Antena 3 CNN Externe Preşedintele din Sri Lanka va demisiona în 13 iulie, în urma protestelor violente. Premierul este și el dispus să-și depună mandatul

Preşedintele din Sri Lanka va demisiona în 13 iulie, în urma protestelor violente. Premierul este și el dispus să-și depună mandatul

Preşedintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a acceptat să demisioneze săptămâna viitoare, la câteva ore după ce fusese constrâns să fugă de la reşedinţa sa, invadată de protestatari.

Preşedintele din Sri Lanka va demisiona în 13 iulie, în urma protestelor violente. Premierul este și el dispus să-și depună mandatul
Sursa foto: Hepta/ Zuma Press / Pradeep Dambarage
de Mia Lungu    |    09 Iul 2022   •   21:46

"Pentru a asigura o tranziţie paşnică, preşedintele a spus că va demisiona în 13 iulie", a anunţat sâmbătă preşedintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică, potrivit AFP.

Doi apropiaţi ai preşedintelui demisionaseră fără să mai aştepte anunţul: şeful serviciului de presă, Sudewa Hettiarachchi, şi ministrul media, Bandula Gunawardana, acesta din urmă retrăgându-se şi de la conducerea partidului prezidenţial.

Premierul Ranil Wickremesinghe convocase de urgenţă o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe, indicând că este dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune naţională. Dar asta nu a fost suficient pentru a calma mânia manifestanţilor, care în cursul serii i-au asediat reşedinţa, în absenţa lui, şi au incendiat-o, fără a răni pe nimeni.

Declarația privind disponibilitatea premierului de a demisiona vine la scurt timp după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit din palatul care a fost asaltat, astăzi, de zeci de mii de protestatari.

Rajapaksa este considerat de popor drept principalul responsabil pentru intrarea țării în faliment și pentru riscul de foamete la care este expusă 80% din populație.

Sri Lanka, în incapacitate de plată din luna aprilie

Tulburările din ultimele ore din această țară asiatică reprezintă o escaladare a crizei declanșate în aprilie, când Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale de 51 miliarde de dolari şi a început negocieri cu Fondul Monetar Internațional pentru un credit de salvare.

Între timp, inflația a depăși 50% iar populația se confruntă cu o penurie gravă de alimente, combustibili și energie, care îi determină pe oameni să protesteze continuu.

În luna mai, nouă persoane au fost ucise și mai multe sute rănite în cursul protestelor.

×
Subiecte în articol: presedinte Sri Lanka
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close