Antena 3 CNN Externe Radu Tudor: "NATO trimite aviația de vânătoare să însoțească avioanele de recunoaștere deasupra Mării Negre"

Radu Tudor: "NATO trimite aviația de vânătoare să însoțească avioanele de recunoaștere deasupra Mării Negre"

Doborârea dronei americane MQ-9 Reaper în Marea Neagră prin acțiunea neprofesionistă și riscantă a două avioane rusești a determinat NATO să ia măsuri sporite de protecție, semnalează pe blogul său analistul militar Radu Tudor.

Radu Tudor: "NATO trimite aviația de vânătoare să însoțească avioanele de recunoaștere deasupra Mării Negre"
Sursa foto: YouTube / NATO Allied Air Command
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2023   •   19:22

"Un avion de supraveghere RC-135W Rivet Joint al Royal Air Force și două avioane de lupta Eurofighter Typhoon ale Aeronautica Militare au patrulat în zona apelor teritoriale ale statelor NATO riverane și în regiunea apelor internaționale din bazinul Mării Negre.

Zborurile aliate au continuat zilnic, la o distanță de precauție, după incidentul extrem de grav, în care avioane de luptă rusești Suhoi Su-27 ale Rusiei au lovit intenționat și au provocat prăbușirea unei aeronave americane fără pilot.

Drona se afla în misiune de recunoaște spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre

Faptul că avioanele NATO de supraveghere sunt în prezent însoțite în zbor de avioane de luptă este o recunoaștere implicită a pericolului reprezentat de misiunile agresive și provocatoare rusești asupra aeronavelor aliate.

Citește și: O dronă americană de spionaj la mare altitudine a zburat dinspre România peste Marea Neagră

Radu Tudor: "În ciuda agresivității Rusiei, NATO își continuă misiunile deasupra Mării Negre 24 de ore din 24"

Consecințele pot fi imprevizibile și grave, de aceea angajamentul aerian trebuie făcut cu același gen de aeronavă, în cazul în care rușii trimit avioane Suhoi sau MiG să  șicaneze sau să amenințe direct aeronava de cercetare și monitorizare.

Și dronele NATO au zburat, de la baza Sigonella (din Italia, n.r.), cu același traseu mai precaut în bazinul Marii Negre.

În ciuda agresivității militare ruse și a stabilirii, de către Moscova, cu de la sine putere, a unor zone de interdicție aeriană în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, NATO își continuă misiunile de supraveghere aeriană 24 de ore din 24.

Scopul este acela de a putea preveni orice evoluție nedorita a războiului ilegal si neprovocat lansat de Rusia în Ucraina și în bazinul Mării Negre", a scris Radu Tudor pe blogul său.

×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close