Antena 3 Externe Un nor de gaze toxice produse de erupția vulcanului din La Palma a ajuns în Europa

Un nor de gaze toxice produse de erupția vulcanului din La Palma a ajuns în Europa

de Redacția Antena 3    |    14 Oct 2021   •   11:12
Un nor de gaze toxice produse de erupția vulcanului din La Palma a ajuns în Europa
Sursa foto: hepta

Un nor de gaze provenite din erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma  a ajuns în Portugalia, a anunțat Institutul Portughez pentru Mare şi Atmosferă (IPMA), citat de presa internațională.

Norul de dioxid de sulf se deplasează la peste 3.000 de metri altitudine şi nu afectează, deocamdată, concentrațiile acestui gaz toxic la suprafața pământului.

Se preconizează că norul va rămâne în regiune până pe 15 octombrie, a precizat IPMA.

Potrivit sursei citate, concentrația maximă a dioxidului de sulf va ajunge la 46 de micrograme pe kilogram la 6.000 de metri altitudine, făcând aerul toxic la inhalat.

Conform informațiilor aduse de programul european Copernicus, de monitorizare a Pământului din satelit, există, de asemenea, o cantitate semnificativă de cenușă vulcanică deplasată spre est de vânturile puternice.

Specialiștii portughezi au precizat că vor continua să urmărească îndeaproape evoluția situației.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie, distrugând o suprafață de 656 hectare  şi provocând evacuarea a peste 6.000 de persoane din zonele afectate, unde în ultimele ore au fost înregistrate 20 de mișcări seismice.

Sursa: Agerpres

Foto: nori de gaze toxice la contactul dintre lava vulcanului din La Palma și apa oceanului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close