Antena 3 CNN Externe Omul care l-a sfidat pe Putin a ajuns în Germania. Fostul magnat Mihail Hodorkovski susţine că nu şi-a recunoscut vina în cererea de graţiere

Omul care l-a sfidat pe Putin a ajuns în Germania. Fostul magnat Mihail Hodorkovski susţine că nu şi-a recunoscut vina în cererea de graţiere

Omul care l-a sfidat pe Putin a ajuns în Germania. Fostul magnat Mihail Hodorkovski susţine că nu şi-a recunoscut vina în cererea de graţiere
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Dec 2013   •   18:55

Mihail Hodorkovski a confirmat trimiterea unei cereri de graţiere preşedintelui rus Vladimir Putin. Fostul magnat a explicat însă că nu a recunoscut vinovăţia în document şi a salutat rolul jucat de fostul şef al diplomaţiei germane Hans-Dietrich Genscher în eliberarea sa, informează Mediafax.

"Pe 12 noiembrie, m-am adresat preşedintelui rus pentru a-i cere graţierea din raţiuni familiale; sunt mulţumit că am primit un răspuns pozitiv. Nu s-a pus problema recunoaşterii vinovăţiei", a declarat Hodorkovski într-un comunicat.

"Îi mulţumesc domnului Hans-Dietrich Genscher pentru rolul personal jucat în viaţa mea", a adăugat Hodorkovski.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a admis că Berlinul "a lucrat în culise" pentru eliberarea lui Mihail Hodorkovski. "Fostul ministru german de Externe Hans-Dietrich Genscher s-a ocupat în mod intens, în culise, de dosarul Hodorkovski", a precizat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

Fostul magnat şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a sosit vineri după-amiază pe Aeroportul Schönefeld din Berlin.

Mama lui Mihail Hodorkovski beneficiază de tratament medical în capitala Germaniei.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat satisfacţie pentru eliberarea lui Hodorkovski. "Mă bucur pentru eliberarea lui", a spus Merkel.

Niciun alt lider european nu a comentat eliberarea lui Hodorkosvki, în contextul tensiunilor între UE şi Rusia pe fondul crizei ucrainene.

Singurele imagini cu Mihail Hodorkovski dupăeliberare au fost surprise pe aeroportul din Berlin, unde patronul gigantului petrolier Iukos s-a întâlnit cu un fost ministru de externe german.


Principalele date în cazul lui Mihail Hodorkovski

 
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi că se pregăteşte să îl graţieze pe fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, încarcerat din 2003, relatează AFP care prezintă o cronologie a dosarului acestuia. 
 
1999 - Mihail Hodorkovski îi acuză pe oficialii ruşi că au scos banii din Rusia înaintea unei devalorizări a rublei în august 1998.
2000 - Preşedintele interimar Vladimir Putin promite să termine cu influenţa politică a oligarhilor dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.
2003 - Altercaţie Putin/Hodorkovski în cadrul unei reuniuni la Kremlin. Hodorkovski, care la momentul respectiv era considerat ca fiind cel mai bogat om din Rusia, vorbeşte despre corupţia din ţara sa. Preşedintele Putin îl întreabă atunci dacă este în regulă cu fiscul.
- iulie: Arestarea lui Platon Lebedev, asociat al lui Hodorkovski.
- 25 octombrie: Arestarea lui Hodorkovski, inculpat pentru escrocherie şi evaziune fiscală la scară mare, ca şi Lebedev.
2004 - Justiţia îngheaţă activele Iukos. Iuganskneftegaz, principala sa filială de producţie, devine proprietatea companiei petroliere publice Rosneft. 
- 16 iunie: Deschiderea procesului Hodorkovski/Lebedev. 
2005 - 31 mai: Hodorkovski şi Lebedev sunt condamnaţi la nouă ani de închisoare, pedeapsă redusă la opt ani în apel. "Condamnarea mea a fost decisă la Kremlin", a declarat Hodorkovski. 
2006 - Lichidarea judiciară a Iukos, după o redresare fiscală de 27 de miliarde de dolari.
2007 - Noi acuzaţii lansate împotriva lui Hodorkovski şi Lebedev: spălare de bani şi deturnare de bunuri.
2008 -Hodorkovski face greva foamei. Noul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, respinge o intervenţie a Germaniei în favoarea fostului oligarh, iar două cereri de eliberare anticipată sunt respinse de justiţie. 
2009 - 3 martie: Deschiderea celui de-al doilea proces Hodorkovski/Lebedev pentru deturnare şi revânzare ilegală a milioane de tone de petrol. Acuzaţii pledează nevinovat. 
2010 - 30 decembrie: Hodorkovski şi Lebedev sunt condamnaţi la 14 ani de închisoare în urma unui al doilea proces, iar detenţia lor va fi prelungită până în 2017.
2011- 24 mai: Condamnările lui Hodorkovski şi Lebedev sunt reduse cu un an în apel, cei doi urmând să rămână în închisoare până în 2016. 
- 31 mai: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) refuză să vadă un motiv politic în condamnarea lui Hodorkovski.
- 15 decembrie: Premierul Vladimir Putin se declară pregătit - dacă va fi ales preşedinte în 2012 - să examineze o cerere de graţiere a lui Hodorkovski, dacă acesta din urmă îşi recunoaşte culpabilitatea, ceea ce fostul magnat refuză.
2012 - 5 martie: Preşedintele Dmitri Medvedev ordină verificarea "fundamentului" deciziei în cazul Hodorkovski.
- 20 decembrie: Justiţia rusă reduce de la 13 la 11 ani pedepsele lui Hodorkovski şi Lebedev, care devin astfel eliberabili în 2014.
2013 - 26 iunie: Hodorkovski sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani în detenţie. 
- 25 iulie: Procesul lui Hodorkovski este considerat inechitabil de CEDO.
- 6 august: Curtea Supremă rusă reduce cu două luni pedepsele lui Hodorkovski şi Lebedev, care urmează să iasă din închisoare în august şi, respectiv, mai 2014. 
- 25 octombrie: Hodorkovski marchează împlinirea a zece ani de detenţie.
- 6 decembrie: Justiţia rusă susţine că anchetează mai multe afaceri în care este implicat Hodorkovski.
- 19 decembrie: Preşedintele Vladimir Putin declară că se pregăteşte să îl graţieze pe Hodorkovski, care a semnat o cerere de graţiere.



 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close