Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare. Peste 7.000 de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia premierului grec

Proteste de amploare. Peste 7.000 de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia premierului grec

Proteste de amploare. Peste 7.000 de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia premierului grec
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    15 Iun 2016   •   21:59

Aproape 7.000 de persoane au manifestat joi seară la Atena, la apelul unui colectiv fără implicații politice, și au cerut demisia guvernului de stânga condus de Alexis Tsipras, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Poliția și organizatorii au estimat la 7.000 numărul manifestanților aflați în vecinătatea sediului parlamentului grec, o prezență considerată "satisfăcătoare", însă oarecum dezamăgitoare de către unul dintre animatorii protestului, Giorgos Koutsoukos.

La Salonic, metropolă din nordul țării, numai 100 de persoane au răspuns apelului la manifestație, potrivit unui corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului.

Puțini tineri, multe persoane în vârstă de peste 40 de ani, majoritatea angajați în sectorul privat. La Atena, mitingul a atras în special pătura superioară a clasei mijlocii, afectată de majorările de impozite și de cotizațiile sociale impuse de guvernul Tsipras sub presiunea creditorilor internaționali ai țării, UE și FMI.

"Demisionează", era scris pe un banner adus de participanți, preluând cuvântul de ordine al mitingului, organizat prin intermediul rețelelor sociale.

"Vrem un guvern ecumenic, de tehnocrați, care să nu fie condus de Alexis Tsipras", a declarat Giorgos Koutsoukos, 52 de ani, care exercită o "profesie liberală" și afișează simpatii "centrist liberale".

Angajată în sectorul privat, Barbara Antypas, 43 de ani, a participat la protest fiindcă "ce se petrece în Grecia este o farsă". În ce privește măsurile de austeritate, Alexis "Tsipras este mai rău decât toți predecesorii săi" și "este incapabil să facă reformele necesare", în special reducând numărul salariaților din sectorul bugetar, a subliniat ea.

Reales anul trecut cu promisiunea de a renunța la politica de austeritate, Alexis Tsipras a negociat în mai un nou acord cu Uniunea Europeană și FMI care prevede plata a 10,3 miliarde de euro pentru relansarea economiei naționale.

Noua tranșă de împrumut se înscrie în acordul semnat în iulie 2015 pentru a evita ieșirea Greciei din zona euro.

În schimb, prim-ministrul elen a acceptat două reforme dureroase, a sistemului dc pensii și impozitelor, precum și majorarea taxelor indirecte, motive de nemulțumire socială crescândă în întreaga țară.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close