Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premiul Nobel pentru literatură 2012 a fost câştigat de chinezul Mo Yan

Premiul Nobel pentru literatură 2012 a fost câştigat de chinezul Mo Yan

Premiul Nobel pentru literatură 2012 a fost câştigat de chinezul Mo Yan
Sursa foto: Foto: chinadaily.com.cn
de N.B.    |    11 Oct 2012   •   14:12

Premiul Nobel pentru literatură 2012 a fost acordat autorului chinez Mo Yan, considerat a fi răspunsul Chinei pentru Franz Kafka sau Joseph Keller. Acesta a fost ales de comitetul Nobel dintr-un total de peste 210 scriitori eligibili pentru câştigarea celui mai râvnit premiu în literatură.

Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului şi unul dintre "cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit comitetului Nobel.

Casele de pariuri şi pasionaţii s-au întrecut în pronosticuri pentru Premiul Nobel din acest an, listele favoriţilor diferind de la caz la caz în funcţie de criteriile folosite pentru diferenţierea autorilor.

Printre cele mai vehiculate nume cu şanse foarte mari la câştigarea Premiului Nobel pentru literatură se numărau criitorii Haruki Murakami, Umberto Eco, Philip Roth sau Ismail Kadare, dar listele conţineau şi nume ca autoarele canadiene Alice Munro şi Anne Carson sau românul Mircea Cărtărescu.

Nuvelistul nipon, cunoscut pentru opere ca "Pădurea norvegiană", "Cronica păsării-arc", "Kafka pe malul mării" sau mai recenta "1Q84", se detaşa în favoritul principal, inclusiv la casele de pariuri. Ladbrokes, casa care l-a dat pe câştigătorul de anul trecut, poetul suedez Tomas Tranströmer, ca al doilea favorit, l-a cotat pe Murakami cu prima şansă, oferindu-i o cotă de 1,50 pentru câştigarea premiului.

Dacă istoria s-ar fi repetat, din punct de vedere al caselor de pariuri, câştigătorul ar fi trebuit să fie scriitorul maghiar Péter Nádas. El era al doilea favorit, cu o cotă de 2,5 la casa Ladbrokes. Mircea Cărtărescu a primit o cotă de 25 la 1, fiind considerat a avea şanse la fel de mari ca Umberto Eco, Leonard Nolens sau Yves Bonnefoy.

Între primii cinci favoriţi se mai numărau irlandezul William Trevor, chinezul Mo Yan şi canadiana Alice Munro.

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat în fiecare an, din 1901, excepţie făcând anii 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, şi 1943, iar până anul acesta au fost primite 104 premii.

Vârsta media a laureaţilor Nobel pentru literatură este de 64 de ani, iar cel mai tânăr câştigător este Rudyard Kipling (cunoscut pentru "Cartea junglei"), care avea 42 de ani când a primit premiul de la Academia Regală Suedeză.

12 de femei au câştigat până în prezent Premiul Nobel pentru literatură, trei dintre acestea în deceniul anterior (Elfriede Jelinek - 2004, Doris Lessing - 2007 şi Herta Muller - 2009).

Luni, 8 octombrie, a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicină. Britanicul John Gurdon şi japonezul Shinya Yamanaka au fost desemnaţi câştigători pentru contribuţia lor în cercetarea asupra reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule stem capabile să creeze toate tipurile de ţesut uman.

Marţi, 9 octombrie, Premiul Nobel pentru fizică a fost câştigat de francezul Serge Haroche şi americanul David J.Wineland pentru "dezvoltarea unor metode revoluţionare care permit măsurarea şi manipularea sistemelor cuantice individuale".

Miercuri, 10 octombrie, Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat acordat americanilor  Robert Lefkowitz şi Brian Kobilka pentru "descoperiri de o importanţă covârşitoare" privind activităţile unei importante familii de receptori - receptorii cuplaţi cu proteina G (RCPG), adică cea mai mare familie de receptori celulari de suprafaţă.

Vineri, 12 octombrie, începând cu ora 11 (ora României), Thorbjørn Jagland, preşedintele Comitetului Nobel al Norvegiei, va anunţa câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace.

Luni, 15 octombrie, începând cu ora 14 (ora României), Staffan Normark va acorda Premiul Nobel pentru economie, la Academia Regală Suedeză pentru Ştiinţe.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close