Antena 3 CNN Externe Moscova amenință că ar putea fi autorizate lovituri împotriva statelor NATO care furnizează arme Ucrainei

Moscova amenință că ar putea fi autorizate lovituri împotriva statelor NATO care furnizează arme Ucrainei

Kremlinul a avertizat că ar putea viza obiective militare din Marea Britanie din cauza sprijinului britanic pentru Ucraina, adăugând totodată că ar putea lovi și diplomații britanici care se întorc la Kiev după discursul ”provocator” a unui ministru al Apărării privind bombardarea Rusiei.

Moscova amenință că ar putea fi autorizate lovituri împotriva statelor NATO care furnizează arme Ucrainei
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Mikhail Klimentyev
de Alexandra Ionescu    |    27 Apr 2022   •   14:10

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a sugerat că ar putea fi autorizate lovituri împotriva statelor NATO care furnizează arme Ucrainei.

Ea a avertizat: ”Înțelegem corect că, de dragul de a perturba logistica proviziilor militare, Rusia poate lovi ținte militare pe teritoriul acelor țări NATO care furnizează arme regimului de la Kiev?

La urma urmei, acest lucru duce direct la decese și vărsări de sânge pe teritoriul ucrainean. Din câte am înțeles, Marea Britanie este una dintre acele țări”.

Cuvintele ei au venit după ce ministrul britanic al Forțelor Armate, James Heappey a spus că Marea Britanie a sprijinit atacurile aeriene ucrainene asupra infrastructurii ruse.

El a mai a spus, marți, la BBC că "este complet legitim" ca Ucraina să lanseze lovituri în Rusia cu arme furnizate de guvernul de la Londra.

Kremlinul l-a acuzat  de „provocare”.

Între timp, Tobias Ellwood, președintele comitetului restrâns al apărării, a spus că remarcile lui Heappey au ”potențialul de a invita atacuri de represalii în Polonia”.

El a avertizat, de asemenea, că Rusia ar putea lovi ținte occidentale în afara Ucrainei și a declarat pentru The Times că Occidentul devine „din ce în ce mai implicat într-un război proxy”.

Într-o escaladare semnificativă a tensiunilor, Moscova a avertizat că va fi pregătită să atace ”centrele de luare a deciziilor” de la Kiev ca răzbunare – și chiar să lovească bazele NATO din alte țări.

Boris Johnson a anunțat săptămâna trecută că Marea Britanie își va redeschide ambasada de la Kiev la două luni după ce personalul a fost evacuat în urma izbucnirii războiului. Ambasada urmează să se deschidă în această săptămână ”în funcție de situația de securitate”. 

Luni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat în timpul unei vizite la Kiev că și diplomații americani se vor întoarce în capitală ”în câteva săptămâni”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus:

"Provocarea directă, de către Londra, a unor astfel de acțiuni întreprinse de regimul de la Kiev va duce imediat la răspunsul nostru proporțional. După cum am avertizat, forțele armate ruse sunt pregătite non-stop pentru a riposta cu arme de precizie asupra centrelor relevante de luare a deciziilor din Kiev".

"Faptul că în centrele de luare a deciziilor din Kiev se află consilieri dintr-o țară occidentală" nu va reprezenta, neapărat, o problemă în decizia Rusiei cu privire la represalii, a adăugat sursa citată.

Heappey a declarat ieri pentru Times Radio că Regatul Unit are datoria de a sprijini orice atacuri ucrainene asupra infrastructurii ruse, deoarece acestea ar putea preveni moartea civililor. Săptămâna aceasta, un depozit cheie de reaprovizionare din Bryansk, la 95 de mile în interiorul Rusiei, a fost lovit, provocând explozii la rezervoarele de combustibil și la o rafinărie.

Ucraina nu a recunoscut că a comis atacul.

Heappeya insistat că Ucraina mai poate câștiga războiul dacă Occidentul continuă să furnizeze echipamentele necesare, potrivit The Daily Mail.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina NATO Marea Britanie
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close