Antena 3 CNN Externe Aceasta este racheta cu care Coreea de Nord a sfidat ONU. Atinge viteze hipersonice și are capacități nucleare, conform presei de la Phenian

Aceasta este racheta cu care Coreea de Nord a sfidat ONU. Atinge viteze hipersonice și are capacități nucleare, conform presei de la Phenian

Coreea de Nord susține că a testat cu succes o nouă rachetă hipersonică, numită Hwasong-8 de autoritățile de la Phenian.

Aceasta este racheta cu care Coreea de Nord a sfidat ONU. Atinge viteze hipersonice și are capacități nucleare, conform presei de la Phenian
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Sep 2021   •   19:56

Potrivit presei nord-coreene, racheta testată marți este una dintre cele mai importante cinci noi sisteme de armament, prezentate în planul de dezvoltare militară pe cinci ani al acestei țări.

"Dezvoltarea acestui sistem militar a crescut capacitatea de auto-apărare a țării din toate punctele de vedere", susține agenția nord-coreeană KCNA.

Racheta este numită "armă strategică", expresie care desemnează, de regulă, dispozitivele cu capacități nucleare.

Analiștii remarcă faptul că ultimul test balistic al nord-coreenilor a făcut uz de o tehnologie care permite pre-alimentarea rachetelor și păstrarea acestora gata de lansare timp de ani de zile.

Testul de marți, efectuat în timp ce ambasadorul nord-coreean vorbea la ONU

Este al treilea test cu rachete derulat de Phenian în acestă lună.

Testele anterioare au dezvăluit un nou tip de rachetă de croazieră precum și un sistem de lansare mobil, pe calea ferată.

Presa internațională remarcă faptul că ultimul test nord-coreean a avut loc în timp ce ambasadorul Phenianului la Națiunile Unite, Kim Song, apăra dreptul acestei țări de a-și dezvolta armamentul.

Racheta hipersonică militară, apanajul unui club restrâns

Rachetele hipersonice sunt mai rapide și mai greu de detectat de către sistemele defensive, comparativ cu rachetele "clasice", remarcă presa internațională.

Sunt doar câteva țări în lume care au programe de dezvoltare a unor astfel de vehicule. Între acestea se numără SUA, Rusia, China și India.

Rusia a anunțat în luna iulie anul curent că a lansat cu succes o rachetă hipersonică de pe o fregată aflată în Marea Albă.

Racheta ar fi atins o viteză de circa 8660 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă de peste 7 ori viteza sunetului în aer.

Racheta hipersonică nord-coreeană a fost anunțată anterior de însuși liderul de la Phenian, Kim Jong-un.

El a spus în ianuarie anul curent că oamenii de știință ai regimului au finalizat cercetările privind încărcăturile nucleare propulsate cu viteze hipersonice.

Autoritățile militare din Coreea de Sud apreciază însă că racheta hipersonică nord-coreeană este încă într-un stadiu de dezvoltare timpuri și că va dura o perioadă "considerabilă" până ce această armă va putea fi desfășurată ca mijloc de luptă. 

Coreea de Sud susține că dispune, la fel ca și SUA, de mijloace de detectare și interceptare a acestui tip de rachetă.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord rachetă hipersonică
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close