Antena 3 CNN Externe Parlamentar ungar, declarație în Ținutul Secuiesc: Noi vrem o Europă creștină, nu una islamistă

Parlamentar ungar, declarație în Ținutul Secuiesc: Noi vrem o Europă creștină, nu una islamistă

Parlamentar ungar, declarație în Ținutul Secuiesc: Noi vrem o Europă creștină, nu una islamistă
20 Iul 2016   •   16:55

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat miercuri, la dezbaterea care a deschis lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că gardul construit de Ungaria la graniţa cu Serbia, pentru stoparea migranţilor, a fost un proiect de succes şi poate fi perceput ca un model şi ca un prim pas în privinţa întăririi cooperării europene.

'Cred că gardul pe care l-am construit pe graniţa cu Serbia a fost o măsură bună pe care am adoptat-o şi funcţionează foarte bine. (...) Eu cred că acest gard reprezintă un proiect de succes. S-a creat un sistem de pază şi protecţie, pază de coastă, pază a graniţei europene şi eu cred că este vorba de o măsură care poate să fie percepută ca un model, ca un prim pas în privinţa întăririi cooperării europene. Această măsură este şi un simbol care spune că avem nevoie de o cooperare mult, mult mai profundă decât cooperarea pe care am avut-o până acum cu vecinii şi partenerii noştri', a declarat Nemeth, potrivit traducerii oficiale.

Oficialul de la Budapesta a opinat că, la nivel simbolic, dacă există un gard, pot fi construite şi porţi prin care să poată trece cei cu intenţii bune, dar că este nevoie de un control al acestora dar şi de un parteneriat cu ţările vecine.

'Oricât de banal ar suna să vorbeşti de gard şi de prietenii şi de vecini buni în aceeaşi frază, eu cred că vorbim despre un lucru foarte, foarte important, la nivel simbolic: dacă ai un gard foarte bine construit şi ştii cu cine l-ai construit şi pentru ce, atunci evident că, dacă tot rămânem la simboluri, o să construieşti şi porţi prin garduri. Şi prin acele porţi vor trece aceia care au nevoie să treacă şi care vin cu intenţii bune, care doresc să lucreze într-o altă ţară, care doresc să se stabilească într-o altă ţară, îşi declară identitatea, îşi declară scopurile, obiectivele. Pentru că, într-adevăr, ne putem ajuta reciproc prin aceste măsuri şi eu cred că amândouă lucrurile sunt valabile simultan. Trebuie să ai un parteneriat, trebuie să ajungi la un acord, trebuie să ai o cooperare eficientă cu vecinii tăi şi atunci poţi să ai, simbolic vorbind, un gard pe care îl controlezi şi prin care ştii foarte bine cine şi cu ce intenţii va trece', a declarat Nemeth Zsolt.

Făcând referire la tema dezbaterii de miercuri, din deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, respectiv 'Care este Europa pe care ne-o dorim? Există oare viziune creştină Central Europeană pentru Europa', Nemeth Zsolt a punctat că Biserica şi Statul trebuie separate, lucru esenţial într-o Europă modernă şi că Ungaria vrea o Europă creştină, dar nu vrea o Europă islamistă.

'Biserica şi Statul trebuie să fie separate, acest lucru este unul esenţial pentru Europa modernă. Separarea este un lucru absolut înţeles de toată lumea, dar vreau să subliniez un lucru: pentru noi, pentru creştini, este un lucru foarte evident că Statul trebuie să fie separat de Biserică, acest lucru este un adevăr pentru noi, creştinii, dar nu este adevăr şi nu este un lucru evident pentru musulmani. (...) Şi vreau să subliniez că noi vrem o Europă creştină, dar nu vrem o Europă islamistă', a mai spus Nemeth Zsolt.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei a mai vorbit despre faptul că există temeri în rândul cetăţenilor europeni, în contextul politic actual şi că instituţiile de la Bruxelles reacţionează exagerat, 'şantajând' statele membre, dar că este şi dreptul statelor membre să formuleze răspunsuri clare şi răspicate împotriva curentului de opinie general, făcând referire la referendumul care va fi organizat în Ungaria pe tema cotelor de migranţi.

'Evident că (...) din partea Comisiei Europene vedem că apar răspunsuri exagerate, răspunsuri prin care se doreşte şantajarea statelor membre, există reacţii care încalcă anumite drepturi ale statelor membre. Noi spune, da, şi Comisia Europeană şi instituţiile europene au dreptul să reacţioneze în acest fel şi statele membre au dreptul să-şi formuleze opiniile lor şi iată că şi minorităţile au dreptul de a formula un răspuns clar şi răspicat. Şi statele membre şi statele naţionale au dreptul de a formula un răspuns foarte clar, dacă e cazul chiar şi printr-un referendum prin care să voteze împotriva curentului major de opinie existent la Bruxelles, cum va fi referendum în Ungaria, în toamna', a spus Nemeth Zsolt, care a adăugat că Bruxelles-ul are o abordare greşită la problema migraţionistă.

Oficialul ungar a ţinut să sublinieze că Ungaria nu este eurosceptică, atitudine pe care o consideră distrugătoare, ci are o atitudine eurocritică, care este una constructivă. 'Euroscepticismul este o atitudine distrugătoare, iar atitudinea eurocritică este una constructivă. Noi dorim să construim un sistem de instituţii mai eficiente petru noi, pentru Europa, pentru noi înşine, pentru statele membre', a afirmat Nemeth Zsolt.

Prezent la dezbateri, vicepreşedintele Parlametului Ungariei, Gulyas Gergely, a susţinut că valoare principală a Uniunii Europene este democraţia şi libera alegere, de aceea consideră că trebuie respectate atât intenţia de organizare a unui referendum în Ungaria, cât şi rezultatele acestuia.

'Valoare principală a UE este democraţia, libera alegere, deci trebuie să facem ca toată lumea să respecte în continuare acest lucru. Dacă ţi se impune ceva, ţi se impune că trebuie să accepţi un număr de migranţi ca să poţi rămâne membru cu drepturi depline în UE, atunci mie mi se pare acest lucru o chestiune care contravine principiile democratice şi atunci, dacă organizăm un referendum, trebui cel puţin intenţia trebuie respectată şi, mai mult decât atât, trebuie şi şi rezultatul referendumului respectat, aşa cum se respectă şi probabil se vor respecta şi în continuare rezultatele referendumurilor organizate pe diverse teme în Europa', a spus Gulyas Gergely, făcând referire atât la Brexit, dar şi la alte referendumuri care se organizează în Europa.

Lucrările ediţiei a XXVII-a a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad se vor încheia sâmbătă, când la dezbateri va participa şi premierul Ungariei, Viktor Orban. Potrivit organizatorilor, aproximativ 300 de lectori vor susţine prelegeri pe diverse teme, atât politice, dar şi culturale, sociale sau economice. Motto-ul evenimentului din acest an este 'Am fost, suntem şi vom fi acasă în Europa'.

Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad este organizată de Fundaţia Pentru Minorităţi - Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România - Cl

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Ungaria Serbia
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close