Antena 3 CNN Externe Q&A. Fost director SIE, despre strategia rusă faţă de România

Q&A. Fost director SIE, despre strategia rusă faţă de România

Q&A. Fost director SIE, despre strategia rusă faţă de România
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Oct 2015   •   21:43

România se află într-o poziţie cheie în ecuaţia geo-strategică mondială. Apărată de SUA şi NATO, cu Rusia aproape de graniţă. Dar cât de vizată este, de fapt, România, de pericolul rus? Ameninţările Rusiei nu mai sunt unele voalate, ci unele explicite. Parteneriatul strategic al României cu SUA îi stă în gât lui Vladimir Putin şi acesta nu este un om care să se rezume la diplomaţie. 

 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de sâmbătă a emisiunii Q&A, realizată de Alessandra Stoicescu, la Antena 3. 
 
Cătălin Harnagea, fost director SIE, a explicat că orice tip de activitate de la Polonia înspre Rusia este considerată o problemă de către ruşi. 

 
"Din 1997, când România a semnat parteneriatul strategic, după acest an, când România şi-a asumat o acţiune împreună cu aliaţii, în fostul spaţiu din Iugoslavia, Moscova a fost tot timpul extrem de vocală şi dură. Rusiei nu îi convine un amplasament în România, dar nu îi convine un amplasament pe tot frontul dintre Polonia şi România. Ruşii au considerat întotdeauna această linie de demarcaţie ca o bază a unui triunghi cu vârf la Budapesta pentru care armata roşie avea o strategie specială să cucerească Europa, la o ameninţare militară. Deci aceşti vectori, care încep la Kaliningrad şi se termină la Tiraspol, cu vârf la Budapesta, de 40 de ani a reprezentat pentru ruşi o strategie militară"
 
În plus, Harnagea a explicat că războaiele s-au schimbat şi nu se mai ţin pe teren, ca până acum.
 
"Trebuie să ne raportăm la secolul în care trăim. Războaiele nu se mai fac pe teren, se fac într-un mod mai urban, de gherilă urbană. Se fac cu ajutorul serviciilor de informaţii, cu ajutorul unor descurajări manipulatorii, cu ajutorul unor politici militare declanşate în alte spaţii decât cele la care face referire Rusia. Deci sunt foarte multe variante care, începând de acum doi ani, parcă au început să fie servite pe masă. Inclusiv pe cea a României", a explicat Cătălin Harnagea. 
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close