Antena 3 CNN Externe NATO: nu există un deadline pentru retragerea din Afganistan

NATO: nu există un deadline pentru retragerea din Afganistan

NATO: nu există un deadline pentru retragerea din Afganistan
Sursa foto: afghan war
23 Dec 2009   •   21:16

Şeful NATO a anunţat că nu va exista un termen limită pentru retragerea trupelor aliate din Afganistan, asigurând astfel afganii ce se temeau de o retragere a trupelor străine înainte ca cele locale să poate garanta securitatea.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, vizita Afganistan pentru prima dată de când preşedintele american a promis suplimentarea trupelor cu 30.000 de sodaţi în Afganistan pentru a controla violenţa crescândă. Aliaţii NATO au promis alţi 7000 de soldaţi.
Cu toate acestea planul Washingtonului prevede o reducere a trupelor de pe front începând cu 2011, pentru ca trupele afgane de securitate să preia treptat responsabilitatea, ceea ce a provocat temeri în rândul civililor afgani.
Acum există circa 110.000 trupe în Afganistan, din care circa 68,000 americani.

"Primul meu mesaj este către poporul afgan: ştiu că unii se întreabă cât de mult vor sta forţele internaţionale, mai specific, se tem că vom pleca prea devreme," declara Rasmussen alături de preşedintele afgan la in Kabul.

"Să nu existe semne de întrebare, comunitatea internaţională va sta cu voi, vă va proteja, va ajuta la reconstruirea ţării voastre până ce sunteţi gata să staţi singuri în picioare" .

Rasmussen a mai punctat că va exista un "nou impuls" in 2010. Poliţia afgană va începe să preia securitatea de la forţele străine de anul viitor,dar el a subliniat că schimbarea va veni doar când afganii sunt pregătiţi-.

"Vor prelua conducerea când şi unde sunt pregătiţi. Această tranziţie va fi bazată pe condiţii, nu pe calendar" . De asemenea, că arăta că numărul forţelor NATO este în creştere, nu în descreştere.
Antena3.ro

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close