NATO şi UE, în faţa ameninţării ruse, şi îi îndeamnă pe europeni să treacă de la vorbe la acţiuni.

"Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare a UE şi NATO", a declarat liderul ucrainean într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, publicat săptămâna trecută.

"A sosit timpul să mărim viteza, să fim invitaţi să aderăm la UE şi NATO...Dacă UE şi Emmanuel Macron ne consideră cu adevărat un membru al familiei europene, trebuie să acţioneze în consecinţă. Este timpul să nu mai vorbim şi să luăm decizii", a spus Zelenski, care a comentat că preşedintele francez ar avea "relaţii mai bune" cu Vladimir Putin decât cu el.

Foto: Transportor blindat desfășurat dintr-o navă de transport în cadrul unui exerciţiu militar în Kaliningrad, Rusia. August, 2020

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close