Antena 3 CNN Externe ONU avertizează asupra unei crize alimentare nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial

ONU avertizează asupra unei crize alimentare nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial

Șeful Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite a avertizat marți că războiul din Ucraina creează o catastrofă care afectează agricultura locală și aprovizionarea globală cu alimente și cereale „cum nu am mai văzut de la Al Doilea Război Mondial”.

ONU avertizează asupra unei crize alimentare nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    30 Mar 2022   •   11:37

„Vorbim despre o catastrofă”, a declarat David Beasley, director executiv al W.F.P., la Consiliul de Securitate al ONU. 

Consiliul de Securitate a organizat ceea ce a devenit o reuniune săptămânală de urgență privind deteriorarea situației umanitare din Ucraina. Discuția de marți s-a concentrat pe insecuritatea alimentară și pe reverberațiile mai ample ale unei crize agricole în devenire.

Ucraina și Rusia produc 30% din aprovizionarea mondială cu grâu, 20% din porumb și 75% până la 80% din uleiul de semințe de floarea-soarelui, a spus Beasley.

W.F.P. cumpără 50% din cerealele de care are nevoie pentru a hrăni 125 de milioane de oameni din întreaga lume din Ucraina. Creșterea prețurilor la alimente, transport maritim și combustibil a determinat o creștere de 71 de milioane de dolari pe lună a costurilor operaționale ale WFP.

Cel puțin 45% din populația Ucrainei se confruntă cu insecuritate alimentară, a spus W.F.P. la începutul acestei săptămâni, adulții sărind peste mese sau mâncând mai puțin pentru a permite copiilor să mănânce.

Fermierii transformați în soldați luptă pe linia frontului în Ucraina, în loc să-și îngrijească recoltele în timpul sezonului de plantare pentru porumb și grâu. Lipsa îngrășămintelor din Rusia și Ucraina ar putea diminua recolta cu 50%,potrivit The New York Times.

Țări precum Egiptul și Libanul depind în proporție de peste 80% de cerealele ucrainene, a spus Beasley, adăugând că impactul războiului asupra agriculturii nu mai este doar creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente, ci și o potențială problemă de disponibilitate dacă țările nu ar fi capabile să compenseze pierderile cauzate de Rusia și Ucraina.

Dacă conflictul nu se încheie, lumea riscă foamete, destabilizarea țărilor și migrații în masă, a spus Beasley, adăugând că agenția a fost deja forțată să reducă rațiile de alimente la jumătate și posibil la zero în locuri precum Yemen.

„Atâta timp cât Putin își va continua războiul, atâta timp cât forțele ruse continuă să bombardeze orașele ucrainene și să blocheze convoaiele de ajutor, atâta timp cât civilii asediați nu vor putea ajunge în siguranță, această criză umanitară se va agrava – în Ucraina, pentru ruși și pentru întreaga lume”, a declarat Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct al SUA.

Sherman a spus că Rusia a bombardat cel puțin trei nave civile care transportau mărfuri din porturile Mării Negre și că marina sa a blocat accesul în porturile ucrainene pentru a opri exporturile de cereale.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat că țara sa nu este responsabilă pentru o criză alimentară și agricolă. El a dat vina pe „sancțiunile isterice” impuse Rusiei de SUA și Occident ca fiind adevărata cauză.

„Forțele armate ruse nu reprezintă nicio amenințare pentru libertatea navigației civile”, a spus Nebenzya, susținând că marina rusă a creat un pasaj naval umanitar pentru a permite navelor să navigheze în siguranță.

„Doar statele occidentale pot preveni foamea și insecuritatea alimentară.”

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergi Kislitsya, a declarat Consiliului că Rusia intenționează să provoace o criză umanitară în toată țara sa prin distrugerea potențialului său agricol. Kislitsia a spus că acesta este Planul B al Rusiei, după ce trupele sale nu au reușit să preia rapid țara.

„Este extrem de crud”, a spus el.
 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina cereale criza alimentara
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close