Misiunea de pacificare din zona de securitate este formată din militari ruși și moldoveni, dar și paramilitari Transnistrieni.
Transnistria, fâșia de teritoriu care s-a separat de Republica Moldova la începutul anilor '90 este situată la granița de vest a Ucrainei. Aceasta a fost subiectul unor tensiuni sporite în ultimele săptămâni.
Chiar săptămâna trecută ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că face pregătiri pentru o invazie a Transnistriei.
Diplomația rusă și-a amplificat și vineri acest mesaj, susținând că Ucraina a plasat personal și echipamente militare în apropierea Transnistriei și că există desfășurări de poziții de tragere a artileriei și o creștere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainiene deasupra acestui teritoriu.
Pe de altă parte, șefa centrului de presă a forțelor ucrainiene de apărare din sud, a spus, în urmă cu doar două zile, că Ucraina a plasat, într-adedvăr, de-a lungul frontierei cu Transnistria un număr "adecvat" de trupe, pentru a preveni un eventual atac al trupelor rusești.
Ea a precizat că numărul soldaților este "adecvat amenințării". Aceștia sunt pregătiți să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de pătrundere.
În același context, câteva mii de persoane au protestat ieri la chișinău, manifestanții chemați de partidul ȘOR și de alte formațiuni pro-ruse, sub pretextul de a cere autorităților să plătească cetățenilor facturile.
Au încercat mai întâi să blocheze o intrare în Chișinău. Apoi s-au îmbrâncit cu poliția în centrul orașului, vrând să ajungă la Guvern.