Antena 3 CNN Externe NATO şi Rusia şi-au rezolvat disputele şi vor redeschide discuţiile

NATO şi Rusia şi-au rezolvat disputele şi vor redeschide discuţiile

NATO şi Rusia şi-au rezolvat disputele şi vor redeschide discuţiile
Sursa foto: rusia nato
04 Dec 2009   •   18:07

NATO şi Rusia şi-au rezolvat disputele, despre care trimisul special al Moscovei pe lângă alianţă spunea că ar putea afecta cooperarea din Afganistan, au anunţat diplomaţii celor două părţi.
Aceştia au arătat că aceasta va permite semnarea a trei documente pentru cooperarea NATO-Rusia, vineri, la primul summit formal ministerial între cele două părţi de după războiul cu Georgia de anul trecut.
Trimisul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, arăta la începutul săptămânii că alianţa nu discută propunerile Moscovei pentru un tratat de securitate euro-atlantică la Consiliul Rusia-NATO, forum pentru coopeare mutuală.
El menţiona că Rusia ar putea creşte cooperarea cu Afganistan dacă disputa este rezolvată.
Un diplomat rus a recunoscut că "după două runde de discuţii între Rogozin şi secretarul general al NATO, problemele au fost rezolvate ." În timp ce un diplomat NATO arăta că s-a ajuns la un compromis.
Cele trei documente de semnat se referă la o analiză comună pe chestiuni de ameninţare şi securitate, un plan de cooperare pentru 2010 şi viitorul Consiliului Rusia-NATO.
Propunerile de securitate ale Rusiei, publicate pe 29 noiembrie, vor restricţiona capacitatea sa de a folosi unilateral forţa militară dacă SUA şi UE fac la fel.
Statele NATO au subliniat că vor discuta propunerile ruse, dar forumul corect pentru acest lucru este Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Dmitri Medvedev, aflat la Roma, declara că Rusia este dispusă să ajute SUA şi Europa să aducă pacea în Afganistan şi să ajute acest stat să îşi transforme economia, forţele militare şi de poliţie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close