Antena 3 CNN Externe 2.000 de dolari pe zi pentru misiuni în Ucraina. Frenezie pe piața contractorilor privați din securitate

2.000 de dolari pe zi pentru misiuni în Ucraina. Frenezie pe piața contractorilor privați din securitate

Războiul din Ucraina a declanşat o adevărată frenezie pe piaţa contractorilor privaţi din securitate. Se caută foşti combatanţi dispuşi să ia arma în mână, iar sumele care se oferă pentru a merge pe front sunt consistente.

2.000 de dolari pe zi pentru misiuni în Ucraina. Frenezie pe piața contractorilor privați din securitate
de Dana Musceleanu    |    09 Mar 2022   •   08:56

Se caută foști soldați dispuși să meargă în Ucraina pentru o sumă frumușică de până la 2.000 de dolari pe zi - plus bonusuri - pentru a ajuta la salvarea familiilor dintr-un conflict din ce în ce mai sumbru.

Pare rupt din scenariul unui film de acțiune, dar anunțul de angajare este real - preluat de pe un site de angajare, Silent Professionals, pentru cei care lucrează în industria militară și de securitate privată.

De la misiuni de "extracție" la ajutor în domeniul logisticii

Potrivit cunoscătorilor, cererea este în creștere. Pe fondul războiului din Ucraina, contractorii privați americani și europeni spun că sunt din ce în ce mai atenți la oportunități, de la misiuni de "extracție" la ajutor în domeniul logisticii.

În prezent, există "o frenezie pe piața" pentru contractorii privați din Ucraina, a declarat Robert Young Pelton, un autor american de origine canadiană și expert în domeniul companiilor militare private (PMC), scrie BBC, citat de Mediafax.

Dar cererea de lucrători plătiți în domeniul securității - mulți dintre ei foști soldați cu abilitatea de a lupta și de a ucide - în mijlocul unui război lasă mult loc pentru greșeli și pentru un potențial de dezastru.

Chiar și în timp ce voluntarii occidentali se alătură luptei din Ucraina, pentru care se pot aștepta să fie plătiți la fel ca omologii lor ucraineni, se oferă bani din zona privată pentru servicii de securitate precum cel anunțat pe Silent Professionals.

Platforma de recrutare nu a vrut să spună pentru cine face publicitate, dar, potrivit lui Pelton, sunt angajați contractori pentru sume cuprinse între 30.000 și 6 milioane de dolari pentru a ajuta la în evacuarea unor persoane din Ucraina. Valoarea cea mai mare este pentru grupuri întregi de familii care doresc să plece cu bunurile lor, a spus el.

Prețul evacuărilor depinde de complexitatea lucrării, a declarat Tony Schiena, directorul general al Mosaic, o firmă de consultanță în domeniul informațiilor și securității cu sediul în SUA care operează deja în Ucraina.

"Când există un număr mai mare de persoane, riscul crește. Copiii și familiile sunt mai dificile. Totul depinde de metodele prin care îi facem să treacă".

Misiunile Mosaic sunt în mare parte bazate pe informații, mai degrabă decât pe arme, a declarat Schiena, un fost agent de informații sud-african, a cărui firmă include în consiliul de administrație mai mulți foști oficiali de rang înalt din serviciile de informații americane.

Compania lucrează cu clienți privați, corporații și persoane expuse politic, pentru a ajuta la evacuarea acestora din Ucraina, a declarat Schiena pentru BBC.

El a afirmat că o "agenție de informații a unei țări destul de mari" care dorea să își scoată cetățenii se numără printre clienții săi.

"În funcție de modul în care se desfășoară conflictul, cred că va exista o cerere constantă pentru PMC", a mai spus Schiena. "Există o nevoie constantă și, pe măsură ce războiul se intensifică sau dezescaladează, va exista întotdeauna ceva ce vom fi abordați să facem".

În Europa de Est, firmele private au fost folosite de mult timp pentru a proteja persoanele bogate și corporațiile.

În timpul destrămării fostei Iugoslavii, o serie de firme au fost angajate, de asemenea, pentru a ajuta la echiparea, antrenarea și organizarea forțelor bosniace și croate - toate cu binecuvântarea guvernului american.

Natura acestei industrii înseamnă că este dificil să se urmărească numărul de contractori și de bani, dar este, după toate probabilitățile, o industrie în creștere. Un raport al Aerospace & Defense News a constatat că industria militară și de securitate privată la nivel mondial va valora peste 457 de miliarde de dolari în 2030, în creștere de la aproximativ 224 de miliarde de dolari în 2020.

Antreprenorii militari străini spun că nu luptă în Ucraina

Unii antreproniri militari spun că nu vor lupta, ci sunt contactați pentru a ajuta ONG-urile și organizațiile umanitare din Ucraina sau din țările învecinate care au nevoie de persoane cu competențe specializate și experiență de lucru în condiții austere în zone de conflict.

"Cei mai mulți dintre cei pe care îi trimit sunt medici, asistenți medicali, paramedici, asistente medicale și foști membri ai trupelor speciale - sau care nu sunt membri ai trupelor speciale - care sunt veterani de luptă și care înțeleg", a declarat Mykel Hawke, un fost ofițer al forțelor speciale americane care a lucrat ca contractor în zone de război.

Antreprenorii occidentali sunt guvernați de legile și reglementările din țările lor, a declarat Christopher Mayer, un fost colonel al armatei americane care a lucrat cu PMC în Irak.

Aceștia ar trebui să protejeze persoane, locuri sau bunuri, mai degrabă decât să se angajeze în luptă directă.

Mulți din industrie sunt iritați de ideea că sunt "mercenari".

"Este același tip de muncă pe care îl vedeți în Statele Unite și în alte părți", a declarat Mayer. "Diferența este că, în zonele de conflict, probabilitatea de a fi nevoiți să folosim forța letală este mult, mult mai mare".

În practică, însă, linia de demarcație este neclară.

"Dacă ai setul de competențe pentru a fi un contractor privat, ai setul de competențe pentru a fi un mercenar. Nu există o linie de demarcație clară între cele două", a declarat Sean McFate, un fost parașutist american care a lucrat ulterior ca antreprenor în Africa și în alte părți. "Totul se reduce la circumstanțele pieței și la decizia fiecărei persoane în parte."

"Oamenii vorbesc despre legitimitate și despre cine este clientul. Nimic din toate acestea nu contează", a adăugat el. "Dacă poți face una, poți face și cealaltă".

10.000 de lire sterline de persoană evacuată

Simon Mann, fostul ofițer britanic din cadrul forțelor speciale fondator al Executive Outcomes și Sandline, a declarat pentru BBC că perspectiva de a folosi contractori occidentali pentru misiuni ofensive în Ucraina este "foarte puțin probabilă" și ar ridica probleme juridice și organizatorice complicate.

"Cum ar fi finanțați? Cum ar fi comandați? Unde s-ar încadra ei în ordinea de luptă din Ucraina?", a întrebat el. "Ar fi ei înrolați în mod corespunzător în forțele armate naționale înainte de operațiune? Dacă nu, atunci care ar fi poziția lor legală? În ceea ce privește victimele? Acoperirea medicală? Asigurare de deces și invaliditate?"

Mann - care a petrecut mai mulți ani în închisoare după ce a fost acuzat că a condus o lovitură de stat eșuată în Guineea Ecuatorială în 2004 - a declarat că are totuși cunoștință de misiuni de evacuare plătite cu 10.000 de lire sterline de persoană.

Unii au avertizat că până și misiunile de salvare plătite în Ucraina ar putea fi pline de pericole atât pentru contractori, cât și pentru clienți, și că în acest sector există o mulțime de persoane care își prezintă în mod eronat abilitățile sau experiența.

Orlando Wilson, un fost soldat britanic și contractor de securitate cu vechime, a declarat că, în opinia sa, majoritatea discuțiilor legate de contractorii privați din Ucraina sunt "prostii".

"Nu văd cum pot oamenii să opereze în Ucraina în acest moment, cel puțin nu în mod privat", a spus el.

"Dacă ești prins de una dintre părți sau de una dintre miliții, te vor lua drept spion și asta e tot", a adăugat Wilson. "Nu ar fi sigur pentru cei care o fac și nu ar fi sigur nici pentru clienți".

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close