Antena 3 CNN Externe Prinţul Harry dă în judecată guvernul Marii Britanii

Prinţul Harry dă în judecată guvernul Marii Britanii

Prinţul Harry ameninţă cu măsuri legale împotriva guvernului Marii Britanii, după ce i-a fost revocat dreptul la escortă poliţienească.

Prinţul Harry dă în judecată guvernul Marii Britanii
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Ian 2022   •   09:13

Avocații care acționează pentru Harry, care a renunțat din funcțiile regale în urmă cu doi ani, au scris o scrisoare de „protocol de acțiune prealabilă” către Ministerul de Interne, indicând că vor solicita o revizuire judiciară dacă ducii Sussex nu beneficiază de securitate continuă în timp ce sunt în Marea Britanie - lucru pentru care, aceştia au declarat că sunt mai mult decât fericiţi să plătească.

Dacă problema nu se rezolvă, se va ajunge la un proces la Înalta Curte între miniștrii și prințul Harry.

Argumentul lui Harry este că echipa sa privată de protecție din SUA nu are acces la informațiile secrete din Marea Britanie, care sunt necesare pentru a-și ţine soția și copiii în siguranță.

Se presupune că regina a fost informată cu privire la acțiunea nepotului ei, despre care se crede că este prima dată când un membru al Familiei Regale a intentat un proces împotriva Guvernului Majestății Sale.

O sursă a spus că Harry simte că decizia de a-i elimina securitatea a fost greșită. Protocolul de acțiune prealabilă a fost trimis de avocații lui Harry Ministerului de Interne în urmă cu câteva luni. Acesta este în esență un precursor al unui control judiciar.

Noaptea trecută, după ce povestea a apărut în primele ediții ale Mail on Sunday, avocații Prințului au emis o declarație extraordinară în care apără decizia sa de a da în judecată guvernul britanic – și insistă că nu se va baza pe contribuabili pentru a finanța securitatea familiei sale.

Acțiunea în justiție a fost declanșată după cea mai recentă călătorie a lui Harry în Marea Britanie, în iulie, când protecția poliției i-a fost revocată.

O sursă a spus: „Când Harry s-a întors în aprilie anul trecut pentru înmormântarea Prințului Philip, a avut securitate. Dar când s-a întors vara, acest lucru nu s-a mai repetat."

Înainte de înmormântare, Harry a călătorit în Marea Britanie cu echipa sa privată de securitate, dar a fost întâmpinat la aeroportul Heathrow de ofițerii de la Scotland Yard.

Acesta nu a mai fost cazul când s-a întors în Marea Britanie pentru dezvelirea unei statui a Prințesei Diana la Palatul Kensington împreună cu fratele său William, în iulie.

După o recepție de 20 de minute, Harry a plecat cu gărzi de corp despre care se crede că au fost plătiţi de el.

După "Megxit" din ianuarie 2020, un „Comitet executiv regal și VIP” format din ministrul de interne, șeful comandamentului de protecție a redevențelor al Poliției Metropolitane și oficialii palatului au decis că protecția cuplului nu poate continua, având în vedere că nu mai au legături cu familia regală care trăiește în Marea Britanie.

Această decizie l-a deranjat în mod clar pe Harry, care a folosit interviul TV cu  Oprah Winfrey în martie trecut pentru a-și exprima furia.

Decizia lui Harry de a-și instrui avocații să ia măsuri legale împotriva guvernului ar putea aprinde tensiunile cu familia lui, potrivit The Daily Mail

De asemenea, dă o altă bătaie de cap reginei la numai câteva zile după i-a retras Prințului Andrew titlul de Alteță Regală și toate distincțiile militare, după ce un judecător american a decis că o reclamație de abuz sexual făcută împotriva lui va ajunge la proces.

„Marea Britanie va fi întotdeauna patria prinţului Harry şi o ţară în care el vrea ca soţia şi copiii săi să fie în siguranţă”, a declarat reprezentantul legal al prințului Harry.
 

 

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close