Antena 3 CNN Externe OMS, acord „istoric” pentru pregătirea în fața viitoarelor pandemii. Ce măsuri include documentul

OMS, acord „istoric” pentru pregătirea în fața viitoarelor pandemii. Ce măsuri include documentul

B.N.
2 minute de citit Publicat la 12:39 20 Mai 2025 Modificat la 13:04 20 Mai 2025
harta pandemie generic
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți semnarea unui Acord Pandemic "istoric" Foto: Getty Images

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți semnarea unui Acord Pandemic "istoric", care ar urma să ajute țările să gestioneze mai bine și mai echitabil resursele în cazul unei noi pandemii. Documentul prevede o serie de măsuri care ar trebui să asigure acces rapid la vaccinuri, tratamente și teste în cazul în care ar apărea o nouă boală periculoasă care se răspândește rapid. Însă eficacitatea acordului este pusă deja la îndoială, având în vedere că nerespectarea lui nu presupune sancțiuni pentru țările semnatare, iar SUA, principalul donator al OMS, a părăsit organizația în ianuarie, potrivit AP.

OMS susține că nevoia de a semna acest Acord Pandemic vine după ce toată lumea a văzut cât de greu a fost de gestionat pandemia de COVID-19 din cauza problemelor și provocărilor multiple care au apărut la nivel global – cum ar fi lipsa vaccinurilor în unele țări sau întârzierea tratamentelor.

Tratatul a fost adoptat în prealabil, luni, de către Adunarea Mondială a Sănătăţii, printr-un vot desfăşurat prin ridicarea mâinii la solicitarea Slovaciei, cu 124 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi 11 abţineri. Printre ţările care s-au abţinut luni se numără Iran. Israel, Rusia, Italia, Slovacia şi Polonia. 

Oficialii OMS au convenit asupra măsurilor din tratat luna trecută, după mai mult de trei ani de negocieri.

Ce măsuri propune OMS

Acordul are scopul de a face lumea mai pregătită și mai echitabilă în fața viitoarelor pandemii. Potrivit OMS, dacă apare o altă boală periculoasă care se răspândește rapid, toți oamenii, indiferent de țara în care trăiesc, vor avea acces mai ușor și mai rapid la vaccinuri, tratamente și teste.

De acum înainte, țările care vor respecta acordul vor lucra împreună mai bine și vor împărți informații și resurse, astfel încât să se evite situațiile în care unele țări primesc ajutor, iar altele rămân singure și vulnerabile.

Potrivit OMS, acordul nu încalcă suveranitatea țărilor – adică fiecare țară decide singură ce reguli vrea să aplice în interiorul său, și nimeni nu va putea să oblige o țară să facă anumite lucruri, cum ar fi să impună vaccinarea sau să închidă granițele.

Totodată, se pregătește și un sistem prin care producătorii de medicamente vor pune la dispoziția OMS o parte din vaccinuri și tratamente imediat ce o pandemie începe, pentru ca acestea să ajungă rapid acolo unde sunt foarte necesare, în special în țările sărace.

Ce șanse au măsurile să devină realitate

„Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, știință și acțiunea multilaterală. Acesta va asigura că, în mod colectiv, putem proteja mai bine lumea de viitoarele amenințări pandemice. De asemenea, este o recunoaștere din partea comunității internaționale a faptului că cetățenii, societățile și economiile noastre nu trebuie să fie lăsate vulnerabile și să sufere din nou pierderi precum cele suferite în timpul COVID-19," a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Totuși notează AP, eficacitatea tratatului va fi pusă la îndoială deoarece Statele Unite - care au investit miliarde în eforturile rapide ale companiilor farmaceutice de a dezvolta vaccinuri împotriva COVID-19 - sunt absente și pentru că țările nu se confruntă cu sancțiuni dacă îl ignoră, o problemă comună în dreptul internațional. 

SUA, în mod tradițional principalul donator al OMS, nu a făcut parte din etapele finale ale procesului de acord după ce administrația Trump a anunțat retragerea SUA din OMS și finanțarea agenției în ianuarie.

Deşi retragerea SUA din OMS va intra în vigoare anul viitor, reprezentanţii americani nu au mai participat la negocierile pentru acord în ultimele luni, iar SUA nu au trimis niciun delegat la adunarea OMS de marţi.

 

 

×
x close