Antena 3 CNN Externe Noi proteste în Franța împotriva permisului sanitar care intră în vigoare de luni

Noi proteste în Franța împotriva permisului sanitar care intră în vigoare de luni

Manifestaţii sunt prevăzute, sâmbătă, în mai mult de 150 de oraşe în Franţa contra extinderii permisului sanitar şi a vaccinării obligatorii pentru personalul sanitar, validat joi de Consiliul constituţional.

Noi proteste în Franța împotriva permisului sanitar care intră în vigoare de luni
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Aug 2021   •   16:20

Protestele au debutat deja la Paris și este de așteptat să se extindă sâmbătă seara în orașe precum Nisa, Marsilia sau Lille, în condițiile în care numeroși patroni de restaurante spun că vor refuza verificarea clienților, potrivit France24.

Aceste manifestări, pentru al patrulea weekend consecutiv, au loc a doua zi de la un nou apel lansat de Emmanuel Macron - "Vaccinaţi-vă!" - şi după ce mai mult de 44 de milioane de francezi au primit cel puţin o doză (65,9% din populaţie).

Legea adoptată la finalul lui iulie extinde obligativitatea permisului sanitar pentru locurile publice şi pentru personalul sanitar. 

Joi, Consiliul Constituțional din Franța a susținut extinderea sferelor în care este obligatoriul certificatul COVID, document care atestă vaccinarea persoanei sau rezultatul negativ al testului COVID-19, pentru cei care vizitează cafenele, restaurant și centrele comerciale.

Din 21 iulie, certificatul COVID atestă fie vaccinarea persoanei, fie rezultatele negative ale testului COVID-19, fiind obligatorii pentru accesul în muzee, teatre, cinematografe, festivaluri, parcuri de distracții și pentru toate evenimentele culturale la care participă peste 50 de persoane.

Noile condiții de utilizare a certificatelor vor intra în vigoare din 9 august.   

Mulţi spun că refuză să fie "cobai" pentru noile vaccinuri. Dar o bună parte dintre manifestanţi, vaccinaţi, consideră că această impunere a permisului sanitar este "o obligaţie vaccinală deghizată" şi "o societate controlată". 

Sâmbătă, pe 31 iulie, potrivit datelor MAI, la demonstrațiile din țară au participat peste 204 090 de persoane, iar în Paris aproximativ 14250 de persoane.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close