Antena 3 CNN Externe Radu Tudor, despre Summitul NATO: "Securitatea României va fi reîntărită și reafirmată cu garanții din partea tuturor aliaților"

Radu Tudor, despre Summitul NATO: "Securitatea României va fi reîntărită și reafirmată cu garanții din partea tuturor aliaților"

Secretarul General al NATO a făcut o serie de declarații, la începutul Summitului de la Bruxelles.

Radu Tudor, despre Summitul NATO: "Securitatea României va fi reîntărită și reafirmată cu garanții din partea tuturor aliaților"
de Georgiana Adam    |    14 Iun 2021   •   11:12

Totodată, realizatorul Radu Tudor a explicat, la Antena 3, importanța Summitului NATO de la Bruxelles, pentru România.

"Sunt încrezător că vom confirma apărarea puternică pe care o putem asigura prin dialog și sunt sigur că liderii NATO se vor consulta cu președintele Joe Biden, înaintea întâlnirii sale cu președintele rus, Vladimir Putin.

Vor fi discuții despre China și vom discuta despre subiecte precum schimbările climatice, dar și despre înzestrarea militară a Chinei, care este în creștere și comportamentul abuziv, care pot fi adevărate provocări pentru securitatea noastră și trebuie să demonstrăm că suntem puternici ca alianță.

Liderii NATO vor ajunge la un consens astăzi, în privința agendei NATO, despre cum să reîntărim securitatea noastră, să întărim puterea noastră și tocmai de aceea este important să vorbim și despre securitatea noastră NATO, trebuie să asigurăm nivelul nostru de ambiție de putere.

Sunt 7 ani consecutivi în care am crescut nivelul de apărare al aliaților NATO și suntem încrezători că NATO va investi mai mult, pentru a crește nivelul nostru de ambiție", a declarat Secretarul General al NATO, la începutul Summitului de la Bruxelles.

Radu Tudor: "Este un Summit foarte important pentru România"

"Este un Summit cu foarte multe premiere, este prima reuniune cu prezența fizică a șefilor de state, de la debutul pandemiei. Este prima vizită a președintelui american Joe Biden în Europa și prima participare a președintelui Joe Biden la un Summit NATO.

De la Joe Biden se așteaptă reafirmarea angajamentului privind Art. 5, care spune "toți pentru unu și unul pentru toți". Adică, dacă un stat membru NATO este atacat sau amenințat, toate statele membre NATO reacționează.

Pentru noi, aici, pe flancul estic, România are o atenție particulară asupra acestui Summit, pentru că pe cele două componente esențiale ale Summitului, și anume inițiativa NATO 2030 și noul concept strategic, dorința noastră a României este întărirea securității și apărării în bazinul Mării Negre, să fie menționate ca priorități ale Alianței.

Securitatea României va fi reîntărită și reafirmată cu garanții din parte tuturor aliaților NATO,  în special din partea Statelor Unite", a declarat Radu Tudor, analist militar, la Antena 3.

Una dintre Principalele teme de discuție: securitatea cibernetică

Liderii a 30 de țări se întâlnesc luni la Bruxelles, iar una dintre temele abordate va fi securitatea cibernetică. România va fi în mijlocul discuţiilor la summitul NATO. După inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti, România va mai face un pas important. Țara noastră va găzdui centrul de competenţe în materie de securitate cibernetică. Iar importanţa acestuia a devenit şi mai mare după ce două companii mari americane au fost atacate de hackeri.

Colonial Pipeline şi JBS au plătit recompense să reobţină controlul asupra propriilor sisteme. Sunt suspectate grupări din Rusia pentru aceste atacuri, iar la summitul NATO se vor discuta aceste incidente. Înaintea întâlnirii de luni, Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe secretarul general al NATO.

„Vreau să fie clar. Cred că NATO este importantă pentru securitatea noastră, a tuturor. Şi noi suntem în NATO. Şi este esenţială pentru securitatea americanilor pe termen scurt şi lung”, a spus Joe Biden.

Când vine vorba despre atacuri cibernetice, mai ales dacă ţintele sunt americane sau ale aliaţilor, de cele mai multe ori sunt arătate cu degetul Rusia şi China. Lucru greşit, consideră ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

„Le-am spus omologilor noştri americani că vrem să vorbim despre asta, să stabilim reguli, să facem politici de stat. Internetul nu e grădina Kremlinului. Când vine vorba de dovezi, americanii nu au au prezentat nici măcar o singură dovadă”, a spus Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe secretarul general al NATO

Pandemia a dus la o creştere semnificativă a atacurilor cibernetice. Hackerii au ajuns să câştige mai mult decât companiile pe care le ţintesc. Astfel, dacă până acum strategia ţărilor membre NATO era de a investi miliarde de dolari în cheltuieli militare, securitatea cibernetică va fi pe primul plan în discuţiile de la Bruxelles.

„Într-o eră în care vedem o competiţie la nivel global trebuie să întărim NATO şi exact asta vom face la următorul summit de la Bruxelles”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Președintele Klaus Iohannis va participa luni, la Summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close