Antena 3 CNN Externe ONU: "TRAGEDIE UMANITARĂ" în Irak, după capturarea oraşului Sinjar de jihadişti. 200.000 de oameni au fugit din oraş

ONU: "TRAGEDIE UMANITARĂ" în Irak, după capturarea oraşului Sinjar de jihadişti. 200.000 de oameni au fugit din oraş

ONU: "TRAGEDIE UMANITARĂ" în Irak, după capturarea oraşului Sinjar de jihadişti. 200.000 de oameni au fugit din oraş
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    03 Aug 2014   •   19:18

Aproximativ 200.000 de persoane au fugit din oraşul Sinjar, din nordul Irakului, capturat duminică de jihadiştii din Statul Islamic (SI), a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite, exprimându-şi îngrijorarea pentru siguranţa acestora, informează AFP, potrivit Agerpres.

"O tragedie umanitară este pe cale să se producă la Sinjar", a declarat emisarul ONU pentru Irak, Nikolai Mladenov, într-un comunicat emis după ce jihadiştii au alungat forţele kurde din acest oraş ce găzduia zeci de mii de strămutaţi.

"Naţiunile Unite sunt foarte îngrijorate de siguranţa fizică a acestor persoane", a insistat Mladenov, care se teme mai ales pentru cei care au fugit în munţii din Sinjar şi care s-ar putea afla acum într-o capcană într-o zonă încercuită de jihadişti.

"Situaţia umanitară a acestor civili este considerată ca fiind groaznică, iar nevoile pentru ajutoare de bază precum hrana, apa potabilă şi medicamente sunt urgente", conform comunicatului.

Forţele kurde care controlau Sinjar s-au retras duminică, abandonând oraşul în faţa SI, care i-a alungat deja sâmbătă pe kurzii din Zumar, un alt oraş aflat în apropierea Mosul, preluând controlul şi asupra unor câmpuri petrolifere.

Mladenov a făcut apel la autorităţile din Kurdistanul autonom şi la guvernul federal din Bagdad să coopereze pentru a face faţă acestei noi crize.

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close