Antena 3 CNN Externe Moscova: Conducerea României examinează foarte serios "integrarea parţială" a Republicii Moldova

Moscova: Conducerea României examinează foarte serios "integrarea parţială" a Republicii Moldova

Moscova: Conducerea României examinează foarte serios "integrarea parţială" a Republicii Moldova
Sursa foto: ucraina
09 Iul 2009   •   03:43

Repetarea alegerilor parlamentare în data de 29 iulie, în Republica Moldova, a schimbat vizibil tabloul politic din această republică ex-sovietică, iar aceste evoluţii nu au putut să nu fie remarcate de România, scrie, într-un comentariu, agenţia de presă RIA Novosti, transmite Agerpres. Mai mult, potrivit unor surse citate de agenţia rusă de presă, conducerea României examinează în prezent foarte serios "integrarea parţiala" a Republicii Moldova în România.
România ar fi gata, conform acestora, să primească în componenţa sa Republica Moldova chiar şi fără Transnistria. Aceasta ar urma să rămână sub controlul Rusiei sau al Ucrainei, întrucât, după cum consideră RIA Novosti, Bucureştiului îi este indiferent.
Experţii citati de RIA Novosti susţin că existe şanse ca, la noile alegeri parlamentare, comuniştii lui Voronin să piardă puterea, în favoarea partidelor de opoziţie. Ei consideră însă că toate calculele României privind absorbţia Moldovei în cazul victoriei opoziţiei proliberale la alegerile anticipate din Republica Moldova sunt greşite, întrucât populaţia rurala a republicii se opune virulent intrării în componenţa României.

Dar este greu de presupus, în opinia lor, că opoziţia moldoveană va alerga la Bucureşti în cazul victoriei sale în alegeri pentru a preda cu propriile mâini puterea abia dobândită.
În ceea ce priveşte atitudinea României faţă de ţările din cadrul CSI, este relevant, în opinia agenţiei ruse de presă, şi următorul fapt: cu câteva luni în urmă, un fost responsabil al serviciilor secrete de la Bucureşti nu excludea nici dezintegrarea Ucrainei, între est şi vest - care ar urma să aibă capitala la Lvov. RIA Novosti a făcut referire aici la o declaraţie făcută de Ioan Talpeş, fost director al SIE şi apoi consilier prezidenţial pentru securitate naţională, care afirmase, după izbucnirea scandalului de spionaj în urma căruia ataşatul militar al Ucrainei la Bucureşti a fost expulzat, că, într-o discuţie pe care a avut-o cândva cu un personaj foarte influent în deciziile NATO, acesta i-ar fi spus că NATO poate îşi va deschide umbrela eventual peste Ucraina cu capitala la Lvov.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România Ucraina
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close