Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 722. Atac masiv cu rachete lansat de Rusia în Ucraina, în timp ce miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles

Război în Ucraina, ziua 722. Atac masiv cu rachete lansat de Rusia în Ucraina, în timp ce miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles

Război în Ucraina, ziua 722. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA nu vor renunța la susținerea Ucrainei chiar dacă administrația președintelui Joe Biden a rămas fără bani pentru Kiev.

Război în Ucraina, ziua 722. Atac masiv cu rachete lansat de Rusia în Ucraina, în timp ce miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2024   •   16:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • USAID livrează aproape 60 de minicentrale electrice în Ucraina
  • O nouă amenințare la centrala nucleară Zaporojie: combustibilul nuclear expiră, nu are cine să-l înlocuiască
  • 40% dintre ucraineni au încredere în noul comandant-șef, 90% își mențin sprijinul pentru fostul șef, arată un sondaj
  • Oficial rus: cel puțin cinci persoane au fost ucise într-un atac cu rachete la Belgorod
  • Franța și Ucraina semnează un acord de securitate bilateral
  • Ucraina retrage trupe din Avdiivka
  • Atac masiv cu rachete lansat de Rusia în Ucraina, în timp ce miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles
  • Consilier al lui Zelenski: România a devenit unul dintre principalii parteneri ai Ucrainei
  • Un congresman republican cere administrației Biden să declasifice informațiile despre planul Rusiei de a plasa arme nucleare în spațiul cosmic
  • Putin: SUA conduse de Joe Biden, o variantă mai bună pentru Rusia decât o președinție a lui Donald Trump
  • UE se pregătește să sancționeze, în premieră, companii din China care ajută industria rusă de armament

Update 19:47 Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a transferat Ucrainei 57 de centrale electrice de cogenerare cu piston pe gaz (CCPP) cu o capacitate cuprinsă între 50 kV și 1500 kV.

Ca urmare, societățile de termoficare vor putea să producă 56,5 MW de energie electrică suplimentară pentru nevoile proprii și să furnizeze căldură pentru aproximativ 1 milion de persoane și 960 de unități sociale.

Printre acestea se numără școli și spitale, precum și alte facilități locale de infrastructură critică, inclusiv utilități de apă.

Pentru a asigura furnizarea stabilă de căldură și energie electrică în timpul iernii, USAID achiziționează un total de 91 de unități de cogenerare pentru 32 de orașe ucrainene și două universități.

USAID a transferat, de asemenea, două autotransformatoare de înaltă tensiune către Ukrenergo, compania energetică națională a Ucrainei, și a achiziționat și va transfera alte 16 autotransformatoare.

Update 17:38 Combustibilul nuclear utilizat la reactoarele centralei nucleare Zaporojie va expira în curând. Problema este agravată de absența personalului care să îl schimbe la nevoie.

Primele loturi de combustibil au fost încărcate în reactoarele centralei în 2017, iar ciclul de viață al acestuia, stabilit de producător, este de șase ani.

"Utilizarea în continuare a acestui combustibil încalcă condițiile specificațiilor tehnice, stabilite ținând cont de normele de securitate, și poate duce la distrugerea integrității elementelor de combustibil și, ca urmare, la un accident nuclear”, scrie Petro Kotin, șeful interimar al conducerii companiei nucleare de stat Energoatom.

Pentru a rezolva această problemă, trebuie efectuată o analiză de securitate. În cazul în care rezultatele acesteia impun descărcarea combustibilului din reactoare, atunci vor apărea o mulțime de alte întrebări, la care nu există până în prezent niciun răspuns. Este o problemă tehnică, iar problemele tehnice pot fi rezolvate de către conducerea tehnică și inginerii competenți, experimentați și autorizați ai centralei nucleare.

"Nu există un astfel de personal la ZNPP. La 3 februarie 2024, rușii i-au alungat pe ultimii angajați competenți ai Energoatom (aproximativ 400 de persoane), în principal pe cei licențiați. Nu există persoane capabile să ia decizii complicate de care depind siguranța nucleară și radiologică a instalației", afirmă Kotin.

Kotin adaugă că nu există nici personal capabil să efectueze operațiuni complexe legate de securitate. "Specialiștii" aduși din Rusia nu au nici expertiză, nici experiență, deoarece centrala nucleară modernă ZNPP este drastic diferită de centralele nucleare rusești.

Update 16:27 În februarie 2024, 40% dintre ucraineni și-au exprimat încrederea în Oleksandr Sirskîi, noul comandant-șef al forțelor armate, în timp ce cel mai ridicat nivel de încredere este menținut de fostul șef, Valerii Zalujnîi, cu 94%, arată un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), realizat în perioada 5-10 februarie 2024.

Update 14:54 Cel puțin cinci persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra orașului rus Belgorod.

Anunțul a fost făcut joi de guvernatorul regiunii.

Alte 18 persoane ar fi fost rănite, potrivit acestui oficial.

Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare arată mai multe ambulanțe parcate în fața unui centru comercial grav avariat.

Oficialii ruși susțin că sistemele antiaeriene au doborât 14 rachete ucrainene deasupra regiunii Belgorod.

Televiziunea rusă Zvezda TV, apropiată de Ministerul Apărării de la Moscova, a relatat că o rachetă a lovit un centru comercial și o alta a căzut pe stadionul din oraș.

Belgorod se află la aproximativ 30 km de granița cu Ucraina și a fost deseori ținta forțelor ucrainene de la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani.

În decembrie anul trecut, un atac cu drone și rachete a ucis 25 de persoane și a rănit alte 100 în acest oraș.

Update 14:00 Franța și Ucraina semnează, vineri, un acord bilateral privind angajamentele de securitate.

Anunțul a fost făcut de președinția franceză.

Acordul urma să fie încheiat în Ucraina, dar președintele francez Emmanuel Macron și-a amânat călătoria în această țară.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să viziteze Franța și Germania.

Update 13:00 Ucraina efectuează manevre de retragere a trupelor în "poziții mai avantajoase" la Avdiivka, orașul distrus din Ucraina pentru care trupele Moscovei și ale Kievului se luptă de mai multe luni.

Potrivit unui purtător de cuvânt militar, Ucraina a activat o rută logistică de rezervă în oraș, dar aprovizionarea în Avdiivka și evacuările din acest oraș sunt "dificile".

Update 11:12 Alarmele de atac aerian au fost activate azi noapte în Ucraina, după ce Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra țării.

Autoritățile ucrainene au anunțat că mai multe bombardiere strategice rusești Tu-95 au decolat la primele ore ale dimineții de joi, iar la scurt timp s-au auzit explozii.

În Dnipro, deflagrațiile au fost semnalate în centrul orașului. De asemenea, au fost raportate explozii în Zaporojie, în capitala Kiev și în orașul Liov din vestul țării.

Andrei Sadovi, primarul din Liov, a declarat că zece rachete rusești au fost lansate spre regiunea omonimă.

În Zaporojie, în apropiere de linia frontului, au existat relatări despre o clădire de apartamente avariată, însă nu au fost disponibile imediat informații despre victime.

Noul atac pe scară largă are loc în timp ce la Bruxelles se desfășoară reuniunea miniștrilor Apărării din NATO.

La sosirea la eveniment, ministrul german Boris Pistorius a spus că țara sa, care va atinge anul acesta obiectivul convenit de 2% din PIB pentru Apărare, își propune să fie "coloana vertebrală a descurajării și apărării convenționale în Europa", împreună cu alți parteneri.

Update 10:00 România a devenit unul dintre principalii parteneri ai Ucrainei, iar Kievul își dorește şi negociază un acord bilateral de colaborare în domeniul securității cu guvernul de la București, pentru a oferi garanții Ucrainei în perspectiva unei aderări la NATO.

O declarație în acest sens a fost făcută de Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru TVR Moldova.

Declarațiile sale vin după ce, la summitul de la Davos, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, şi Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe de la București, au anunțat că Ucraina și România încep negocieri pentru un acord de colaborare în domeniul securității.

Consilierul președintelui ucrainean a ținut să sublinieze sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei de la începutul războiului, inclusiv pe plan militar.

"România a făcut foarte multe pentru Ucraina - şi continuă să facă - încă din prima zi a invaziei rusești. România este una dintre cele mai active țări din Europa de Sud-Est și din punct de vedere logistic, și în ceea ce privește resursele cu care ajută Ucraina. Bucureștiul a afișat mereu o atitudine caldă, de prietenie, față de Ucraina din punct de vedere economic, financiar și umanitar. Astăzi, ne dorim ca aceste relații de parteneriat strategic și garanții de securitate să fie fixate într-un acord, iar asta, nu doar cu Bucureștiul, ci și cu alți parteneri", a spus el.

Update 09:00 Președintele Comisiei Camerei Reprezentanților pentru serviciile de informații, republicanul Mike Turner, a cerut administrației Biden să declasifice datele referitoare la ceea ce el a numit o "amenințare gravă" la adresa securității naționale a Statelor Unite.

În declarația sa, Turner nu a oferit detalii despre presupusa amenințare rusă, însă presa americană a scris că ar fi vorba despre arme nucleare desfășurate în spațiul cosmic.

Astfel, ABC News și New York Times au relatat, citând surse anonime, că amenințarea invocată de congresmanul republican vizează potențiala trimitere, de către Rusia, a unei arme nucleare antisatelit în cosmos.

New York Times a scris că aliații SUA au fost, de asemenea, notificați cu privire la informațiile respective.

Publicația citată mai adaugă că amenințarea rusă nu a fost considerată una urgentă, deoarece presupusa capacitate a Moscovei de a trimite astfel de arme în spațiu era încă în curs de dezvoltare.

Update 08:00 Statele Unite conduse de Joe Biden ar reprezenta, pentru Rusia, o variantă mai bună decât o președinție a lui Donald Trump, i-a declarat Putin jurnalistului rus Pavel Zarubin într-o discuție filmată, semnalată de CNN.

Potrivit președintelui rus, Biden ar fi "mai bun" pentru regimul de la Moscova, întrucât "este o persoană mai experimentată, este previzibil, este un politician de formație veche".

Liderul de la Kremlin s-a declarat, pe de altă parte, "gata să lucreze" cu "orice lider al SUA care câștigă încrederea poporului american".

El a spus însă că "poziția actualei administrații americane este extrem de dăunătoare și eronată" cu referire la războiul din Ucraina.

Putin susține că războiul "s-ar fi putut încheia cu un an și jumătate în urmă", dacă s-ar fi respectat acordurile din timpul unei întâlniri de la Istanbul, desfășurate în martie 2022.

Președintele nu a precizat la ce acorduri s-a referit, dar presa internațională a consemnat, la momentul respectiv, prezența în orașul turc a negociatorilor ruși și ucraineni.

Desfășurarea ulterioară a evenimentelor nu lasă să se înțeleagă că s-ar fi ajuns, atunci, la un acord de oprire a luptelor.

Update 00:01 SUA nu vor renunța la susținerea Ucrainei, afirmă secretarul american al Apărării.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA nu vor renunța la susținerea Ucrainei chiar dacă administrația președintelui Joe Biden a rămas fără bani pentru Kiev, iar o cerere de fonduri suplimentare așteaptă în Camera Reprezentanților, controlată de republicani, scrie Reuters.

"Vom continua să oferim Ucrainei sprijin atât pe termen scurt, cât și pe termen lung", a declarat Austin, fără a face referire pachetul de ajutor militar de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina și alți aliați ai SUA care nu a fost încă luat în discuție de președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Austin vorbea din casa sa, după ce a fost nevoit să anuleze o deplasare planificată la Bruxelles pentru reuniunea NATO, deoarece a fost spitalizat pentru o problemă la vezică.

Comentariile lui Austin vin într-un moment critic pentru Ucraina și cu întrebări legate de angajamentul Statelor Unite față de Europa. Autoritățile de la Kiev consideră că finanțarea este crucială în contextul războiului cu Rusia.

Președintele Biden insistă de luni în șir pentru acest pachet care include, de asemenea, fonduri pentru securitate pentru Israel și Taiwan și ajutor umanitar pentru palestinieni. El s-a confruntat cu opoziția republicanilor de linie dură, în special a celor mai apropiați de fostul președinte Donald Trump.

Război în Ucraina, 14 februarie 2024 | UE se pregătește să sancționeze, în premieră, companii din China care ajută industria rusă de armament

Război în Ucraina, 13 februarie 2024 | Senatul SUA a adoptat pachetul de ajutor pentru Ucraina și Israel

Război în Ucraina, 12 februarie 2024 | Scandalul Starlink pentru Rusia: Kremlinul neagă că folosește terminalele lui Elon Musk

Război în Ucraina, 11 februarie 2024 | Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene

Război în Ucraina, 10 februarie 2024 | Atac cu drone la Harkov: Șapte civili, printre care trei copii, au fost uciși

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close