Antena 3 CNN Externe Summitul CPE 2023 de la Bulboaca | Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei

Summitul CPE 2023 de la Bulboaca | Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei

Aproape 50 de lideri europeni se reunesc joi, 1 iunie, în Republica Moldova. Spaţiul aerian al ţării va fi protejat de NATO pe durata Summitului Comunității Politice Europene (CPE) de la Bulboaca.

Summitul CPE 2023 de la Bulboaca | Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei
de Alexandra Dima    |    01 Iun 2023   •   15:30

Update 15:30 Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat la Summitul CPE o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.

"Respingând ferm pretențiile Rusiei cu privire la o zonă de influență și recunoscând dreptul Ucrainei de a-și alege propriile aranjamente de securitate, inclusiv o viitoare aderare la NATO" cei doi şefi de stat "confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susținere a integrării Ucrainei în cadrul Alianței și pentru implementarea standardelor NATO". 
De asemenea, îşi exprimă "disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina înaintea obținerii statutului de membru NATO, în baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022".

Astfel, "România va continua să promoveze sprijinul politic și practic al Alianței pentru Ucraina în vederea asigurării abilității Ucrainei de a-și apăra în mod eficient suveranitatea și integritatea teritorială;
Ucraina va continua să își aprofundeze interoperabilitatea cu NATO, și să își modernizeze forțele de securitate și militare".
România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar. Va continua să ofere susținere multidimensională și să solicite consolidarea susținerii și asistenței internaționale pentru Ucraina. România va susține Ucraina în reconstrucția și redresarea post-conflict în vederea asigurării unui stat stabil, sigur și rezilient", se arată în actul bilateral de la summitul din Mioldova.
Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, s-au mai angajat să susțină stabilitatea și reziliența statelor vulnerabile din regiune, afectate de războiul de agresiune al Federației Ruse;
să asigure libertatea și siguranța navigației în Marea Neagră, în concordanță cu normele și principiile internaționale; să obțină securitate, stabilitate, democrație și prosperitate de durată în regiunea Mării Negre. 

Update 14:30 Situaţia din Ucraina, dar şi problemele legate de energie, securitate şi interconectivitate se află pe agenda de discuţii a Summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), de la Castelul Mimi din comuna Bulboca, Republica Moldova.

Acolo, liderii europeni discută chestiuni legate de securitatea continentului european în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina sau securitatea energetică. Înainte de deschiderea oficială a evenimentului președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că această reuniune va consolida dialogul politic între statele membre ale UE precum și cele din afară, va oferi oportunități reale de interconectare a Republicii Moldova în spațiul european.

Totodată, și alți lideri europeni au transmis că Europa trebuie să fie unită.

Premierul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte: „Ucraina trebuie să câștige și trebuie să facem tot ce se poate pentru ca acest lucru să se întâmple, să avem o coaliție internațională, să întărim capacitatea de apărare a Ucrainei. Trebuie cu ajutorul mai multora să pregătim piloții ucraineni pe avioane de tip F16. De asemenea, trebuie să extindem coaliția „Patriot””.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni: „Acest eveniment are o valoare și o aromă deosebită, pentru că noi aici sărbătorim în timp ce ucrainenii impresionează lumea și arată cât de dificil poate fi să elibereze o națiune, apărându-ne în același timp securitatea noastră și protejând dreptul internațional fără de care nimeni nu ar putea fi în siguranță. (...) De ce suntem aici? Cred că ne aflăm aici pentru a ne reaminti că Europa nu este un club. Nu este vorba doar despre reguli și interese. Europa este o civilizație”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Astăzi, de fiecare dată când ne pregătim să luăm decizii pentru binele popoarelor noastre, nu trebuie să uităm că orice îndoială pe care o arătăm aici Rusia va profita de ea. Nu putem avea îndoieli în legătură cu unitatea noastră sau în legătură cu modul în care răspunde la provocările vremurilor noastre. Aici, în Moldova, din fericire nu auzit raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă”, a declarat președintele Ucrainei. 

Update 13:40 Liderii europeni adunați la Summitul CPE de la Bulboaca au făcut poza de grup a evenimentului. În centrul primului rând s-a aflat gazda summitului, președintele Maia Sandu, flancată de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Președintele României, Klaus Iohannis, a fost amplasat în centrul celui de-al treilea rând. La Summitul CPE s-au adunat 48 de șefi de stat și de guvern ai țărilor europene, precum și lideri ai structurilor UE. 

Update 13:25 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis la al doilea Summit al Comunității Politice Europene un mesaj de sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova la summitul CPE. Mesaj pentru Zelenski: „suntem uniți și solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina”.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest al doilea Summit al Comunității Politice Europene, cu atât mai mult cu cât ne aflăm aici, în Republica Moldova. Ceea ce este ilustrativ pentru vocația europeană a Republicii Moldova și pentru seriozitatea eforturilor de reformă dedicate aderării sale la Uniunea Europeană. De asemenea, demonstrează concentrarea atenției asupra întregii Vecinătăți Estice și a regiunii Mării Negre. Trebuie să fim din ce în ce mai conștienți de provocările geostrategice la adresa unor țări precum Ucraina și Republica Moldova”, a spus Iohannis la summitul CPE.

Președintele a salutat prezența președintelui Zelenski la summit: „Domnule Președinte, suntem uniți și solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina și poporul său care sunt, în continuare, ținta atacurilor nemiloase ale Rusiei. Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de Comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric și să îi susținem pe cei mai vulnerabili dintre noi. Aceste state au ales calea democrației pentru a-și proteja independența, suveranitatea și integritatea teritorială, susținând valorile care au stat mereu la baza luptei noastre pentru libertate și democrație”.

De asemenea, Iohannis a salutat eforturile conducerii de la Chișinău pentru gestionarea a „două provocări majore: prima vizează procesul de reforme necesare pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar a doua vizează combaterea amenințărilor hibride prin care se urmărește compromiterea stabilității și a rezilienței. România a oferit sprijin crucial pentru gestionarea acestor provocări: prin oferirea de expertiză în afaceri europene, pentru a accelera procesul de reforme și a iniția negocierile de aderare la UE, în acest an; prin acordarea de asistență financiară și sectorială substanțială. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România alături de Franța și Germania, noul regim de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană cu primele listări de persoane care au acționat împotriva stabilității statului și noua Misiune de parteneriat a UE în Republica Moldova sunt alte exemple concrete ale sprijinului nostru. Așadar, doresc să le transmit un mesaj tuturor cetățenilor Republicii Moldova: nu sunteți singuri! Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei. Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Este important ca ei să constate o îmbunătățire concretă a vieții lor zilnice. Acesta este un element crucial pentru o poveste de succes a Republicii Moldova”.

„Summitul nostru trebuie să reafirme cu putere sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina și cetățenii săi pentru a învinge agresiunea rusească și a reclădi o pace bazată pe principiile Cartei ONU. Acest Summit trebuie să fie, totodată, o expresie a capacității noastre comune de a promova pacea, stabilitatea și democrația în Europa și dincolo de Europa”, a conchis președintele.

Update 13:00 Președintele Maia Sandu a ținut un discurs de început al Summitului CPE de la Bulboaca. Aceasta a îndemnat la unitate în fața agresiunii rusești, la susținere pentru Ucraina și la găsirea unor soluții pentru problemele actuale cu care se confruntă continentul.

”Pacea acestui loc în care ne-am adunat contrastează cu războiul violent din Ucraina. Este cel mai mare conflict după cel de-Al Doilea Război Mondial. Decizia de a ne reuni aici, la 20 de kilometri de granița cu Ucraina e o expresie clară a solidarității. Ucrainenii luptă pentru libertate, valori și viitorul continentului. Am deosebita onoare să-l primesc aici pe Zelenski. Summitul asigură identificarea unor soluții pentru a readuce pacea pe continentul european. În următoarele ore dorim să avem o dezbatere strategică despre securitate și consecințele invaziei ruse” a declarat șeful statului moldovean.

Update 12:30 La Castel Mimi din Bulboaca au ajuns deja majoritatea liderilor politici. Printre aceştia sunt reprezentanții Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Ungariei și Ciprului. Declarații de presă au făcut președinții și prim-miniștrii din Armenia, Slovenia, Islanda, Elveția, Estonia, Letonia și Croația, Austria, Irlanda, Grecia, Portugalia, Serbia, Slovacia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 12:00 Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, despre integrarea Moldovei în UE: „Credem că negocierile privind integrarea Moldovei ar trebui să înceapă anul acesta, suntem impresionați de viteza cu care Moldova a răspuns la recomandările Comisiei și vom fi gata atunci când Moldova e gata, pentru că locul Moldovei este în UE”, a spus Metsola.

Aceasta a afirmat că prezența a aproape 50 de lideri europeni la summitul care are loc lângă Chișinău arată susținerea blocului comunitar pentru „Moldova, pentru Ucraina și o comunitate europeană mai largă”.

Update 11:30 Printre oaspeţii de seamă sosiţi deja în Moldova se află preşedintele Franţei Emmanuel Macron, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell. 

Au început discuțiile moldo-ucrainene. Delegația în frunte cu președintele Volodimir Zelenski poartă dialog cu reprezentanții R. Moldova, printre care premierul Dorin Recean.

Update 11:30 Delegaţia României condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Republica Moldova pentru Summitul CPE și a fost primită de Maia Sandu.

Update 10:30 Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură și UE este alături de cetățenii moldoveni în realizarea aspirațiilor lor europene îndreptățite, notează președintele Klaus Iohannis în drum spre summit-ului CPE.

„De la București în Republica Moldova cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru o întâlnire importantă a familiei europene, unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură și UE este alături de cetățenii din Republica Moldova în realizarea aspirațiilor lor europene îndreptățite”, a transmis Iohannis pe Twitter.

Update 10:10 „Mulțumesc Republicii Moldova și suntem fericiți să ne aflăm umăr la umăr. Le mulțumesc moldovenilor pentru primirea refugiaților ucraineni, după războiul pornit de Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Am vorbit despre un pachet de sprijin foarte important și despre o formulă de pace pe care a menționat-o doamna președinte. Suntem într-o perioadă în care organizăm un summit. Formula de pace depinde de foarte multe lucruri, de aceea acum nu am stabilit prea multe detalii cu privire la data summitului”, a continuat președintele Ucrainei.

Întrebat cât de departe poate ajunge ofensiva, acesta a precizat:

„Până la victoria noastră, până în momentul în care vom câștiga sau dacă Rusia va opri războiul mai devreme. Până vor pleca pe teritoriile lor independente de pe teritoriul nostru, acesta este răspunsul”.

Update 09:40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelelnski a sosit în urmă cu puţin timp în Republica Moldova, fiind întâmăpinat de omologul său Maia Sandu. Participarea liderului de la Kiev la summitul de la Bulboaca nu a fost confirmată până în ultima clipă.

 

NATO va apăra cerul Moldovei în următoarele două zile

NATO va monitoriza cerul Moldovei în timp ce aproape 50 de lideri europeni participă la un summit în apropierea graniţelor Ucrainei, pentru a-şi arăta sprijinul pentru ambele ţări, în timp ce Kievul pregăteşte o contraofensivă împotriva invaziei Rusiei, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Întâlnirea celor 27 de state membre ale UE şi a altor 20 de ţări europene la un castel situat în adâncul ţinutului viticol moldovenesc, la doar 20 km de teritoriul ucrainean, reprezintă o provocare în materie de securitate şi organizare pentru o ţară vecină.

Avioanele de supraveghere ale Sistemului NATO de avertizare şi control aerian (AWACS) vor supraveghea cerul deasupra locului de desfăşurare a summitului până vineri, a precizat alianţa într-un comunicat.

Resturi de rachete provenite din războiul din Ucraina au fost găsite în Moldova de mai multe ori de la invadarea Rusiei în urmă cu 15 luni.

"NATO AWACS pot detecta avioane, rachete şi drone la sute de kilometri distanţă, ceea ce le face o importantă capacitate de avertizare timpurie", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Amintim că în intervalul de timp 00:00 (ora locală), 1 iunie 2023 - 07:00 (ora locală), 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova va fi declarat zonă temporar restricționată pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian. În acest interval de timp vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale la Summitul Comunității Politice Europene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close