Antena 3 CNN Externe Premiul Nobel pentru Economie 2012 a fost acordat americanilor Alvin Roth şi Lloyd Shapley

Premiul Nobel pentru Economie 2012 a fost acordat americanilor Alvin Roth şi Lloyd Shapley

Premiul Nobel pentru Economie 2012 a fost acordat americanilor Alvin Roth şi Lloyd Shapley
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
15 Oct 2012   •   14:38

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2012 a fost atribuit profesorilor americani Alvin Roth (Universitatea Harvard) şi Lloyd Shapley (UCLA), a anunţat luni, Academia Regală Suedeză pentru Ştiinţe.

Printre favoriţii la câştigarea premiului pentru economie în acest an s-au aflat americanul Robert Shiller (Universitatea Yale), Kenneth Rogoff (Harvard), Carmen Reinhart (Harvard) şi Paul Romer, cunoscut pentru cercetarea asupra diferitelor tipuri de creştere economică.

Acesta este cel de-al şaselea Premiu Nobel, special acordat pentru contribuţii extraordinare în domeniul economiei.

Numele oficial este Premiul Băncii Suediei (Sveriges Riksbank - n.r.) în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, el fiind inclus în anul 1969 în seria celor 5 Premii Nobel deja consacrate prin testament de inventatorul şi industriaşul suedez Alfred Nobel pentru fizică, medicină, chimie, literatură şi pace.

Valoarea premiului este de 8 milioane de coroane suedeze (1,2 milioane de dolari).

Laureaţii anului trecut sunt alţi doi americani, Thomas Sargent şi Christopher Sims, premiaţi pentru lucrările lor asupra cauzelor şi efectelor în macroeconomie.

Luni, 8 octombrie, a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicină. Britanicul John Gurdon şi japonezul Shinya Yamanaka au fost desemnaţi câştigători pentru contribuţia lor în cercetarea asupra reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule stem capabile să creeze toate tipurile de ţesut uman.

Marţi, 9 octombrie
, Premiul Nobel pentru fizică a fost câştigat de francezul Serge Haroche şi americanul David J.Wineland pentru "dezvoltarea unor metode revoluţionare care permit măsurarea şi manipularea sistemelor cuantice individuale".

Miercuri, 10 octombrie, Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat acordat americanilor  Robert Lefkowitz şi Brian Kobilka pentru "descoperiri de o importanţă covârşitoare" privind activităţile unei importante familii de receptori - receptorii cuplaţi cu proteina G (RCPG), adică cea mai mare familie de receptori celulari de suprafaţă.

Joi, 11 octombrie
, Premiul Nobel pentru literatură 2012 a fost acordat autorului chinez Mo Yan, considerat a fi răspunsul Chinei pentru Franz Kafka sau Joseph Keller. Acesta a fost ales de comitetul Nobel dintr-un total de peste 210 scriitori eligibili pentru câştigarea celui mai râvnit premiu în literatură.

Vineri, 12 octombrie, Premiul Nobel pentru Pace 2012 a fost acordat Uniunii Europene pentru şase decenii de acţiuni de reconciliere şi unificare. Premiul Nobel pentru pace este singurul premiu acordat de Norvegia, conform cerinţei lui Alfred Nobel şi reprezintă recunoaşterea meritelor celor care au "acţionat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternitatea dintre naţiuni, abolirea sau reducerea armatelor şi organizarea sau promovarea congreselor de pace".

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close