Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 391. Moscova ameninţă cu un "răspuns corespunzător", după ce Londra a anunţat că va oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit

Război în Ucraina, ziua 391. Moscova ameninţă cu un "răspuns corespunzător", după ce Londra a anunţat că va oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit

Război în Ucraina, ziua 391. Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia va ''răspunde corespunzător'' dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.

Război în Ucraina, ziua 391. Moscova ameninţă cu un "răspuns corespunzător", după ce Londra a anunţat că va oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2023   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la summitul G7 din Japonia
  • Statele Unite accelerează trimiterea de echipamente militare în Ucraina
  • Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina
  • Ucraina ar putea primi anul acesta tancurile americane Abrams
  • China poate juca un "rol util" pentru lansarea negocierilor în Ucraina, consideră Franţa
  • Comisia Europeană a transferat Ucrainei 1,5 miliarde de euro
  • Radu Tudor: "Ucraina contraatacă în curând"
  • Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin în China în acest an
  • ONU a publicat bilanțul civililor uciși în Ucraina de la începutul războiului
  • Doi oameni uciși și mai mulți răniți în urma bombardamentelor rusești în Donețk, în ultimele 24 de ore
  • "Îl încurajăm pe Xi Jinping să îi solicite lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruse din Ucraina", spun reprezentanții SUA
  • Ucraina primește "sprijinul neclintit" al unui aliat important din Asia, în timp ce Vladimir Putin și Xi Jinping discută la Moscova
  • Rusia, umilită militar în Crimeea chiar în timpul discuțiilor dintre Vladimir Putin și Xi Jinping
  • Taiwanul, reacție acidă la vizita lui Xi Jinping în Rusia: "Nu suntem idioți!"
  • Borrell: Optsprezece state UE vor participa la planul achizițiilor comune de muniție pentru Ucraina

Update 22:30 - Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a anunţat marţi seară, cu ocazia întâlnirii cu premierul Japoniei, Fumio Kishida, că în luna mai va participa prin videoconferinţă la summitul Grupului G7, organizat în oraşul nipon Hiroshima.

Volodimir Zelenski a anunţat că a fost invitat la summitul G7 de premierul Japoniei, Fumio Kishida, a cărui ţară exercită Preşedinţia organizaţiei. 

"Am acceptat invitaţia şi voi participa prin videoconferinţă la summitul G7 din Hiroshima", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Înainte de întâlnirea cu Volodimir Zelenski, premierul nipon, Fumio Kishida, s-a deplasat marţi dimineaţă în localitatea Bucea, în apropiere de Kiev, unde au avut loc masacre atribuite forţelor militare ruse.

Fumio Kishida a declarat că invazia militară rusă este "o ruşine care subminează bazele ordinii juridice internaţionale". "În cursul vizitei la Bucea, am avut un puternic resentiment faţă de aceste acte de cruzime", a subliniat Fumio Kishida, potrivit agenţiei The Associated Press.

Update 21:40 - Administraţia de la Washington a anunţat, marţi, acţiuni de accelerare a livrărilor de tancuri şi sisteme antiaeriene în Ucraina, în contextul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.

Pentagonul a anunţat că va furniza armatei ucrainene 31 de tancuri de tip Abrams M1-A1, mai vechi decât modelul M1-A2, pentru a fi transferate mai rapid.

"Departamentul Apărării, în coordonare cu Ucraina a luat decizia de a furniza tancuri de tip M1-A1, cea ce ne va permite să grăbim semnificativ transferurile şi să oferim Ucrainei aceste capabilităţi importante până în toamna acestui an", a declarat Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de CNN.

Update 21:00 - Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina. Acesta va fi judecat în lipsă, probele fiind conversațiile telefonice ale militarului cu mai multe persoane, înregistrate de ucraineni, potrivit CNN.

Militarul a fost înregistrat de o dronă și acum este acuzat de crime de război de către poliția ucraineană. Dosarul său include convorbiri telefonice între soldat și soția și prietenul său, interceptate în timpul unei investigații privind atacul rusesc din apropierea orașului Izium, în iunie anul trecut.

Poliția l-a identificat pe suspect. Este vorba despre un comandant în vârstă de 25 de ani din Moscova, care a servit în Divizia a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 de tancuri din Districtul Militar de Vest.

Update 20:00 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat marţi seară că aşteaptă "dialog" cu Administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, se află în vizită în Rusia.

"Noi am propus Chinei să devină un partener" pentru soluţionarea conflictului.

"Noi invităm China la dialog, aşteptăm un răspuns. Primim semnale, dar nimic concret", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Update 19:25 -  Pentagonul intenţionează să grăbească livrarea către Ucraina a celor 31 de tancuri M1 Abrams promise pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru ca tancurile să poată fi transferate Kievului anul acesta soluţia găsită este de a se opta pentru tancuri din modelul mai vechi M1-A1, în locul modelului mai avansat prevăzut iniţial M1-A2, au declarat marţi surse militare americane agenţiei Reuters şi postului CNN.

În cazul tancurilor Abrams M1-A2, livrarea acestora ar putea dura un an sau chiar mai mult, întrucât ar necesita fabricarea unora noi sau modernizarea altora din stocul existent, iar în plus faţă de aceasta complexitatea sistemelor ar necesita o instruire mai aprofundată a militarilor ucraineni. 

Update 19:00 - Administraţia Chinei poate juca "un rol util" pentru a convinge Rusia să accepte negocieri de pace în Ucraina, a apreciat marţi după-amiază Ministerul francez de Externe, în contextul vizitei la Moscova a preşedintelui chinez, Xi Jinping, dar Parisul insistă pentru retragerea trupelor ruse.

"China poate juca un rol util pentru a convinge Rusia să accepte cu bună-credinţă negocierile de pace cu Ucraina", a comunicat Ministerul de Externe de la Paris, precizând că, în acest moment, Moscova nu pare înclinată să pună capăt războiului.

Citiţi şi: Vladimir Putin, primele declaraţii după discuţiile cu Xi Jinping: "Toate negocierile au fost un real succes"

Update 16:00 Comisia Europeană a transferat, marţi, Ucrainei 1,5 miliarde de euro, reprezentând a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară în valoare totală de 18 miliarde de euro, anunţă preşedintele instituţiei, Ursula von der Leyen.

"Astăzi, am transferat încă 1,5 miliarde de euro Ucrainei. Susţinerea noastră permite Ucrainei să funcţioneze, în timp ce se apără. Şi plasează Ucraina cu fermitate pe parcursul spre Uniunea Europeană prin susţinerea reformelor, spre exemplu prin practici de bună guvernare şi stabilitate financiară. Astăzi, scriem viitorul european al Ucrainei", a afirmat Ursula von Der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, într-un mesaj transmis prin Twitter.

Ucraina a primit în ianuarie prima tranşă, de trei miliarde de euro, din asistenţa macrofinanciară cu valoarea totală de 18 miliarde de euro.

Update 14:59 Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN situația conflictului din Ucraina, în contextul vizitei președintelui chinez în Rusia și după ce o lovitură executată, aparent, de forțele Kievului a distrus în mai multe rachete Kalibr transportate în Crimeea cu o garnitură feroviară.

"Loviturile de azi-noapte din Crimeea asupra depozitului de rachete rusești Kalibr și tot ceea ce va urma de acum încolo va reprezenta riposta punctuală, chirurgicală, a apărării Ucrainei asupra elementelor strategice ale invadatorilor ruși.

Depozitele de armament și muniție, cartierele generale unde sunt concentrați oamenii, punctele nodale de infrastructură care sunt folosite de invadatorii ruși pentru a aduce mai multe trupe și mai multă tehnică militară, toate acestea sunt așezate pe hartă, sunt bine țintite și vor fi lovite pe măsură ce Ucraina primește armamentul și muniția promise de Occident.

Ieri, 18 țări din Uniunea Europeană au decis să contribuie, împreună, cu muniție de 155 mm în valoare de două miliarde de euro. 

Statele Unite au anunțat un ajutor suplimentar de 350 de milioane de dolari din ajutorul imens de peste 50 de miliarde de dolari pe care îl oferă (...), drept pentru care avem dovezile faptului că această contraofensivă ucraineană nu este doar pregătită ci va fi, foarte clar, lansată în curând. Problema este, așa cum vă spuneam, posibilul ajutor militar al Chinei, care ar putea să încline balanța în favoarea Rusiei", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 13:49 Președintele chinez Xi Jinping l-a invitat pe omologul rus Vladimir Putin în China în cursul acestui an, relatează CNN.

Informația a apărut cu ocazia discuțiilor de marți între președintele chinez și premierul rus Mihail Mișustin.

Mișustin a acceptat deja o invitație similară făcută de Xi, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului rus, citat de agenția TASS.

Cu ocazia viitoarei vizite, șeful guvernului de la Moscova ar urma să stabilească "legături mai strânse" cu noul prim-ministru chinez Li Qiang, a adăugat sursa citată.

În ceea ce-l privește pe președintele rus, acesta este vizat de un mandat de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internațională, CPI, pentru presupuse crime de război.

Însă o eventuală deplasare a sa în China nu implică riscul de a fi arestat acolo, întrucât această țară, la fel ca și Rusia, nu a semnat "Statutul de la Roma", actul constitutiv al CPI.

Update 13:00 Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a publicat date care arată că cel puțin 8.317 civili au fost uciși și alți cel puțin 13.892 au fost răniți pe teritoriul Ucrainei de la începutul invaziei ruse, la data de 24 februarie 2022.

Cel mai mare număr de victime civile a fost înregistrat în regiunile Donețk și Lugansk

Datele Înaltului Comisariat ONU se bazează pe informațiile colectate până la data de 19 martie 2023.

Pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean, au fost consemnate 17.820 de victime, între care 6.446 de morți și 11.374 de răniți.

În teritoriile controlate de Rusia au fost înregistrați 1.871 de morți și 2.518 răniți.

OHCHR estimează că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea de informații din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării.

Update 12:07 Bombardamentele rusești au ucis în ultimele 24 de ore cel puțin doi civili și au rănit alți trei în regiunea ucraineană Donețk, a anunțat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale.

O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în orașul Avdiivka, a scris oficialul ucrainean pe Telegram.

"Orașul a suferit două bombardamente și un atac cu rachete. Au fost avariate casele de pe patru străzi, teritoriul fabricii de cocs din Avdiivka și o fabrică de alimente", a precizat el.

"În direcția localității Gorlivka, o persoană a fost ucisă iar o alta a fost rănită în Bahmut în timp ce în Kostiantinivka au fost avariate trei case particulare, o grădiniță, o conductă de gaz și o conductă de apă. Comunitățile din zona Soledar au fost, de asemenea, sub tirurile rusești", a mai spus Kirilenko.

Update 11:00 Secretarul de stat american Antony Blinken a comentat vizita în Rusia a președintelui Xi Jinping, remarcând că aceasta a avut loc la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Potrivit lui Blinken (foto, dreapta), orice apel la o încetare a focului care nu include plecarea forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean ar fi, de fapt, un sprijin pentru ratificarea capturării regiunilor controlate de trupele Moscovei.

"Asta i-ar permite președintelui Putin să își odihnească și să-și refacă trupele și să reînceapă, apoi, războiul într-un moment mai avantajos pentru Rusia", a adăugat el.

Poziția lui Blinken a fost reflectată și de John Kirby (foto, stânga), purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

"L-am încurajat pe președintele Xi să pledeze pentru acest punct esențial, care trebuie să includă retragerea forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean, în conformitate cu Carta ONU (...) Suntem îngrijorați că, în schimb, China va cere, din nou, încetarea focului cu trupele rusești în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei.

Și orice încetare a focului care nu abordează îndepărtarea forțelor ruse din Ucraina ar ratifica efectiv cuceririle ilegale ale Rusiei.

Prin urmare, îl încurajăm pe președintele Xi să joace un rol constructiv în discuția cu președintele Zelenski, lucru pe care nu l-a făcut de când a început invazia. Noi credem că Beijingul ar trebui să audă în mod direct ce au de spus ucrainenii, nu doar rușii", a spus John Kirby.

Update 10:00 Ministerul de Externe al Japoniei a confirmat că premierul Fumio Kishida se întâlnește marți, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa citată a precizat că șeful guvernului de la Tokyo va exprima "solidaritatea și sprijinul neclintit al Japoniei pentru Ucraina" și "respectul său pentru curajul și perseverența poporului ucrainean, care se ridică pentru a-și apăra patria".

"Premierul Kishida va respinge cu hotărâre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și schimbarea unilaterală a stării de fapt prin forță și își va reconfirma hotărârea de a susține ordinea internațională bazată pe statul de drept", se arată în declarația ministerului japonez.

Vizita-surpriză a lui Kishida are loc în timp ce liderul chinez Xi Jinping efectuează o călătorie de trei zile Moscova, cu intenția de a discuta planul de pace propus de Beijing pentru încetarea conflictului din Ucraina.

Este pentru prima dată când un prim-ministru japonez vizitează o țară în care au loc lupte, de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit televiziunii publice japoneze NHK.

Update 09:00 Rusia a înregistrat o pierdere militară semnificativă chiar în ziua convorbirilor dintre președinții chinez și rus la Moscova.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, luni seară, că mai multe rachete de croazieră "Kalibr" au fost distruse în urma unui atac, în timp ce erau transportate cu trenul în orașul Geankoi din Crimeea anexată de Rusia.

Autoritățile de la Kiev nu au revendicat în mod direct responsabilitatea pentru lovitură, dar au comentat că aceasta servește la "demilitarizarea Rusiei" și la pregătirea peninsulei Crimeea pentru ieșirea de sub ocupație.

Rachetele Kalibr distruse luni seară sunt concepute pentru a fi lansate de pe navele rusești din Marea Neagră și au o rază de acțiune de peste 2.500 de kilometri, a mai precizat Kievul.

Serghei Askionov, șeful administrației ruse în peninsulă, a confirmat că a avut loc o lovitură și că sistemul de apărare anti-aeriană al regiunii a fost activat.

O persoană a fost rănită și două clădiri au fost avariate, a menționat oficialul rus, citat de CNN.

Update 08:00 Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia și eforturile sale de a se prezenta drept factor pacificator în războiul din Ucraina sunt privite cu suspiciune în Occident și denunțate drept ipocrite de autoritățile unui teritoriu insular revendicat de Beijing.

Astfel, ministrul taiwanez de externe a respins, marți, eforturile Chinei de veni cu soluții de pace în Ucraina, în timp ce amenință cu războiul împotriva autoguvernării insulare.

"Republica Populară Chineză amenință cu războiul împotriva Taiwanului și a altora, dar vrea să propună un plan de pace Rusiei, care a inițiat războiul împotriva Ucrainei. Nu suntem idioți. Vreți pace? Ambii autocrați ar trebui să înceteze imediat amenințările, agresiunea și expansionismul lor", a scris pe Twitter ministrul de externe Joseph Wu.

Reacția lui Wu vine după ce însuși Xi Jinping a calificat vizita de trei zile în Rusia drept "o călătorie de pace".

Omologul său rus, Vladimir Putin, a declarat, luni, că țara sa este pregătită să studieze propunerea Chinei pentru rezolvarea situației din Ucraina.

Potrivit politicienilor din Occident, pretenția Beijingului la neutralitate și asumarea rolului pacificator au fost grav subminate de refuzul său de a recunoaște natura conflictului precum și de sprijinul diplomatic și economic acordat Moscovei.

China comunistă nu a controlat niciodată Taiwanul, dar revendică această autonomie democratică insulară și a refuzat în mod repetat să excludă posibilitatea de a o cuceri prin forță, amintește CNN.

Update 00:01 Optsprezece state din cadrul Uniunii Europene vor participa la planul achiziţiilor comune de muniţie pentru Ucraina, a declarat luni după-amiază Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Facem un pas esenţial în sensul respectării promisiunilor de a furniza Ucrainei muniţie pentru sisteme de artilerie. Optsprezece state s-au asociat proiectului Agenţiei UE pentru Apărare de a agrega comenzi şi a le transfera industriei de profil. Uniunea Europeană este angajată să ofere Ucrainei mai mult şi mai rapid", a declarat Josep Borrell Fontelles, într-un mesaj transmis prin Twitter.

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat luni, conform CNN, că s-a ajuns la un consens politic pentru achiziţii comune de armament. "Când există voinţă, există o cale; nu a fost uşor, dar s-a ajuns la consens politic pentru a oferi Ucrainei muniţie - un milion de obuze calibrul 155 de milimetri", a declarat Hanno Pevkur.

Anterior, surse citate de postul France Info au declarat că state UE au ajuns la un acord privind alocarea a două miliarde de euro pentru achiziţii comune de armament care să fie oferit Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a salutat acordul statelor membre UE. "Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă", a afirmat Kuleba.

Război în Ucraina, 20 martie | Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta Statelor Unite

Război în Ucraina, 19 martie | Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol şi reuniune militară în Rostov-pe-Don

Război în Ucraina, 18 martie | Vladimir Putin s-a deplasat în Crimeea, la nouă ani de la invazia peninsulei

Război în Ucraina, 17 martie | Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război

Război în Ucraina, 16 martie | Concluzia Comisiei de investigații a ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close