Antena 3 CNN Externe Orașul francez Nisa a intrat în patrimoniul UNESCO în aceeași zi cu Roșia Montană

Orașul francez Nisa a intrat în patrimoniul UNESCO în aceeași zi cu Roșia Montană

Orașul Nisa face oficial parte, începând de marți, din patrimoniul UNESCO, a anunțat, marți, această organizație.

Orașul francez Nisa a intrat în patrimoniul UNESCO în aceeași zi cu Roșia Montană
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iul 2021   •   16:34

UNESCO a analizat candidatura orașului pentru titlul de "capitală a turismului costier".

Obiectivul a vizat conservarea și ameliorarea moștenirii arhitecturale la Nisa.

"Este un eveniment unic în istorie prin dimensiuni și impact", a reacționat pe Twitter primarul Christian Estrosi.

Președintele regiunii Provence-Alpes-Cote d'Azur a salutat ceea ce el a numit "lupta personală" a primarului Estrosi "încununată cu un succes pe deplin meritat".

Și ministrul francez al culturii, Roselyne Bachelor, a spus că intrarea în patrimoniul UNESCO atestă Nisa drept arhetip al turismului costier de iarnă, sub influența poziției sale la Marea Mediterană și în apropierea Alpilor.

În total, sunt 48 de locații franceze înscrise în patrimoniul UNESCO.

Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a aprobat, marți, candidatura sitului Roşia Montană pe lista obiectivelor protejate de instituție.

Decizia vine în ziua împlinirii a 65 de ani de când România se numără printre membrii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Conform experților, peisajul cultural minier Roșia Montană este "cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.).

În plus, situl prezintă "cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume".

"Efectele concrete depind de ce va face statul român în continuare. Adică este vorba despre investiții, de idei, de proiecte. Eu am convingerea că sunt români capabili de toate aceste trei condiții, astfel încât să demonstrăm că putem aprecia un sit cu valoarea istorică", a declarat istoricul Adrian Cioroianu, fost ambasador UNESCO, la Antena 3. 

"Nu toată localitatea Roșia Montană va intra în UNESCO. Este vorba despre o zonă precis delimitată, ce apare în dosarul pe care România l-a trimis la UNESCO. Este vorba despre minele romane, care au fost în exploatare vreme de sute de ani, începute de 2.000 de ani, dar se pare că romanii le-au moștenit de la daci. Din acest punct de vedere, aria protejată UNESCO poate foarte bine coexista cu alte zone de dezvoltare  economică pe care viitorul ni le va decide. Oricum acea exploatare cu cianuri nu mai era posibilă, potrivit normelor europene", a mai explicat el.

Foto:  Piața Massena din Nisa, februarie 2021

×
Subiecte în articol: nisa UNESCO Rosia Montana
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close