Antena 3 CNN Externe O țară în ruine. Bilanțul războiului devastator din Siria: Peste 260.000 de morți

O țară în ruine. Bilanțul războiului devastator din Siria: Peste 260.000 de morți

O țară în ruine. Bilanțul războiului devastator din Siria: Peste 260.000 de morți
de S.T.    |    04 Feb 2016   •   13:28

Mai mult de 260.000 de morți, peste jumătate din populație dezrădăcinată și o țară în ruine: așa arată bilanțul de până acum al războiului devastator din Siria, început în urmă cu aproape 5 ani prin reprimarea revoltei împotriva președintelui Bashar al-Assad, notează joi AFP.

Într-un bilanț stabilit la 31 decembrie 2015, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă rețea de surse în Siria, vorbește despre 260.758 de morți, în marea lor majoritate combatanți.

Mai mult de 76.000 de civili au fost uciși în conflictul început prin reprimarea unor manifestații pașnice și transformat într-un război complex, care opune numeroși actori și implică puteri străine.

Bilanțul nu include însă și miile de dispăruți a căror soartă rămâne necunoscută, mai ales în închisorile regimului, și sutele de mii de membri ai forțelor loialiste aflați în mâinile rebelilor și ai grupărilor jihadiste, printre care Statul Islamic.

Din cauza războiului, 4,7 milioane de locuitori s-au refugiat în afara țării, formând „cea mai mare populație de refugiați dintr-un singur conflict într-o generație”, sublinia în iulie 2015 Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Peste tot însă, refugiații se confruntă cu sărăcie, probleme de sănătate și tensiuni în acutizare cu comunitățile locale, unde trăiesc în structuri provizorii și în condiții extrem de dificile.

Potrivit experților, conflictul din Siria a dat urmă cu trei decenii economia țării, privată de aproape toate veniturile sale și cu cea mai mare parte a infrastructurii distrusă.


×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close