
Peste 1.000 de oameni au fost reținuți la protestele din Turcia, conform ministrului de interne de la Ankara. De când au început protestele, pe 19 martie, 1.133 de oameni au fost arestați, au transmis autoritățile turce. Printre cei arestați se numără și nouă jurnaliști care au relatat de la proteste, conform sindicatului jurnaliștilor turci. Într-o postare pe Facebook au fost făcute publice numele ziariștilor arestați în mai multe raiduri de la Istanbul și la Izmir. Sute de mii de protestatari au umplut străzile din Istanbul, duminică, în a cincea zi de demonstrații anti-guvernamentale provocate de arestarea primarului Ekrem Imamoglu, principalul candidat prezidențial de opoziție, scrie Sky News.
Primarul orașului Istanbul a fost reținut miercuri și pus oficial în arest, urmând să fie judecat pentru acuzații de corupție. Polițiștii au folosit spray cu piper și gloanțe de cauciuc împotriva mulțimii de protestatari care s-a adunat în fața primăriei.
Un reporter Sky News a scris, duminică, despre proteste, spunând că ele au fost „relativ pașnice” dar că au fost „cele mai mari văzute în Turcia în ultimul deceniu”.
Demonstrațiile uriașe au continuat în ciuda unei interdicții impuse de autorități pe adunările din Istanbul. Mulți protestatari și-au acoperit fețele cu măști.
Rămâne de văzut cât vor fi lăsate protestele să continue, în condițiile în care ele au potențialul de a escalada într-o criză reală pentru Recep Erdogan.
Arestarea lui Imamoglu a declanșat tensiunile uriașe
Protestele s-au intensificat duminică, după ce Imamoglu a fost pus sub acuzare pentru „conducerea unei organizații criminale, luare de mită, extorcare, deținerea ilegale de informații personale și acțiuni anti-concurențiale”. Capul de acuzare de „terorism” a fost respins de autoritățile judiciare.
În urma deciziei, Imamoglu a fost luat în custodie și transferat la închisoarea Silivri, la vest de Istanbul. Politicianul de opoziție turc a negat toate acuzațiile, numindu-le „calomnii și acuzații inimaginabile”.
Printre protestatari există convingerea că arestarea lui este o decizie politică menită să-l oprească din a candida în alegerile din 2028 – fapt ce accentuează îngrijorările cu privire la starea democrației turce și a statului de drept. Guvernul de la Ankara neagă că arestarea lui Imamoglu este motivată politic și susține că justiția turcă este independentă.
Erdogan conduce Turcia ca premier (2003-2014) sau ca președinte (2014-prezent) de peste două decenii. De-a lungul „domniei” sale, Erdogan și-a consolidat puterea sa și a partidului său, restructurând inclusiv întreg statul turc - înb 2017 a schimbat drastic constituția și a transformat Turcia din republică parlamentară în republică prezidențială, desființând postul de prim-ministru și contopind pozițiile de șef de stat și șef de guvern în funcția prezidențială.
La fel ca la alegerile precedente, cel mai mare rival al partidului său, AKP, va fi CHP, Partidul Republican al Poporului. Imamoglu a fost selectat, în ciuda arestării sale, drept candidatul partidului la prezidențiale.
Partidul a montat „cutii ale solidarității” în care susținătorii nemembri de partid pot să-și arate sprijinul – peste 13 milioane de turci o făcuseră, conform CHP, până noaptea trecută.
Într-o postare pe rețelele sociale, Imamoglu a lăudat rezultatul, spunând că oamenii i-au spus lui Erdogan că „destul e destul”.
„Alegerile vor veni, iar națiunea îi va da administrației o palmă pe care nu o va uita niciodată”, a adăugat el.