Antena 3 CNN Externe NATO salută relaţiile cu Rusia

NATO salută relaţiile cu Rusia

NATO salută relaţiile cu Rusia
Sursa foto: rusia nato
17 Dec 2009   •   17:32

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat un "nou început" în relaţiile alianţei transatlantice cu Moscova, după ce au fost grav afectate, urmare a războiului din Georgia.
Oficialul a făcut o vizită în Rusia, unde s-a întâlnit şi cu ministrul de externe Serghei Lavrov şi urma să aibă discuţii cu premierul şi preşedintele.
Anterior vizitei la Kremlin, un comunicat arăta că ?având în vedere anunţurile făcute de noul secretar general al NATO despre creşterea calităţii parteneriatului cu Rusia, o atenţie specială se va concentra activarea cooperării pentru creşterea încrederii" .
Se arăta că urmau a fi abordate subiecte precum Afganistan, programul nuclear iranian, dar şi procesul de pace din Orientul Mijlociu.
"Cred că Rusia şi NATO vor avea de câştigat dacă cooperăm mai strâns. Ne confruntăm cu multe provocări de securitate similare," aprecia Rasmussen, înainte de vizită.
Premierul rus Vladimir Putin i-a declarat oficialului occidental că speră să întâlnească mai puţine contradicţii între Rusia şi NATO pe viitor. De asemenea, el făcea referire la ?o unificarea eforturilor Rusiei şi alianţei nord-atlantice în sfere de interes comun ce ar putea da rezultate bune" .
Alianţa caută un ajutor mai mare din partea Rusiei în lupta din Afganistan. Publicaţia Kommersant scria, citând surse ruse, că Rasmussen ar dori să extindă acordul prin care NATO foloseşte căile ferate din Rusia pentru livrări în Afganistan .
Oricum, NATO nu a reuşit să obţină o promisiune din partea Moscovei. Rasmussen a mai arătat că a cerut şi o contribuţie cu mai multe elicoptere a Rusiei. De asemenea, dorea ca liderii ruşi să permită transportul aerian pe teritoriul rus spre Afganistan. Serghei Lavrov s-a mulţumit a declarat că va lua în considerare cererea NATO.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close