Antena 3 CNN Externe Opt orfani cu vârste cuprinse între 18 luni și opt ani au murit de foame în Kabul. „Nu aveau pe nimeni”

Opt orfani cu vârste cuprinse între 18 luni și opt ani au murit de foame în Kabul. „Nu aveau pe nimeni”

Un lider politic de etnie hazară și fost membru al parlamentului Afganistanului a scris pe Facebook că trupurile a opt copii orfani care au murit de foame au fost găsite în partea de vest a Kabulului.

Opt orfani cu vârste cuprinse între 18 luni și opt ani au murit de foame în Kabul. „Nu aveau pe nimeni”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    27 Oct 2021   •   15:10

Într-o declarație postată pe Facebook pe 24 octombrie, Mohammad Mohaqiq a spus că micuții  au murit într-un cartier din districtul 13 din Kabul în urmă cu aproximativ trei săptămâni. El a spus că au fost îngropați de un mullah local și de locuitorii cartierului în care au fost găsiți.

Mohammad Ali Bamiani a oferit detalii despre moartea copiilor, spunând că cel mai mare avea aproximativ opt ani, iar cel mai mic un copil de 18 luni.

„Nu aveau pe nimeni”, a spus Bamiani. „Părinții lor erau amândoi morți și nu aveau rude apropiate”.

Bamiani a spus că a intrat în casa unde au fost descoperite cadavrele copiilor, și că acestora  „le era atât de foame încât nici măcar nu-și puteau întinde picioarele”.

Guvernul din Afganistan condus de talibani nu a comentat încă despre decese.

Afganistanul se confruntă cu o criză umanitară majoră

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că Afganistanul se confruntă cu o criză umanitară majoră, inclusiv foamete în masă, dacă ajutorul nu este furnizat în curând.

Agențiile ONU spun că, odată cu apropierea iernii, aproximativ 18 milioane de afgani au nevoie disperată de hrană și adăpost.

Livrarea ajutorului internațional pe care mulți afgani s-au bazat în ultimele două decenii a fost în mare parte oprită de când talibanii au preluat puterea în august.

Guvernele occidentale au înghețat aproximativ 9,4 miliarde de dolari în fonduri de stat pe care guvernul afgan înlăturat le deținea în conturi bancare străine înainte ca talibanii să preia puterea.

Talibanii au avertizat că situația economică îngrozitoare din Afganistan amenință să provoace un aval de refugiați să părăsească țara dacă aceste fonduri nu sunt deblocate.

Pe 24 octombrie, guvernul condus de talibani a lansat un program despre care spune că va ajuta la combaterea foametei oferind grâu în schimbul forței de muncă.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că schema va fi implementată în jurul orașelor importante din Afganistan și este menită să angajeze 40.000 de oameni numai în Kabul.

Numind planul „un pas important pentru combaterea șomajului”, Mujahid a spus că beneficiarii vor trebui „să muncească din greu” la săpat canale de apă și terase de captare pentru zăpadă în dealuri, pentru a combate seceta.

Grâu în schimbul forței de muncă

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a declarat că schema de hrană ca recompensă pentru muncă îi va viza pe cei care sunt în prezent șomeri și sunt expuși celui mai mare risc de foamete în iarna viitoare.

Potrivit acestuia, programul va dura două luni și va implica distribuirea a 11.600 de tone de grâu în Kabul cu aproximativ 55.000 de tone în altă parte din Afganistan, inclusiv în orașele Herat, Jalalabad, Kandahar, Mazar-e Sharif și Pol-e Khomri.

Între timp, talibanii spun că Amir Khan Muttaqi, ministrul de externe interimar al guvernului condus de talibani, s-a întâlnit pe 23 octombrie cu șeful Misiunii de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA), Deborah Lyons, pentru a discuta despre criza economică din Afganistan.

Într-o declarație emisă pe 24 octombrie, purtătorul de cuvânt al talibanilor Abdul Qahar Balkhi a declarat că Lyons l-a asigurat pe Muttaqi că personalul ONU va fi mărit pentru a ajuta la furnizarea de asistență umanitară Afganistanului.

Lyons a promis să viziteze Statele Unite și să ridice problema rezervelor financiare de stat blocate ale Afganistanului.

Talibanii sunt „complet pregătiți să livreze ajutor umanitar tuturor celor care au nevoie din țară”

Dar există îndoieli puternice în cadrul comunității internaționale și în rândul afganilor legat de ajutorul umanitar acordat de talibani, și dacă acesta va fi echitabil, în special în ceea ce îi privește pe cei din etnia hazară, etnia tadjică și minoritățile etnice turce sau alte grupuri care au luptat împotriva talibanilor. 

Guvernul autodeclarat al talibanilor nu a fost încă recunoscut oficial de nicio țară ca guvern legitim al Afganistanului.

×
Subiecte în articol: Afganistan Kabul foamete
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close