Antena 3 CNN Externe Noua conducere kîrgîză mulţumeşte Rusiei şi anunţă închiderea bazei americane

Noua conducere kîrgîză mulţumeşte Rusiei şi anunţă închiderea bazei americane

Noua conducere kîrgîză mulţumeşte Rusiei şi anunţă închiderea bazei americane
09 Apr 2010   •   14:06

Noii lideri autoproclamaţi din Kîrgîzstan au mulţumit Rusiei, joi, pentru ajutorul dat în răsturnarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev şi au anunţat că au ca obiectiv închiderea bazei aeriene americane ce face livrări spre Afganistan.
Comentariile lor pun răsturnarea lui Bakiev în contextul rivalităţii superputerilor în Asia Centrală.
Pe când preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev au semnat un pact de reducere a armelor la Praga, un oficial din delegaţia lui Medvedev a cerut noii conduceri din Kîrgîzstan să închidă baza americană.
Oficialul, care nu fost numit, a remarcat că Bakiev nu şi-a îndeplinit promisiunea de a închide baza aeriană de la Manas şi a precizat că ar trebui să existe doar o bază în fosta republică sovietică- cea rusă.
Omurbek Tekebayev, fost lider al opoziţiei kîrgîze care a preluat chestiunile constituţionale în guvernul nou, a declarat că "Rusia a jucat un rol în înlăturarea lui Bakiev".
"Aţi văzut nivelul de bucurie al Rusiei când l-au văzut fugit pe Bakiev," declata el pentru Reuters. "Aşa că acum există o mare probabilitate ca durata prezenţei bazei americane în Kîrgîzstan să fie scurtată."
Premierul rus Vladimir Putin a negat că Moscova a jucat un rol în tulburările din fosta republică societică. Dar el a fost primul lider străin care l-a recunoscut pe opozantul Roza Otunbaeva ca noul lider în Kîrgîzstan, şi i-a telefonat la scurt timp după ce aceasta a intrat în noul rol.
Rusia a anunţat în plus trimiterea a 150 trupe speciale la baza rusă Kant din Kîrgîzstan.
Otunbaeva, care a fost cândva ministrul de Externe în guvernului lui Bakiev, declara că guvernul interimar controlează întreaga ţară, cu excepţia bazei lui Bakiev din Oş şi Jalalabad în Sud, şi are susţinerea organelor de forţă.
Kîrgîzstan, stat cu 5,3 milioane locuitori, are puţine resurse naturale, dar a profitat din plin de poziţia sa la intersecţia sferelor de influenţă ruse, americane şi chineze.

Un oficial american sublinia că preluarea puterii din statul asiatic nu este o lovitură de stat sponsorizată de Rusia.
Michael McFaul, consilier al Casei Albe pe Rusia, declara că nu este clar cine este la putere în Kîrgîzstan, dar persoanele care se pare că ar conduce statului nu sunt anti-americani şi sunt persoane ?cu care avem contacte de foarte mult timp" .
El a mai arătat că subiectul bazei de la Manas nu a fost discutat de liderii SUA şi Rusiei la Praga.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste lovitura de stat
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close