Antena 3 CNN Externe Pasul istoric pe care ar urma să-l facă Germania pentru evreii din Iași care au supraviețuit Holocaustului

Pasul istoric pe care ar urma să-l facă Germania pentru evreii din Iași care au supraviețuit Holocaustului

Pasul istoric pe care ar urma să-l facă Germania pentru evreii din Iași care au supraviețuit Holocaustului
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
02 Iul 2017   •   18:53

În ultimii 65 de ani, Germania a plătit peste 70 de miliarde de dolari evreilor care au supraviețuit Holocaustului, scriu jurnaliștii de la NBC, care se întreabă acum dacă nemții își vor achita datoria și față de românii care au supraviețuit masacrului.

NBC notează că germanii au refuzat să plătească compensații unui grup mic de evrei din Iași care au supraviețuit Holocaustului.

În 1940, sub dictatorul Ion Antonescu, România a devenit aliat al Germaniei naziste și a început să implementeze propriile legi antisemite.

La 29 iunie, la o săptămână după ce Hitler a invadat Uniunea Sovietică, autoritățile de la acea vreme au început prigonirea evreilor din această zonă a României. În total, opt mii de evrei au fost împușcați, înjunghiați și bătuiți până la moarte. Cinci mii au fost uciși într-o piață publică, mai scriu jurnaliștii nbcnews.com.

Guvernul german acceptă că decesele reprezintă o crimă de război, dar nu a acceptat niciodată să acorde compensații surpraviețuitorilor.

Însă acest lucru s-ar putea schimba curând. Săptămâna viitoare, oficialitățile germane se vor întâlni la Berlin cu reprezentanții Conferinţei Revendicărilor Materiale a Evreilor Împotriva Germaniei, care îi reprezintă pe cei aproximativ 1.000 de supraviețuitori evrei din Iași, pentru a negocia eventualele compensații.
 

×
Subiecte în articol: Germania Holocaust Germania
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close