Antena 3 CNN Externe NATO: 36 de state vor trimite 6.800 de militari suplimentari în Afganistan

NATO: 36 de state vor trimite 6.800 de militari suplimentari în Afganistan

NATO: 36 de state vor trimite 6.800 de militari suplimentari în Afganistan
Sursa foto: afgan conflict
10 Dec 2009   •   22:42

Treizeci şi şase de aliaţi ai Statelor Unite au promis să trimită 6.800 de militari suplimentari în Afganistan, ca o contribuţie la noua strategie destinată eforturilor de combatere a talibanilor, a precizat, miercuri, purtătorul de cuvânt al NATO.
"Ţări în afară de Statele Unite, din Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), au anunţat aproximativ 6.800 de militari" suplimentari, a declarat James Appathurai, realizând bilanţul unei reuniuni de oficiali militari, organizată luni.

"Treizeci şi şase de ţări, din NATO şi din afara sa, au propus trupe suplimentare", a precizat el, fără a furniza alte detalii.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat luni, la această reuniune la care au participat cele 28 de state membre ale NATO şi alte 16 state din cadrul ISAF, trimiterea anunţată a "aproape 7.000 de militari", aşa cum au convenit la 4 decembrie miniştrii Afacerilor Externe din statele respective.

Aceste trupe se vor alătura celor 30.000 de militari americani suplimentari pe care Washingtonul îi va trimite în Afganistan.

"Necesităţile în trupe de luptă vor fi în general îndeplinite" după ce vor fi trimişi militarii suplimentari, a apreciat Appathurai. El a remarcat însă că "lipsesc încă instructori, precum şi echipamente critice, cum sunt elicopterele, ca întotdeauna".

Statele Unite şi-au exprimat speranţa ca aceste noi trupe aliate să fie mobilizate în Afganistan în primul semestru al anului 2010, dar Appathurai nu a fost în măsură să confirme acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al ISAF, generalul canadian Eric Tremblay, a subliniat că trupele suplimentare vor fi utilizate pentru a proteja "culoarele" între localităţile afgane şi infrastructuri vitale, cum ar fi drumurile rutiere şi barajele.

Subliniind că "principalul obstacol este lipsa de securitate", el a apreciat că, "prin noua sa abordare, ISAF ar urma să protejeze 60 până la 70 la sută din populaţia afgană".
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close