Antena 3 CNN Externe ONU are confirmarea utilizării de către Rusia a bombelor cu dispersie în Ucraina | Folosirea acestora e interzisă asupra civililor

ONU are confirmarea utilizării de către Rusia a bombelor cu dispersie în Ucraina | Folosirea acestora e interzisă asupra civililor

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că a primit „rapoarte credibile” cu privire la mai multe cazuri în care forțele ruse au folosit muniții cu dispersie în zone populate din Ucraina, adăugând că utilizarea nediscriminatorie a unor astfel de arme ar putea echivala cu crime de război.

ONU are confirmarea utilizării de către Rusia a bombelor cu dispersie în Ucraina | Folosirea acestora e interzisă asupra civililor
Sursa foto: Twitter/With__Ukraine
de Alexandra Ionescu    |    11 Mar 2022   •   22:01

Agenția ONU are zeci de monitori în țară și se așteaptă să sosească mai mulți odată ce o comisie instituită de Consiliul de la Geneva pentru a investiga posibile crime de război va fi operațională. A confirmat cel puțin 549 de morți civili în Ucraina de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, deși susține că cifra reală este probabil mai mare.

„Datorită efectelor lor extinse, utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate este incompatibilă cu principiile dreptului internațional umanitar care guvernează desfășurarea ostilităților”, a declarat purtătorul de cuvânt Liz Throssell jurnaliştilor la Geneva.

„Reamintim autorităților ruse că dirijarea atacurilor împotriva civililor și a obiectelor civile, precum și așa-numitele bombardamente de zonă în orașe și sate și alte forme de atacuri nediscriminatorii, sunt interzise de dreptul internațional și pot echivala cu crime de război”.

Bombele cu dispersie sunt alcătuite dintr-o carcasă goală care explodează în aer, dispersând zeci sau chiar sute de „bombițe” mai mici pe o zonă largă. Rusia nu este parte la o convenție din 2008 care interzice munițiile cu dispersie, deși este obligată de dreptul internațional umanitar, în special de interzicerea atacurilor fără discriminare.

Ucraina a acuzat vineri forțele ruse că au lovit un spital de psihiatrie din apropierea orașului Izyum, din est. Throssell a spus că rapoartele privind atacurile asupra centrelor de sănătate din Ucraina sunt „șocante”, potrivit Reuters.

O bază de date a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat vineri că au existat până acum 27 de atacuri confirmate asupra centrelor de sănătate de la începutul invaziei ruse. Rusia a negat că a vizat civili în ceea ce numește o „operație specială” de dezarmare a Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close