Antena 3 CNN Externe Proteste în capitala Sloveniei: Peste 20.000 de oameni cer demisia premierului, acuzat de corupție

Proteste în capitala Sloveniei: Peste 20.000 de oameni cer demisia premierului, acuzat de corupție

Aproape 30.000 de sloveni au protestat în stradă vineri seară și au cerut demisia premierului Janez Jansa, acuzat de corupție. Mișcările de protest au loc în timp ce Slovenia se pregăteşte să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Proteste în capitala Sloveniei: Peste 20.000 de oameni cer demisia premierului, acuzat de corupție
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    29 Mai 2021   •   12:47

Peste 20.000 de sloveni au ieșit în stradă, vineri seara, în centrul capitalei Ljubljana, să ceară demisia premierului al cărui cabinet tocmai a scăpat de o moțiune de cenzură. Protestatarii și opoziția conservatorilor acuză guvernul de corupţie endemică şi că a folosit pandemia de COVID-19 pentru a ataca mass-media, pentru a submina independenţa sistemului judiciar.

Demonstraţia, de o amploare fără precedent în ultimii ani, a avut ca scop denunţarea unei derive autoritare a liderului sloven în vârstă de 62 de ani, care a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură.

„Opriţi fascismul, alegeri acum! Opriţi jansismul, alegeri acum”, au scandat manifestanţii.

Mulţi au venit cu bicicleta, un simbol al mişcării născute acum un an şi ceva, la scurt timp după revenirea la putere a lui Janez Jansa, mişcare care s-a intensificat de la sfârşitul lunii aprilie.

Prim-ministrul conservator Janez Jansa este acuzat că a copiat modelul premierului ungar Viktor Orban, fiind și un mare admirator al fostului premier Trump, dar care se află în relaţii proaste cu Bruxelles-ul, în contexul în care, de la 1 iulie, Slovenia preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Janez Jansa a mai fost la cârma Guvernului în 2004-2008 și în 2012-2013, când a fost condamnat pentru corupție la doi ani de închisoare. Jansa a fost acuzat că a solicitat mită ca parte a unui acord de apărare, însă acesta a respins acuzațiile pe care le-a considerat politice.

Drept răspuns la mulțimea care protesta în stradă, pe Twitter, premierul Jansa a denunţat un miting "anti-sloven", apreciind că este vorba de o "încălcare a restricţiilor sanitare".

Acuzat că a copiat modelul premierului ungar Viktor Orban, Janez Jansa, un admirator al fostului preşedinte american Donald Trump, se află în relaţii proaste cu Bruxelles-ul, în contexul în care, de la 1 iulie, Slovenia preia preşedinţia rotativă a CONS UE.

Ministrul sloven al justiţiei, Lilijana Kozlovic, a demisionat joi, după ce guvernul a respins candidaturile a doi procurori pentru Parchetul European, noul organism antifraudă al UE. Cei doi magistraţi respinşi au investigat acuzaţii de luare de mită care aveau legătură cu premierul Jansa. 

×
Subiecte în articol: slovenia proteste coruptie demise
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close