Antena 3 CNN Externe Pacea se amână în Siria: "Nu sunt întrunite condiţiile pentru negocieri cu opoziţia"

Pacea se amână în Siria: "Nu sunt întrunite condiţiile pentru negocieri cu opoziţia"

Pacea se amână în Siria: "Nu sunt întrunite condiţiile pentru negocieri cu opoziţia"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
22 Oct 2013   •   07:33

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că "încă nu au fost întrunite condiţiile" pentru negocierile de pace cu opoziţia siriană, în pofida eforturilor depuse pe plan internaţional pentru organizarea unei conferinţe de pace, informează AFP.
   
Evocând organizarea conferinţei Geneva II, cerută de Rusia şi Statele Unite cu scopul de a găsi o soluţie pentru conflictul sirian, Bashar al-Assad a afirmat că "nu a fost fixată nici o dată, iar condiţiile încă nu au fost întrunite, dacă vrem ca ea (conferinţa) să fie reuşită".
   
"Care sunt forţele care vor lua parte? Ce legătură au ele cu poporul sirian? Aceste forţe reprezintă poporul sirian sau statele care le-au inventat?", a întrebat el.
   
"Cum vor putea aceste forţe să reprezinte poporul sirian, dacă ele traiesc în străinătate? Ele nu întrăznesc să vină în Siria", a adăugat Bashar al-Assad.   
   
El nu a recunoscut niciodată Coaliţia Naţională Siriană, care cere demisia preşedintelui sirian, şi a acuzat-o pe aceasta că se supune ordinelor statelor occidentale.
   
"Soluţia (pentru conflictul sirian) trebuie să fie o soluţie siriană", a afirmat Bashar al-Assad.
   
De asemenea, el a calificat mişcarea Fraţii Musulmani, o componentă a opoziţiei, drept "grupare teroristă".
   
Fraţii Musulmani este "o grupare teroristă şi oportunistă (..) care foloseşte religia în scopuri politice", a declarat el.
   
Comentând vizita trimisului special al Ligii Arabe şi ONU în Siria, la sfârşitul lui noiembrie, preşedintele sirian a subliniat că Lakhdar Brahimi nu ar trebui să "devieze" de la scopurile misiunii care i-a fost încredinţată.
   
"Noi îi cerem să-şi respecte misiunea, să nu devieze de la aceasta. El (Lakhdar Brahimi) a fost însărcinat cu o misiune de mediere, deci ar trebui să fie un mediator neutru", a adăugat Bashar al-Assad.
   
"El nu ar trebui să îndeplinească sarcinile impuse de către alte state, ci să se concentreze asupra dialogului dintre părţile aflate în conflict", a subliniat preşedintele sirian.
   
Ultima vizită a lui Lakhdar Brahimi în Siria, în 2012, a fost criticată de către autorităţile siriene, care l-au acuzat pe trimisul ONU de "părtinire flagrantă".
   
De asemenea, Bashar al-Assad, a declarat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat, în 2014, explicând că nu vede niciun motiv pentru care nu ar putea face acest lucru.

×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad Siria razboi siria
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close