Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 333. Rusia se teme că Moscova va fi atacată. Rachete antiaeriene, așezate pe clădiri

Război în Ucraina, ziua 333. Rusia se teme că Moscova va fi atacată. Rachete antiaeriene, așezate pe clădiri

Război în Ucraina, ziua 333. Forțele rusești încearcă o ofensivă în sudul regiunii Zaporojie, și, încearcă, de asemenea, să avanseze în zone din Donețk, anunță armata ucraineană, citată de CNN.

Război în Ucraina, ziua 333. Rusia se teme că Moscova va fi atacată. Rachete antiaeriene, așezate pe clădiri
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Myak
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Ian 2023   •   22:48

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Premierul Poloniei a calificat drept inacceptabil refuzul Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei
  • Forţele ruseşti încearcă o ofensivă în sudul regiunii Zaporojie
  • Rusia, acuzată că a blocat peste 100 de nave care transportă alimente
  • Volodimir Zelenski, cu ochii în lacrimi la slujba de comemorare a oficialilor morţi în accidentul de elicopter
  • Consilierul lui Zelenski îi acuză pe aliaţi că sunt indecişi şi asta înseamnă moartea mai multor ucraineni
  • Statele Unite vor cataloga Grupul paramilitar rus Wagner drept "organizaţie criminală transnaţională"

Update 22:30: Ministru adjunct în guvernul de la Kiev, arestat pentru luare de mită

Update 21:20: Rusia se teme că Moscova va fi atacată. Rachete antiaeriene, așezate pe clădiri

Update 21:00 : Planul secret al lui Putin dă fiori Kievului. Rusia redeschide frontul şi în regiune Zaporojie

Update 20:22 Scenariu de coşmar. Cum pregăteşte Rusia atacuri din trei direcţii | De ce vrea Ucraina anumite tancuri

Update 18:45: Orașul Izium din estul Ucrainei, vizitat de experți americani

O delegație neoficială din Statele Unite a vizitat orașul Izium, care a fost eliberat de sub ocupația rusă în luna septembrie, relatează CNN. 
Delegația, din care a făcut parte generalul-locotenent în retragere al armatei americane Keith Kellogg, a fost însoțită de Oleg Sinegubov, șeful Administrației militare din regiunea Harkov. ”Partenerii noștri americani au observat personal amploarea distrugerilor provocate de bombardamentele și ocupația rusească și au examinat dovezile crimelor de război rusești din regiunea Harkov”, a scris oficialul local, pe Telegram.
 

Update 17:55: Bombardamente în regiunea Harkov. O persoană a murit și alta a fost rănită

O femeie a fost ucisă în localitatea Zolociv, iar un bărbat a fost rănit în Volceansk, în urma atacurilor care au vizat duminică, 22 ianuarie, regiunea ucraineană Harkov, a anunțat șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov, citat de Ukrainska Pravda.

Update 16:52: Boris Johnson a vizitat Kievul și a promis ajutor

Fostul premier britanic Boris Johnson a vizitat duminică Kievul, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și promițând că Marea Britanie va „rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, informează Reuters.

Update 14.15. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va continua să susțină Ucraina. Afirmația vine la câteva zile după ce aliații occidentali au temperat speranțele Ucrainei de a primi un transport rapid de tancuri de luptă.

"Vom continua să sprijinim Ucraina - atât timp și atât de cuprinzător cât va fi necesar. Împreună, ca europeni - în apărarea proiectului nostru european de pace", a declarat Scholz la Paris, în cadrul unui eveniment de celebrare a prieteniei dintre Germania și Franța, relatează Sky News.

Franța și Germania încearcă să depășească diferențele puse în evidență de războiul Rusiei din Ucraina și să își consolideze alianța printr-o zi de ceremonii și discuții privind securitatea, energia și alte provocări ale Europei.

Mai devreme, premierul polonez a calificat drept "inacceptabil" refuzul Berlinului de a furniza tancuri Leopard Kievului.

Update 13.45. Două persoane au ajuns la spital după ce au fost "aruncate în aer" de un dispozitiv exploziv necunoscut în nord-estul Ucrainei, a declarat șeful regiunii Harkov.

Oleg Sinegubov a declarat că serviciile de urgență au reușit să dezamorseze sâmbătă 14 dispozitive explozive în orașul Kamianka, în Izium, regiune din districtul Harkov.

Dar a adăugat că un bărbat de 49 de ani și unul de 50 de ani au fost răniți de o mină și au fost "spitalizați în stare moderată", relatează Sky News.

Update 13.30. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru Politico că Moldova ar putea renunţa la neutralitatea militară.

Întrebată despre o potenţială aderare la NATO, Maia Sandu a declarat că ţara ei încă analizează următorul pas şi ar fi nevoie de modificarea Constituţiei pentru a adera la o alianţă militară, dar recunoaşte că este o discuţie serioasă la Chişinău despre capacitatea de apărare a ţării.

Update 12.10. Premierul polonez a calificat drept "inacceptabil" refuzul Berlinului de a furniza tancuri Leopard Kievului, care le cere cu insistență într-un moment în care rușii sunt în ofensivă.

"Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovați. Bombele rusești fac ravagii în orașele ucrainene. Obiectele civile sunt atacate, femeile și copiii sunt uciși", a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenția PAP.

Declarațiile sale au fost făcute la două zile după o reuniune a aproximativ 50 de țări la baza americană de la Ramstein, în Germania. Acolo, aliații Ucrainei au anunțat noi livrări substanțiale de arme către Ucraina, dar nu au reușit să ajungă la un acord privind livrarea de tancuri grele, în ciuda cererilor repetate ale Ucrainei.

Update 11.00. Forțele rusești încearcă o ofensivă în sudul regiunii Zaporojie, și, încearcă, de asemenea, să avanseze în zone din Donețk, anunță armata ucraineană, citată de CNN.

Armata rusă ”a desfășurat ofensive nereușite în sectorul Avdiivka (din Donețk). Ea continuă să încerce o ofensivă în direcțiile Bahmut și Zaporojie, sporind intensitatea utilizării aviației”, a transmis sâmbătă, printr-un comunicat, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Aceeași sursă precizează că au avut loc bombardamente transfrontaliere ale rușilor în regiunile Sumî și Harkov, în nord-estul țării.

Update 09.00. Un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, președintele Dumei – camera inferioară a parlamentului rus, a avertizat că lumea se va confrunta cu o „catastrofă globală” dacă Washingtonul și țările NATO furnizează arme care amenință teritoriile rusești, relatează The Guardian.

Viaceslav Volodin a declarat că o astfel de acțiune ar face ca argumentele împotriva utilizării armelor de distrugere în masă să devină „nesustenabile”. Într-o postare pe Telegram, Volodin a declarat că sprijinul acordat Ucrainei de către Statele Unite și NATO conduce lumea spre un „război teribil”.

Update 08.30. Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, intenționează să viziteze Ucraina în curând, a declarat acesta pentru un ziar german, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni pentru a permite expedierea de tancuri de fabricație germană în această țară.

"Ceea ce este sigur este că voi călători curând în Ucraina. Probabil chiar în următoarele patru săptămâni", a declarat Pistorius pentru Bild am Sonntag într-un interviu publicat duminică.

Vineri, Germania și aliații occidentali nu au ajuns la nicio decizie legată de trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, în ciuda rugăminților Ucrainei de a avea tancuri moderne pentru a-și spori eforturile de apărare.

Întrebat despre tancuri, Pistorius a spus în interviu: "Suntem într-un dialog foarte strâns cu partenerii noștri internaționali, în primul rând cu SUA, pe această temă".

Surse germane au declarat, de asemenea, agenției de știri Reuters că ar permite ca tancurile fabricate în Germania să fie trimise în Ucraina pentru a ajuta la apărarea acesteia împotriva Rusiei, dacă Statele Unite sunt de acord să trimită propriile tancuri.

Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că administrația președintelui Joe Biden nu este pregătită să trimită propriile tancuri, inclusiv M1 Abrams.

Update 07.00. Trupele ruse continuă asaltul asupra pozițiilor ucrainene din apropiere de Bahmut și Soledar, din regiunea Donețk, a declarat sâmbătă Andrii Iusov, un ofițer de presă al Ministerului ucrainean al Apărării, citat de CNN.

Oficialul a precizat că Rusia și-a concentrat forțele și echipamentele în apropiere de Soledar.

Agresiunea rusă "ruinează piața alimentară", spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a acuzat sâmbătă Moscova că a reținut peste 100 de nave care transportă alimente, "timp de săptămâni".

Zelenski a făcut aceste remarci în cadrul unui discurs adresat participanților la Conferința miniștrilor agriculturii de la Berlin, conform CNN.

"Chiar acum, în timp ce au loc discuțiile de la acest forum, peste 100 de nave care transportă alimente sunt aliniate în apropierea Bosforului. De ce? Pentru că trebuie să fie inspectate, iar reprezentanții Rusiei blochează această inspecție", a declarat Zelenski: "Navele sunt reținute timp de săptămâni întregi. Asta înseamnă prețuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o amenințare tot mai mare de instabilitate socială. În Africa, pentru țări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii și mii de familii".

El a spus că "lumea are nevoie de mai multă determinare și de mai multă cooperare pentru a opri agresiunea care ruinează piața alimentară" și "pentru a opri orice stat care blochează marea și distruge lanțurile de aprovizionare cu alimente, pentru a aduce în fața justiției orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument de influență politică."

Președintele ucrainean a declarat că înainte de invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, Ucraina "exporta 6 milioane și jumătate de tone de alimente în fiecare lună".

Dar acum transporturile au fost reduse la jumătate.

Zelenski a făcut apel la participanții la Conferința miniștrilor agriculturii să se alăture inițiativei "Cereale din Ucraina", precum și să creeze hub-uri alimentare în Africa. El i-a invitat la Kiev "pentru a face aranjamente concrete".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat, ieri, în lacrimi, la slujba de comemorare a 7 înalți oficiali ai Ministerului de Interne uciși miercuri într-un accident de elicopter, relatează Reuters.

Denis Monastirski, adjunctul său și alți 5 oficiali de rang înalt ai ministerului au fost uciși când elicopterul lor Super Puma, de fabricație franceză, s-a prăbușit pe fondul ceții într-o pepinieră de la periferia estică a Kievului, la Brovarî.

Alte 7 persoane au fost ucise, inclusiv un copil, în accident.

"O tristețe de nedescris ne cuprinde sufletul", a scris Zelenski pe Telegram ieri. "Ucraina își pierde cei mai buni fii și fiice în fiecare zi".

Război în Ucraina, 21 ianuarieVolodimir Zelenski, cu ochii în lacrimi la slujba de comemorare a oficialilor morţi în accidentul de elicopter

Război în Ucraina, 20 ianuarie | Ministrul român al Apărării și șeful SMAp, la Ramstein: "Trebuie să oferim sprijin multidimensionat Ucrainei"

Război în Ucraina, 19 ianuarie | Ministrul german al Apărării: "Împreună cu partenerii noştri, vom continua să susţinem Ucraina în lupta pentru libertate, independenţă teritorială şi suveranitate"

Război în Ucraina, 18 ianuarie | Mircea Geoană: NATO trebuie să se pregătească pentru un efort "îndelungat" în contextul conflictului militar din Ucraina

Război în Ucraina, 17 ianuarie | Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia înainte de introducerea noilor interdicții

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close