Antena 3 CNN Externe NATO discută întărirea prezenței pe termen lung în Europa de Est. Jens Stoltenberg: "Rusia va primi opusul a ceea ce solicită"

NATO discută întărirea prezenței pe termen lung în Europa de Est. Jens Stoltenberg: "Rusia va primi opusul a ceea ce solicită"

NATO ia în considerare o prezență militară "ajustată" pe termen lung în estul Europei.

NATO discută întărirea prezenței pe termen lung în Europa de Est. Jens Stoltenberg: "Rusia va primi opusul a ceea ce solicită"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Feb 2022   •   19:52

Este un demers dedicat întăririi apărării în această zonă, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în contextul în care tensiunile rămân mari din cauza acumulării de trupe ruse de la graniță cu Ucraina.

"Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen lung ale prezenței noastre în partea de est a Alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală, dar există acum un proces în desfășurare în cadrul NATO", a spus Stoltenberg la Bruxelles.

Miniștrii de externe ai NATO urmează să discute despre aceste întăriri la întâlnirea lor din 16 și 17 februarie.

Guvernele occidentale i-au cerut Moscovei să-și retragă trupele de la frontierele Ucrainei însă apelurile nu au avut ecou.

Moscova a cerut, la rândul său, retragerea NATO din fostele state comuniste, pe poziții la nivelul anului 1997, cerință considerată de aliați inacceptabilă.

Stoltenberg: "Rusia va avea parte exact de opusul a ceea ce solicită"

"Dacă Rusia vrea cu adevărat mai puține trupe NATO în apropierea frontierelor, va avea parte de ceva opus", a spus Stoltenberg la o conferință de presă alături de președintele polonez Andrzej Duda.

Stoltenberg s-a referit la decizia NATO de a desfășura grupuri de luptă în estul Alianței după anexarea Crimeei de către Moscova, în 2014.

NATO menține în prezent trupe în estul Europei prin rotație, însă aceste trupe nu sunt dislocate permanent.

Din țările baltice și până la Marea Neagră, desfășurările de trupe NATO au fost efectuate la scară redusă, pentru a încerca să descurajeze, și nu să provoace, o nouă eventuală agresiune rusă.

Ungaria și Slovacia au fost menționate de oficiali occidentali drept potențiale gazde pentru trupele NATO, deși nu au fost luate decizii în acest sens.

Circa 1.700 de militari americani, majoritatea din Divizia a 82-a aeropurtată, din baza de la Fort Bragg, statul american Carolina de Nord, urmează a fi desfășurați în Polonia, adăugându-se trupelor SUA aflate deja aici.

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg NATO Rusia Europa de Est
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close